ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις

Unsplash

Υπάρχουν τρόφιμα τα οποία ενώ μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται γευστικά, διατροφικά, θεωρούνται από τους ειδικούς, συνδυασμοί που είναι καλύτερα να αποφεύγουμε.

Στην καθημερινή μας διατροφή υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί τροφίμων που έχουμε συνηθίσει ως τα απόλυτα food combo. Μερικοί μπορεί να έχουν συνεργατικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό μας, ενώ άλλοι φαίνεται να μπλοκάρουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

7 συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις Unsplash

Ζωική πρωτεΐνη και άμυλο

Τα διαφορετικά πεπτικά ένζυμα, έρχονται σε σύγκρουση και μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και φούσκωμα. Εάν μια ζωική πρωτεΐνη, καταναλώνεται με έναν υδατάνθρακα, όπως πχ. κρέας με πατάτες ή ρύζι, τα διαφορετικά ένζυμα θα αλληλοεξουδετερωθούν. Συνδυασμοί όπως τα φασόλια και το ρύζι, δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Δύο υψηλές πρωτεΐνες

Τα αυγά με μπέικον, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και γευστικούς συνδυασμούς τροφίμων. Και τα δύο, αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής περιεκτικότητας. Ωστόσο, επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, καθώς χρειάζεται πολύ χρόνο για να τις χωνέψει. Προσπάθησε να καταναλώνεις τα γεύματά σου με κάποια σειρά: Πρώτα τις ελαφριές πρωτεΐνες και στη συνέχεια το κρέας.

Δημητριακά με γάλα και χυμό πορτοκαλιού

Το γάλα περιέχει καζεΐνη και ο χυμός πορτοκαλιού οξύ. Μαζί, πήζουν το γάλα και καταστρέφουν επίσης το ένζυμο, που υπάρχει στα αμυλώδη δημητριακά. Για να το αποφύγεις αυτό, κατανάλωσε τον αγαπημένο σου χυμό πορτοκάλι, τουλάχιστον μία ώρα πριν ή μετά τα δημητριακά.

Εμπλουτισμένα δημητριακά με σίδηρο και γάλα ή καφέ

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού, είναι εμπλουτισμένα με διάφορα θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων και ο σίδηρος. Ο συνδυασμός τους, με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση σιδήρου. Τι μπορείς να κάνεις; Συνδύασε τα αγαπημένα σου δημητριακά με χυμό (όχι πορτοκάλι) ή νερό και λίγη ώρα αργότερα το γάλα ή τον καφέ σου.

Φακές με τυρί

Αν και συχνά τα όσπρια συνδυάζονται με τυροκομικά προϊόντα, ειδικά για τις φακές ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το ασβέστιο που περιέχει το τυρί, εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν. Αν, λοιπόν, θέλεις να καταναλώσουμε κάποιο πρωτεϊνούχο τρόφιμο με τις φακές, ένα κομμάτι κρέας ή ένα αυγό, αποτελούν πολύ καλύτερες επιλογές.

Φασόλια με τυρί

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύεις, τα φασόλια από μόνα τους δεν προκαλούν φούσκωμα. Από την άλλη, τα φασόλια με το τυρί, ένας πολύ κοινός συνδυασμός σε διάφορες κουζίνες, είναι σίγουρη συνταγή για φούσκωμα, αέρια και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την πέψη.

Αλκοολούχα ποτά και καφεΐνη

Η καφεΐνη και η διέγερση που προκαλεί, ίσως καλύψει τις επιδράσεις του αλκοόλ. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μάλιστα, μια μελέτη του 2014, έδειξε πως άτομα ηλικίας από 15-23 που καταναλώνουν αλκοόλ με energy drinks, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πίνουν ποσότητες σε μεγάλη συχνότητα από εκείνους που δεν το επιχειρούσαν. Προσοχή λοιπόν σε ποτά που περιέχουν και τις δύο αυτές ουσίες.