ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που κάνουν καλό στον θυρεοειδή και 3 για να αποφύγεις

Τεχνικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών του θυρεοειδούς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την απαραίτητη πρόσληψη ιωδίου.

Ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργεί σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του οργανισμού μας. Αν δεν λαμβάνεις επαρκή ποσότητα ιωδίου, διατρέχεις κίνδυνο υποθυρεοειδισμού ή βρογχοκήλης. Ιδιαίτερα εάν ακολουθείς μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή μια vegan διατροφή, τότε ίσως χρειαστεί να αυξήσεις την πρόσληψη ιωδίου από άλλες πηγές. Ποιες τροφές, λοιπόν, εξασφαλίζουν την υγιή λειτουργεία του θυρεοειδή σου;

Θυρεοειδής: 5 τροφές που κάνουν καλό και 3 για να αποφύγεις Pexels

Υγιής θυρεοειδής με γιαούρτι

Tα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ιώδιο, σύμφωνα με έρευνα του 2012 στο περιοδικό Nutrition Reviews. Μέρος του λόγου οφείλεται στο ότι στα ζώα χορηγούνται συμπληρώματα ιωδίου. Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι μια καλή πηγή. Μπορεί να αποτελεί περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ιωδίου.

Βραζιλιάνικα φιστίκια

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια, είναι γεμάτα με ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς: Το σελήνιο. Σε σχετική μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες σεληνίου, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βρογχοκήλη και βλάβη του θυρεοειδούς. Επιπλέον, το σελήνιο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή μακροχρόνιας βλάβης του θυρεοειδούς σε άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, όπως η νόσος του Hashimoto και η νόσος Graves, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013 στο περιοδικό Clinical Endocrinology.

Υγιής θυρεοειδής με ψάρια

Δεδομένου ότι το ιώδιο βρίσκεται στα εδάφη και στο θαλασσινό νερό, τα ψάρια είναι μια άλλη καλή πηγή αυτής της θρεπτικής ουσίας. Μια μερίδα ψημένου μπακαλιάρου περιέχει περίπου 99 μικρογραμμάρια ιωδίου—ή το 66% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια άλλη καλή επιλογή: Μια μερίδα, περιέχει περίπου 17 μικρογραμμάρια, ή το 11% της ημερήσιας ποσότητας ιωδίου.

Οστρακοειδή

Tα οστρακοειδή όπως ο αστακός και οι γαρίδες είναι καλές πηγές ιωδίου. Στην πραγματικότητα, περίπου 4 ή 5 κομμάτια, περιέχουν περισσότερο από το 20% της συνιστώμενης πρόσληψης. Μπόνους: Tα οστρακοειδή μπορούν να είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου.

Αυγά

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου το 16% του ιωδίου και το 20% του σεληνίου που χρειάζεσαι την ημέρα, καθιστώντας το μια υπερτροφή για τον θυρεοειδή. Μεγάλο μέρος αυτού του ιωδίου και του σεληνίου βρίσκεται στον κρόκο.

Θυρεοειδής: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Τρόφιμα με γλουτένη

Αυτό αφορά μόνο άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Σύμφωνα με το Beyond Celiac, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με νόσο του θυρεοειδούς έχουν επίσης κοιλιοκάκη. Αν και δεν είναι απολύτως σαφές εάν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου του θυρεοειδούς από μόνη της, εάν έχεις διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Κάπου εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εάν νομίζεις ότι αυξάνοντας την πρόσληψη αλμυρών, επεξεργασμένων τροφίμων, θα εμπλουτίσεις τη διατροφή σου σε ιώδιο, πιθανότητα θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Περισσότερο από το 75% της διατροφικής πρόσληψης αλατιού, προέρχεται από προσυσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Το αποτέλεσμα: Μπορεί να καταναλώνεις πολύ περισσότερο αλάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσο, χωρίς να εξασφαλίζεις την απαραίτητη ποσότητα ιωδίου.

Fast Food

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, για την παρασκευή fast food δεν χρησιμοποιείται πάντα ιωδιούχο αλάτι. Ακόμη και όταν αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με σχετική μελέτη, μπορεί να μην ενισχύει τόσο πολύ την ποσότητα ιωδίου στη διατροφή σου.