7 «κρυφά» σημάδια που φανερώνουν συναισθηματική εξάντληση
- 14 ΙΟΥΛ 2025
Η συναισθηματική εξάντληση δεν κάνει πάντα θόρυβο. Στην πραγματικότητα, πολύ συχνά εκδηλώνεται πρώτα από τη γλώσσα του σώματός μας, μέσα από «σημάδια».
Σε περιόδους έντονου στρες, επαγγελματικής πίεσης ή συναισθηματικής φόρτισης, το σώμα μπορεί να δώσει σήματα που μας προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Σημάδια που δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε, αλλά είναι απολύτως ουσιαστικά. Ακολουθούν 7 χαρακτηριστικά σημάδια στη γλώσσα του σώματος που σύμφωνα με την ψυχολογία συνδέονται με τη συναισθηματική εξάντληση. Αν δεις τον εαυτό σου σε κάποια από αυτές, ίσως είναι ώρα να κάνεις μια παύση και να ακούσεις το σώμα σου.
1. Συναισθηματική εξουθένωση και σκυφτοί ώμοι
Το πρώτο σημάδι είναι η αλλαγή στη στάση του σώματος, ιδιαίτερα στους ώμους. Όταν αισθανόμαστε καλά, οι ώμοι μας είναι ευθυτενείς και ανοιχτοί. Όταν είμαστε ψυχικά εξαντλημένοι, τείνουν να γέρνουν προς τα μέσα, σαν το βάρος των συναισθημάτων να μας τραβάει κάτω. Αν παρατηρείς συχνά τον εαυτό σου με σκυφτούς ώμους, είναι σημάδι ότι η ψυχική κόπωση σου χτυπά την πόρτα.
2. Αποφυγή οπτικής επαφής
Η αποφυγή του βλέμματος είναι μια από τις πιο συχνές σωματικές ενδείξεις συναισθηματικής εξάντλησης. Όταν νιώθουμε εξαντλημένοι/ες, δυσκολευόμαστε να «συνδεθούμε» ακόμα και μέσα από το βλέμμα. Μοιάζει σαν να μην έχουμε ενέργεια ούτε για τις πιο απλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Αν σε συναντήσεις ή συζητήσεις πιάνεις τον εαυτό σου να κοιτάζει συνεχώς αλλού, ίσως ήρθε η στιγμή να στραφείς μέσα σου και να δεις τι πραγματικά σε βαραίνει.
3. Ανησυχία και νευρικές κινήσεις
Ένα πόδι που πάει πάνω-κάτω όλη την ώρα ή το νευρικό παιχνίδι με ένα στιλό, είναι μικρές, σχεδόν ασυνείδητες κινήσεις που συχνά δείχνουν ψυχική αναστάτωση. Αν είσαι συνήθως ήρεμος/η αλλά τον τελευταίο καιρό δεν μπορείς να μείνεις ακίνητος/η, το σώμα σου πιθανόν προσπαθεί να σου πει ότι χρειάζεται φροντίδα.
4. Παραμέληση της προσωπικής φροντίδας
Η παραμέληση της εμφάνισης δεν είναι πάντα δείγμα τεμπελιάς – πολλές φορές είναι σύμπτωμα βαθιάς εξάντλησης. Αν βλέπεις ότι αδιαφορείς για την προσωπική υγιεινή ή το ντύσιμο σου, ίσως απλά δεν έχεις ενέργεια, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.
Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι με σημάδια κατάθλιψης ή συναισθηματικής εξάντλησης συχνά παύουν να ασχολούνται με την εικόνα τους, όχι επειδή δεν νοιάζονται, αλλά επειδή δεν αντέχουν.
5. Έλλειψη εκφραστικότητας και συναισθηματική εξάντληση
Ένα «άδειο» βλέμμα ή ένα ακίνητο πρόσωπο χωρίς εκφράσεις μπορεί να μαρτυρά έντονη συναισθηματική κόπωση. Δεν πρόκειται για αδιαφορία ή ψυχρότητα. Απλά η ενέργεια που απαιτείται για να εκφραστείς ακόμα και μέσω του προσώπου σου, δεν υπάρχει πια.
Αν φίλοι/ες σού λένε πως δείχνεις «απόμακρος/η» ή «αδιάφορος/η», δες αν αυτό ίσως προέρχεται από συναισθηματική εξάντληση, όχι από πρόθεση.
6. Απομάκρυνση από κοινωνικές επαφές
Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια συναισθηματικής εξάντλησης είναι η απόσυρση από τους άλλους. Ακυρώνεις εξόδους, αποφεύγεις τηλεφωνήματα, προτιμάς τη μοναξιά ακόμα κι αν αγαπάς την παρέα.
Η ανάγκη για απομόνωση δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάς τους ανθρώπους στη ζωή σου. Ίσως σημαίνει ότι δεν έχεις άλλα αποθέματα ενέργειας να δώσεις.
7. Υπερβολικά ζωηρή συμπεριφορά. H «μάσκα» της συναισθηματικής εξάντλησης
Το πιο παραπλανητικό σημάδι: υπερβολική ζωηρότητα, υπερκινητικότητα, υπερενθουσιασμός. Ναι, καλά διάβασες.
Πολλές φορές, όταν είμαστε εξαντλημένοι, προσπαθούμε να το κρύψουμε παίζοντας τον ρόλο του ενθουσιώδη ανθρώπου. Γελάμε πιο δυνατά, μιλάμε πιο γρήγορα, υπερ-εκφραζόμαστε. Μόνο που πίσω από αυτή την ενέργεια, κρύβεται εξάντληση.
Αν νιώθεις πως «το παίζεις καλά» αλλά βαθιά μέσα σου είσαι εξαντλημένος/η, αυτό είναι ένα δυνατό καμπανάκι ότι χρειάζεσαι παύση.
Μην αγνοείς τα σημάδια, άκου το σώμα σου
Η συναισθηματική εξάντληση είναι αληθινή, και το σώμα σου είναι το πρώτο που τη βιώνει, πριν καν το καταλάβεις συνειδητά.
Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, μην το αγνοήσεις. Μίλα σε έναν ειδικό, κάνε ένα διάλειμμα, δώσε στον εαυτό σου χρόνο και χώρο να ανασυνταχθεί.
Η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Και η φροντίδα του εαυτού σου δεν είναι αδυναμία, αλλά είναι πράξη δύναμης.