SEX

Οι 7 ερωτικές φαντασιώσεις που κυριαρχούν στο μυαλό μας

PEXELS

Το σεξ είναι ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει πολλά και περίπλοκα συναισθήματα. Ακόμη και τα πιο ανοιχτά άτομα, μπορεί να αισθάνονται σύγχυση και αβεβαιότητα όταν φέρνουν έντονα διεγερτικές, ερωτικές εικόνες -γνωστές και ως ερωτικές φαντασιώσεις- στο μυαλό τους.

Το να πιστεύεις ότι οι ερωτικές φαντασιώσεις που έχεις δεν είναι φυσιολογικές, μπορεί να συμβεί. Όμως, το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και οι πιο ταμπού φαντασιώσεις σου, είναι απολύτως φυσιολογικές και υγιείς. Μάλιστα, όσοι έχουν ερωτικές φαντασιώσεις, βιώνουν λιγότερο άγχος και έχουν μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης. Δηλώνουν την υγιή σεξουαλική ζωή, ενώ αντίθετα η έλλειψή τους συχνά προσδιορίζει την καταπιεσμένη και ίσως προβληματική σεξουαλική δραστηριότητα.

Η ονειροπόληση γύρω από το σεξ είναι απολύτως φυσιολογική και το να ενεργείς βάσει μιας φαντασίωσης, μπορεί ακόμη και να βελτιώσει μια σχέση. Απλώς βεβαιώσου ότι έχεις τη συγκατάθεση του/της συντρόφου σου και ότι ακολουθείς την εκάστοτε νομοθεσία σχετικά με το γυμνό και το σεξ. Παρακάτω θα βρεις παραδείγματα μερικών από τις πιο συνηθισμένες φαντασιώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι.

Φαντασιώσεις για σεξ με πολλούς συντρόφους

Φαντασιώσεις Pexels

Το σεξ με πολλούς συντρόφους περιλαμβάνει σεξ με περισσότερους από έναν συντρόφους του ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior στην οποία συμμετείχαν 274 φοιτητές από τον Καναδά, αποκάλυψε ότι το 64% των συμμετεχόντων είχε κάποιο ενδιαφέρον για το σεξ με πολλούς συντρόφους.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences, στην οποία συμμετείχαν 788 Βρετανοί ενήλικες, διαπίστωσε ότι οι άνδρες ειδικά, μπορεί να φαντασιώνονται περισσότερα για το σεξ με πολλούς συντρόφους. Οι άνδρες συμμετέχοντες στη μελέτη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να φαντασιώνονται σεξ με πολλά άτομα και με ανώνυμους συντρόφους. Εντωμεταξύ, οι φαντασιώσεις των γυναικών ήταν πιο πιθανό να περιλαμβάνουν συντρόφους του ίδιου φύλου και διάσημους ανθρώπους.

Ερωτικές φαντασιώσεις με κυριαρχικό ή σκληρό σεξ

Το σκληρό σεξ είναι μια σεξουαλική πράξη επιθετική, ζωώδης και ίσως κάπως βίαιη. Συχνά απεικονίζεται ως πιο παθιασμένο από άλλα είδη σεξ, αλλά μπορεί επίσης να συσχετιστεί με  καταχρηστικό σεξ. Ωστόσο, το σκληρό σεξ δεν είναι εγγενώς επικίνδυνο ή καταχρηστικό.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το BDSM, το οποίο περιλαμβάνει όρους όπως πειθαρχία, κυριαρχία, υποταγή, σαδισμός και μαζοχισμός. Το BDSM περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις που συχνά θεωρούνται άτυπες σεξουαλικές πρακτικές. Το κυριαρχικό ή υποτακτικό σεξ, συχνά περιλαμβάνει τη συναινετική ανάληψη και παραίτηση της εξουσίας μεταξύ των εμπλεκομένων. Μπορεί να περιλαμβάνει το δέσιμο του συντρόφου σας, αλλά και ένα ολόκληρο φάσμα άλλων συμπεριφορών και συναισθηματικών εμπλοκών.

Μερικοί άνθρωποι διεγείρονται ερωτικά με παιχνίδια κυριαρχίας, άλλοι από έντονο σωματικό πόνο. Το ψυχολογικό παιχνίδι ρόλων – όπως αυτό μεταξύ δασκάλου και μαθητή ή αφεντικού και υπαλλήλου – μπορεί επίσης να θεωρηθεί BDSM καθώς περιλαμβάνει ανταλλαγή δύναμης.

Ο Justin Lehmiller, ένας κοινωνικός ψυχολόγος του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στη σεξουαλικότητα, ανακάλυψε ότι αυτή η φαντασίωση είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Ειδικότερα, η έρευνα του σε 4.000 Αμερικανούς διαπίστωσε ότι το 93% των γυναικών και το 81% των ανδρών είχαν φαντασιωθεί ότι υπόκεινται σε σεξουαλική κυριαρχία. Επιπλέον, το 85% των ανδρών και το 76% των γυναικών είχαν φαντασιωθεί ότι ήταν σεξουαλικά κυρίαρχοι.

Φαντασιώσεις με ηδονοβλεψία ή επιδειξιομανία

Ηδονοβλεψία είναι η διέγερση που προκαλείται από την παρακολούθηση ενός ανυποψίαστου ατόμου ή ατόμων, να εμπλέκονται σε μια ιδιωτική ή σεξουαλική πράξη. Σχετική μελέτη,  βρήκε ότι το 54% των ανδρών έχουν ηδονοβλεπτικές φαντασιώσεις. Άλλη, διαπίστωσε ότι από τους 2.450 ενήλικες που ερωτήθηκαν, το 7,7% είχε αναφέρει ότι διεγείρεται βλέποντας άλλους ανθρώπους να κάνουν σεξ.

Η επιδειξιομανία βρίσκεται στο άλλο άκρο της ηδονοβλεψίας. Είναι η πράξη του να διεγείρεσαι από άλλους που σε παρακολουθούν συναινετικά να κάνεις σεξ ή εκθέτοντας μέρη του σώματός σου σε ανυποψίαστους.

Και οι δύο αυτές περιπτώσεις θεωρούνται προβληματικές, εάν κάποιος δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις ορμές του, εάν η φαντασίωση προκαλεί συναισθηματική δυσφορία ή όταν προκύπτουν νομικά ζητήματα. Ουσιαστικά είναι ερωτικές φαντασιώσεις που θα πρέπει να μείνουν μόνο στο μυαλό σου.

Σεξ σε δημόσιο χώρο ή σε ασυνήθιστη τοποθεσία

Το σεξ σε δημόσιο χώρο είναι μια άλλη δημοφιλής φαντασίωση που μπορεί να εμπίπτει στην επιδειξιομανία. Στην ίδια έρευνα του Lehmiller, βρέθηκε ότι το 81% των ανδρών και το 84% των γυναικών διεγείρονταν από μια δημόσια ερωτική φαντασίωση.

Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, οι φαντασιώσεις σου παίζουν με το νόμο, οπότε μάλλον θα πρέπει να μην αναλάβεις δράση.

Roleplay και cosplay

Μπορεί τα ονόματά τους να μοιάζουν, όμως δεν είναι το ίδιο. Το παιχνίδι ρόλων (roleplay) και το cosplay είναι ξεχωριστές φαντασιώσεις. Το παιχνίδι ρόλων είναι η υπόθεση μιας άλλης ταυτότητας. Κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης, το παιχνίδι ρόλων μπορεί να είναι μέρος πολλών από τις παραπάνω φαντασιώσεις.

Το cosplay είναι η πράξη του να ντύνεσαι σαν κάποιον ή κάτι άλλο, συχνά από βιβλίο, ταινία ή βιντεοπαιχνίδι. Δεν είναι εγγενώς σεξουαλικό, αλλά μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να υποδύονται έναν χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το θέμα του roleplay ή του cosplay. Ένα τεύχος στο International Journal of Roleplaying υποδηλώνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι σεξολόγοι θεωρούν ότι είναι ένας «ασήμαντος παράγοντας προκαταρκτικών παιχνιδιών», και ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνεται ρητά στα ερωτηματολόγια έρευνας.

Ρομαντικό σεξ

Το ρομαντικό σεξ είναι διαφορετικό από πολλές φαντασιώσεις, επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός – αυτό που είναι ρομαντικό για ένα άτομο μπορεί να διαφέρει για ένα άλλο.

Θεωρητικά, κάθε είδους σεξ μπορεί να είναι ρομαντικό. Το ρομαντικό σεξ είναι μια σεξουαλική σχέση στην οποία υπάρχει μια συναισθηματική και ερωτική σχέση. Θα μπορούσε να είναι μακρά και αργή και αισθησιακή, θα μπορούσε να είναι ταντρικό σεξ. Θα μπορούσε να έχει κάποιο στοιχείο BDSM.

Ο Lehmiller αναφέρει ότι βρίσκει τις ρομαντικές σεξουαλικές φαντασιώσεις πιο δημοφιλείς μεταξύ των νεότερων ερωτηθέντων στην έρευνά του. Βρήκε επίσης ότι το 91% των στρέιτ ανδρών, το 88% των στρέιτ γυναικών και το 87% των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, φαντασιώνονται για τον τρέχοντα σύντροφό τους – καθιστώντας τους συντρόφους, το πιο συνηθισμένο άτομο που φαντασιώνονταν οι ερωτηθέντες.

Gender bending και ομοερωτισμός

Gender bending (κάμψη φύλου) είναι όταν ένα άτομο αμφισβητεί τα στερεότυπα και το δυαδικό σύστημα που δημιουργεί το φύλο του. Οι gender bending φαντασιώσεις απελευθερώνουν σεξουαλικά τα άτομα, από την κοινωνική καταπίεση που μπορεί να προκαλεί το φύλο τους.

Ο ομοερωτισμός είναι μια φαντασίωση που περιλαμβάνει σεξουαλικές πράξεις με μέλη του ίδιου φύλου. Μπορεί να βιωθεί από άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι και όχι μόνο από ομοφυλόφιλους ή queer.

Σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Forces υποδηλώνει ότι το 3,6% έως 4,1% των ανδρών και το 7,6% έως 9,5% των γυναικών αναφέρουν κάποιο επίπεδο σεξουαλικής ή ρομαντικής έλξης για το ίδιο φύλο.

Επιπλέον, η σεξουαλική επιθυμία δεν καθορίζει τη σεξουαλική μας ταυτότητα. Για παράδειγμα, μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα cisgender που βρίσκεται σε μια σεξουαλικά ικανοποιητική σχέση με έναν άνδρα cisgender, μπορεί ακόμα να έχει φαντασιώσεις για άλλες γυναίκες.