ΥΓΕΙΑ

6 βιταμίνες και συμπληρώματα που δεν πρέπει να παίρνεις το βράδυ

Pexels

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να παίρνεις ορισμένες βιταμίνες και συμπληρώματα το βράδυ.

Για παράδειγμα, ένα συμπλήρωμα μπορεί να περιέχει ζάχαρη ή καφεΐνη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Ένας άλλος λόγος είναι ότι ορισμένες βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές και για καλύτερη απορρόφηση θα πρέπει να λαμβάνονται με τα γεύματα. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, είναι καλύτερο να παίρνεις το πρωί ή το μεσημέρι.

Βιταμίνες και συμπληρώματα Pexels

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β, είναι υδατοδιαλυτές και συνίσταται να λαμβάνονται καλύτερα το πρωί, γιατί μπορούν να σου δώσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και η πιο γνωστή για αυτό, είναι η βιταμίνη Β12. Η ανεπάρκεια της, μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, αλλαγές στη διάθεση ή άγχος. Καθώς ο μεταβολισμός μας ενισχύεται από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αυτό μπορεί να έχει διεγερτική δράση και να προκαλέσει προβλήματα ύπνου εάν λαμβάνεται αργά το βράδυ.

Πολυβιταμίνες και φυτικά συμπληρώματα

Οι πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται νωρίς την ημέρα, γιατί εκτός από το ότι περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί να περιέχουν και άλλες ουσίες που δίνουν ενέργεια όπως καφεΐνη, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και συνένζυμο Q10. Αυτά τα συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Επίσης, τα φυτικά συμπληρώματα που δίνουν ενέργεια στον οργανισμό δεν πρέπει να λαμβάνονται το βράδυ, π.χ. γκουαράνα, τζίνσενγκ κ.λπ.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα, όταν συνδυάζεται με λιπαρά τρόφιμα και όχι αργά το βράδυ. Επίσης, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου και έτσι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

Ασβέστιο

Η λήψη ασβεστίου τη νύχτα δεν επηρεάζει τον ύπνο σου, αλλά μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ενός άλλου συμπληρώματος, του μαγνησίου, το οποίο προάγει τη χαλάρωση και συχνά συνιστάται να λαμβάνεται τη νύχτα, γιατί μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Επειδή το ασβέστιο και το μαγνήσιο ανταγωνίζονται για την απορρόφηση τους, δεν πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα. Ένας άλλος λόγος που δεν είναι καλό να λαμβάνεις ασβέστιο το βράδυ είναι επειδή η βιταμίνη D πρέπει να συνδυάζεται με πλήρη γεύματα. Η βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και ως εκ τούτου αυτά τα δύο πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και εύπεπτη. Το βράδυ δεν είναι η καλύτερη στιγμή κατανάλωσής της, γιατί είναι όξινη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με άδειο στομάχι, ειδικά σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η μη όξινη μορφή της, έχει αναπτυχθεί για να ανακουφίσει τον ερεθισμό του γαστρικού ασκορβικού οξέος σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι, έλκη και εντερικά προβλήματα. Ο συνδυασμός με ασβέστιο εξουδετερώνει τις όξινες επιδράσεις της.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι συχνά μέρος πολλών συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά λαμβάνεται επίσης μόνος του ή σε συνδυασμό με βιταμίνη C. Η απορρόφησή του είναι πιο αποτελεσματική με άδειο στομάχι, αλλά μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται με ένα γεύμα, αλλά όχι αργά το βράδυ. Ο ψευδάργυρος ανταγωνίζεται τον σίδηρο και το ασβέστιο στην απορρόφηση, γι’ αυτό φρόντισε τα γεύματα σου να μην περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα.