ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που δεν ήξερες ότι είναι γεμάτες με νερό

Pexels

Η σωστή ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία σου. Αλλά το πόσιμο νερό δεν είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνεις σωστά ενυδατωμένη.

Όταν μιλάμε για ενυδάτωση, πιθανότατα σκέφτεσαι ότι πρέπει να πίνεις περισσότερο νερό. Γνωρίζες όμως ότι περίπου το 20% του νερού στη διατροφή μας προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε; Και ενώ δεν είναι όλες οι τροφές ενυδατικές, μερικές – ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά – σίγουρα είναι.

Το σώμα μας εξαρτάται από το νερό για να λειτουργήσει και να επιβιώσει. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη λίπανση των αρθρώσεων, στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων και στην προστασία των οργάνων και των ιστών μας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις ενυδατωμένη, ειδικά τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Για να αυξήσεις λοιπόν την κατανάλωση νερού και να φροντίσεις για την επαρκή ενυδάτωσή σου, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσθέσεις τις παρακάτω τροφές στην καθημερινή σου διατροφή.

1.Σέλινο: Περιεκτικότητα σε νερό: 95%

Το σέλινο είναι μια πολύ υγιεινή και ενυδατική τροφή. Είναι φτιαγμένο κυρίως από νερό, παρέχοντας σχεδόν 118 ml νερού σε μόλις 1 φλιτζάνι. Όπως και άλλα λαχανικά με αυτό το χαρακτηριστικό, το σέλινο μπορεί να είναι μια ευεργετική τροφή για απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και του χαμηλού αριθμού θερμίδων που περιέχει. Επιπλέον, το σέλινο περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και πολλά σημαντικά, θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ και κάλιο, τα οποία μπορεί να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους τύπους καρκίνου και ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση.

2. Αγγούρια: Περιεκτικότητα σε νερό: 95%

Τα αγγούρια είναι μια άλλη υγιεινή και ενυδατική τροφή που μπορείς να συμπεριλάβεις στην καθημερινή διατροφή σου. Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό και παρέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο. Σε σύγκριση με άλλα λαχανικά πλούσια σε νερό, τα αγγούρια είναι από τα χαμηλότερα σε θερμίδες.

Υπάρχουν μόνο 8 θερμίδες σε μια μερίδα μισού φλιτζανιού (52 γραμμάρια), πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώσεις μια σχετικά μεγάλη μερίδα, χωρίς να προσθέσεις σημαντικό αριθμό θερμίδων στη διατροφή σου. Κάτι που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

3. Κολοκύθια: Περιεκτικότητα σε νερό: 94%

6 τροφές που δεν ήξερες ότι είναι γεμάτες σε νερό Pexels

Τα κολοκυθάκια είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μια μερίδα (124 γραμμάρια) ψιλοκομμένο κολοκυθάκι περιέχει περισσότερο από 90% νερό και παρέχει 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Ένας εξαιρετικά επιτυχημένος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να παραμείνεις χορτάτη για περισσότερο χρόνο.

Και ως αποτέλεσμα της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, τα κολοκυθάκια είναι αρκετά χαμηλά σε θερμίδες, με μόνο 20 θερμίδες σε 1 φλιτζάνι (124 γραμμάρια).  Η κατανάλωση κολοκυθιών θα συμβάλει επίσης στη διατροφή σου, προσθέτοντας πολλά θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα τη βιταμίνη C. 1 φλιτζάνι περιέχει το 35% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C.

4. Κουνουπίδι: Περιεκτικότητα σε νερό: 92%

Το κουνουπίδι είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό για να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου, αφού είναι πολύ θρεπτικό και μία από τις πιο ενυδατικές τροφές. Ένα φλιτζάνι (100 γραμμάρια) κουνουπίδι παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο φλιτζάνι (59 ml) νερό, καθώς και 3 γραμμάρια φυτικών ινών που μειώνουν την όρεξη.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στον χαμηλό αριθμό θερμίδων του, με μόνο 25 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Επιπλέον, το κουνουπίδι αποτελείται από περισσότερες από 15 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, η οποία δεν βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου και του μεταβολισμού.

5. Kαρπούζι: Περιεκτικότητα σε νερό: 92%

Το καρπούζι είναι πολύ υγιεινό και ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις. Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (154 γραμμάρια) περιέχει πάνω από μισό φλιτζάνι (118 ml) νερό, εκτός από μερικές φυτικές ίνες και αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγνήσιο. Είναι επίσης αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, παρέχοντας μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, τα καρπούζια έχουν πολύ χαμηλή θερμιδική πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι μια σχετικά μεγάλη μερίδα καρπουζιού περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Τροφές με χαμηλή πυκνότητα θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους προάγοντας την πληρότητα και μειώνοντας την όρεξη. Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου.

6. Φράουλες: Περιεκτικότητα σε νερό: 91%

Οι ζουμερές και νόστιμες φράουλες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τις καθιστά μια από τις πιο ενυδατικές τροφές. Επειδή περίπου το 91% του βάρους τους, είναι  νερό, η κατανάλωση τους θα συμβάλει στην επαρκή σου ενυδάτωση.

Επιπλέον, οι φράουλες παρέχουν πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και μαγγάνιο. Η κατανάλωση τους σε τακτική βάση, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, Αλτσχάιμερ και διάφορους τύπους καρκίνου.