ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που «αγαπά» η καρδιά κάθε γυναίκας

iStock

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, η καρδιά χτυπά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια φορές. Η καρδιά είναι υπεύθυνη για την ώθηση του αίματος σε όλο το σώμα, τη μεταφορά οξυγόνου, ορμονών και όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες έχει υψηλότερη θνητότητα απ’ ό,τι στους άνδρες. Ταυτόχρονα περίπου το 50% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, έχουν ήδη κακή καρδιαγγειακή υγεία. Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για τις γυναίκες σε νεαρή ηλικία αυξάνουν τον μελλοντικό, καρδιαγγειακό κίνδυνο και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και αντιμετώπισης. Τροποποίηση του τρόπου ζωής με διακοπή καπνίσματος, συστηματική άσκηση, αποφυγή καθιστικής ζωής, διατήρηση βάρους, υγιεινός τρόπος διατροφής και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, είναι απαραίτητα για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, συγκεντρώσαμε 6 κορυφαίες τροφές για την υγεία και προστασία της καρδιάς σου.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

6 τροφές που «αγαπά» η καρδιά κάθε γυναίκας Pexels

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία προάγει την πήξη του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι τροφές που «αγαπά» η καρδιά κάθε γυναίκας:

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αυτά τα λίπη, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, καθώς και το συνολικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Αβοκάντο

Εάν το αβοκάντο τοστ είναι το πρωινό σου, κάνεις το καλύτερο δώρο στην καρδιά σου με το «καλημέρα». Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, η κατανάλωση ενός αβοκάντο την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τροφές ολικής αλέσεως

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προάγουν τη φλεγμονή, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, το κριθάρι και η κινόα, κάνουν καλό σε όλο τον οργανισμό και ειδικά στην καρδιά σου. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και φλεγμονών. Και η έρευνα έχει βρει ότι τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Φασόλια

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, τα φασόλια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά για την καρδιά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο, καθώς και διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού φασόλια την ημέρα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και τον συνολικό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μαύρη σοκολάτα

Το καλύτερο στο κράτησα για το τέλος. Το κακάο στη μαύρη σοκολάτα, περιέχει βιοδραστικές ενώσεις, όπως φλαβονόλες και αντιοξειδωτικά, που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του κακάο στη σοκολάτα που τρως, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη που λαμβάνεις. Σε σχετική μελέτη, άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής με σπόρους κακάο, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.