ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σημάδια ότι έχεις το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Unsplash

Είναι λογικό μετά από μία έντονη δραστηριότητα ή μέρα να νιώθεις πολύ κουρασμένη και εξαντλημένη. Το να αισθάνεσαι όμως κόπωση συνεχώς, ακόμα και μετά από έναν «καλό» ύπνο ή μία ξεκούραστη εβδομάδα, είναι κάτι άλλο.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), το οποίο είναι γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME), ή συστηματική νόσος κόπωσης και έλλειψης υπομονής (SEID) αποτελεί μια πολύπλοκη διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από τεράστια σωματική και ψυχική εξάντληση. Πρόσφατες στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι πάνω από το 20% του γενικού πληθυσμού, υποφέρει από χρόνια κόπωση.

Αυτός ο «αόρατος εχθρός» όπως τον αποκαλούν πολλοί ενδέχεται να είναι η αρχή και ο προθάλαμος για την έξαρση διαφόρων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή πίεση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και η κατάθλιψη. Τα συμπτώματα των ατόμων με χρόνια κόπωση, μπορεί να γίνουν εξουθενωτικά και η ποιότητα ζωής των ασθενών να πληγεί ριζικά. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τα σημάδια της χρόνιας κόπωσης.

Unsplash

Νιώθεις υπερβολικά κουρασμένη

Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις καθημερινές δραστηριότητες, νιώθεις πολύ κουρασμένη ακόμα και μετά από ύπνο, ενώ η κόπωση επιδεινώνεται. Επιπλέον, αργείς να ανακάμψεις μετά από σωματική δραστηριότητα.

Σωματικοί πόνοι

Πολλοί πάσχοντες αναφέρουν πόνους σε όλο το σώμα, όπως στις αρθρώσεις, στους μύες, ακόμη και τον λαιμό και βέβαια συχνούς πονοκεφάλους. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει εξωτερικός ερεθισμός, πρήξιμο ή κοκκινίλα, μόνο πόνος που φτάνει βαθιά στις αρθρώσεις και τους μύες.

Αδυναμία συγκέντρωσης

Ξεχνάς εύκολα, αποσπάται η προσοχή σου και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Το αρχαίο γνωμικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά σωστό, αφού το σώμα και το μυαλό είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Αν νιώθεις το σώμα σου τόσο κουρασμένο, θα είναι εξίσου κοιρασμένος και ο νους και η ψυχή σου.

Προβλήματα ύπνου

Περίπου το 80% των ατόμων με πρόβλημα χρόνιας κόπωσης δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Όσο κουρασμένη και αν είσαι ξυπνάς με τον παραμικρό ήχο ή γενικότερα, ξυπνάς συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχεις αστάθεια

Το να μείνεις όρθια για πολλή ώρα, αποτελεί πραγματική πρόκληση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην ορθοστατική δυσανεξία, δηλαδή σε μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, όταν κάποιος είναι σε όρθια θέση.

Έχεις ταχυπαλμία

Όταν οι ταχυπαλμίες επιμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ορισμένα υποκείμενα νοσήματα μπορεί να αποτελούν τις βασικότερες γενεσιουργούς αιτίες του συγκεκριμένου προβλήματος και ένα από αυτά είναι και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.