ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πολύτιμοι λόγοι για να βάλεις το μάνγκο στη διατροφή σου

Unsplash

Είναι νόστιμο και γλυκό και έχει κάθε λόγο να είναι γνωστό ως «ο βασιλιάς των φρούτων». Το μάνγκο με την τροπική καταγωγή είναι τόσο γευστικό που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν μία υγιεινή «λιχουδιά» μπορεί να είναι τόσο ευεργετική για τον οργανισμό σου. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο «ναι». Και αυτοί είναι οι 6 λόγοι που θα σε πείσουν να βάλεις το μάνγκο στη διατροφή σου.

Το μάνγκο ανήκει στις τροφές με πλούσια θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων είναι γνωστό για την αντικαρκινική του δράση, ενισχύει το πεπτικό, συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, του δέρματος και των μαλλιών. Το καλύτερο από όλα; Το μάνγκο είναι πεντανόστιμο και είναι πολύ εύκολο να το εντάξεις στη διατροφή σου ως smoothie ή ως τρόφιμο. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί το αποκαλούν τον «βασιλιά των φρούτων».

Το μάνγκο προέρχεται από την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία και καλλιεργείται για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη μάνγκο, το καθένα με μοναδική γεύση, σχήμα, μέγεθος και χρώμα. Όλα όμως με σημαντική θρεπτική αξία.

Το μάνγκο θα μπει στη διατροφή σου γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Το μάνγκο είναι γεμάτο με πολυφαινόλες -φυτικές ενώσεις που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Έχει πάνω από δώδεκα διαφορετικούς τύπους, όπως μαγγιφερίνη, κατεχίνες, ανθοκυανίνες, κουερσετίνη, καμφερόλη, ραμνετίνη και πολλά άλλα.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Μεταξύ των πολυφαινολών, η μαγγιφερίνη έχει κερδίσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχει ονομαστεί αρκετά συχνά ως το «σούπερ αντιοξειδωτικό». Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μαγγιφερίνη μπορεί να αντιμετωπίσει βλάβες των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με καρκίνους, διαβήτη κι άλλες ασθένειες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα φλιτζάνι μάνγκο παρέχει περίπου το 1/4 του ημερήσιου στόχου πρόσληψης βιταμίνης Α. Ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της δραστηριότητας των λευκών αιμοσφαιρίων). Η έλλειψη βιταμίνης Α σχετίζεται με μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Η ίδια ποσότητα μάνγκο παρέχει σχεδόν τα 3/4 των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Επίσης, περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε και αρκετές βιταμίνες Β, οι οποίες βοηθούν επίσης στο ανοσοποιητικό.

Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Η βιταμίνη Α στα μάνγκο είναι επίσης κλειδί για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των επιθηλιακών ιστών, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος, των μαλλιών και των σμηγματογόνων αδένων. Γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης και της καλής υγείας των μαλλιών. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μίας θρεπτικής ουσίας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου βοηθά στην πρόληψη ρυτίδων και χαλάρωσης.

Βάλε το μάνγκο στη διατροφή σου για το καλό των ματιών σου

Τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που εντοπίζονται στα μάνγκο θα ενισχύσουν την καλή υγεία των ματιών σου με πολλούς τρόπους. Οι δύο φυσικές ενώσεις, που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και τον φακό, έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την οπτική εμβέλεια και μειώνουν την ενόχληση από το έντονο φως.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά θα προστατεύσουν επίσης τα μάτια σου από επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες και θα καταπολεμήσουν ή θα επιβραδύνουν την εξέλιξη του καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Και η πλούσια περιεκτικότητα βιταμίνης Α θα βοηθήσει τα μάτια σου, αφού η έλλειψή της έχει συνδεθεί με ξηροφθαλμία και νυχτερινή τύφλωση.

Το μάνγκο στη διατροφή σου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι πολυφαινόλες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη του DNA που μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές ασθένειες. Όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Και βοηθούν στην προστασία από το οξειδωτικό στρες που συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου.

Ενισχύει το πεπτικό σύστημα

Το μάνγκο έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν εξαιρετικό για την πεπτική υγεία. Πρώτον, περιέχει μια ομάδα πεπτικών ενζύμων που ονομάζονται αμυλάσες. Οι αμυλάσες διαλύουν σύνθετους υδατάνθρακες σε σάκχαρα, όπως γλυκόζη και μαλτόζη. Μάλιστα, αυτά τα ένζυμα είναι πιο ενεργά στα ώριμα μάνγκο, για αυτό είναι πιο γλυκά από τα άγουρα.

Επίσης, το μάνγκο περιέχει άφθονο νερό και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να βοηθά στην επίλυση πεπτικών προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα.