ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είναι το Νο1 μπαχαρικό για την υγεία σου

Pexels

H κανέλα χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς» των μπαχαρικών κάνοντας αισθητή την παρουσία του τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκιές παρασκευές, ενώ εκτιμάται ιδιαιτέρως στην ανατολίτικη, αλλά και την ελληνική κουζίνα, για το έντονο και ευχάριστο άρωμά της, αλλά και για τη γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση της.

Πέρα από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, η κανέλα διαθέτει υψηλή διατροφική αξία με πλούσιες αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είτε παρέχεται σε μορφή σκόνης ή φαρμακευτικά σκευάσματα, είτε σε μορφή στικς μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Η πρόσληψη της κανέλας έχει αποδειχθεί ωφέλιμη όταν καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες (max 1½ κουταλάκι γλυκού)/ ημέρα). Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες της για την υγεία την κατατάσσουν στην κορυφή των μπαχαρικών ως σύμμαχο σε μια σωστή διατροφή, ενώ η γλυκιά της γεύση της επιτρέπει τη προσθήκη της σε πληθώρα συνταγών. Πρόσθεσε τη με διάφορους τρόπους στο καθημερινό διατροφολόγιό σου και θα αποκομίσεις τα οφέλη της.

Κανέλα & Διαβήτης

Η κανέλα έχει αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και στην προστασία απέναντι στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, διαθέτει την ικανότητα να βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και να αναστρέφει την οξειδωτική βλάβη. Ένα όγδοο μιας κουταλιάς του γλυκού κανέλα αρκεί για να τριπλασιάσει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης. Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων της, αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και στην πρόληψη της αρχικής ανάπτυξής του.

Κανέλα & Αντιμικροβιακή Δράση

Η συναμαλδεΰδη, μια δραστική ουσία της κανέλας, έχει πιθανή αντιμικροβιακή δράση απέναντι σε αρκετές μολύνσεις. Μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της απέναντι στην ανάπτυξη μικροβίων, όπως Candida, Listeria και Salmonella. Επιπλέον, οι αντιμικροβιακές της ικανότητες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της τερηδόνας και τη μείωση της κακής αναπνοής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες.

Κανέλα & Αντιφλεγμονώδη Δράση

Η κανέλα είναι ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες. Οι ερευνητές εξέτασαν τα φυτοχημικά συστατικά που βρίσκονται στην κανέλα και ανακάλυψαν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Σε μια μελέτη, ορισμένες ενώσεις κανέλας στόχευαν επίσης τις ελεύθερες ρίζες με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Κανέλα & Καρδιακή Προστασία

Η βελτίωση της γλυκόζης στο αίμα συμβάλλει εξίσου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα που έχουν διαβήτη είναι πολύ πιο ευάλωτα σε νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος. Συνεπώς, η κανέλα μπορεί να παίξει πολυπαραγοντικό προστατευτικό ρόλο για αυτούς τους ασθενείς.

Πως μπορείς να εντάξεις την κανέλα στη διατροφή σου;

Η κανέλα αποτελεί ένα μπαχαρικό που μπορεί να το βρει κανείς οπουδήποτε. Συχνά διατίθεται τυλιγμένο σε ραβδιά ή ήδη αλεσμένο σε λεπτή σκόνη. Η αλεσμένη κανέλα έχει πολλές χρήσεις και προσθέτει γεύση τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά επιδόρπια. Η προσθήκη της μπορεί να γίνει στα κοκκινιστά κρέατα, στον κιμά και στις σοκολάτες. Επιπλέον, αποτελεί ευχάριστη προσθήκη στα δημητριακά πρωινού, στο ρυζόγαλο, στο γιαούρτι, στις σούπες, καθώς και σε αρκετά ροφήματα, όπως είναι το κόκκινο κρασί, το τσάι ή ο καφές. Με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να εμπλουτίσει τη διατροφή του διατηρώντας τις θερμίδες των γευμάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Extra Tip: Ο συνδυασμός της κανέλας με το μέλι αυξάνει τις ευεργετικές της ιδιότητες στοχεύοντας στην αντιμετώπιση γαστρικών διαταραχών, αδυναμιών του ανοσοποιητικού, δυσπεψίας και μολύνσεων από βακτήρια ή μύκητες.

Από τη σκοπιά του διαιτολόγου

Η κανέλα ανήκει στην ομάδα των μπαχαρικών – καρυκευμάτων, για αυτό και δεν εμφανίζει κάποιο ιδιαίτερο θρεπτικό προφίλ με σημαντική σύσταση σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος. Για την ακρίβεια, περιέχει από μηδαμινά έως ελάχιστα ποσοστά και στα 3 είδη των μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη). Όμως, συγκεντρώνει σπουδαία αντιοξειδωτικά στοιχεία και ενώσεις, τα οποία πιθανόν ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει επίσης ίχνη βιταμινών Β και Κ και τα αντιοξειδωτικά χολίνη, α,β-καροτίνη, λυκοπένιο, κρυπτοξανθίνη, λουτείνη και ζεαξανθίνη. Ανάλογα με την προέλευση και το είδος του δένδρου υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κανέλας με την καθεμία να διαθέτει τα δικά της χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το USDA ένα κουταλάκι του γλυκού (2.6γρ.) κανέλας είναι αρκετό, ώστε να λάβει κανείς τα οφέλη της.

Γενικότερα, μια μερίδα κανέλας είναι μια εξαιρετική πηγή για τα εξής:

Ενέργεια (kcal) 6.42
Υδατάνθρακες (g) 2.1
Λίπη (g) 0
Πρωτεΐνη (g) 0.1
Ασβέστιο (mg) 26.1
Σίδηρος (mg) 0.21
Μαγνήσιο (mg) 1.56
Φώσφορος (mg) 1.66
Κάλιο (mg) 11.2
Βιταμίνη Α (mg) 0.39

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Πέρα από την πληθώρα των ευεργετικών ιδιοτήτων, υπάρχουν και κάποια σημεία που χρειάζονται προσοχή ως προς τη λήψη κανέλας. Ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα κρίνονται οι έγκυες γυναίκες καθώς το αιθέριο έλαιο της κανέλας είναι διεγερτικό της μήτρας. Επιπλέον, απαιτείται προσεκτική χρήση από τα άτομα με αλλεργίες, ειδικά όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Αρκετά άτομα έχουν τη τάση να καταναλώνουν αδιάλυτη σκόνη κανέλας σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βήχα ή μόλυνση. Τέλος, η κατανάλωση κανέλας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία. Η κανέλα περιέχει κουμαρίνη, η οποία σε υψηλές ποσότητες μπορεί να βλάψει το συκώτι και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μαρία Σπυρίδωνος
MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος
nutriplace.gr