ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tα κιλά των γιορτών: 6 κινήσεις ματ για να τα χάσεις σύμφωνα με την ειδικό

Unsplash

Όποιος έφαγε περισσότερο από όσο αντέχει μέσα στις γιορτές και τώρα νιώθει σαν αερόστατο, να σηκώσει το χέρι του. Αν το παράκανες με τα γλυκά ή αν έφαγες μέχρι σκασμού το φαγητό από τα χεράκια της μαμάς σου, μπράβο σου. Σίγουρα θα το άξιζες. Αλλά τώρα ξέμεινες με λίγα κιλά των γιορτών.

Τώρα όμως δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Σήμερα κυρήσσεται επίσημα και το τέλος των εορτασμών και τα κεφάλια μπαίνουν μέσα. Άντε, ίσως από αύριο γιατί έχουμε μεγάλη γιορτή και όλο και κάποιος Γιάννης μπορεί να σε κεράσει μία καριόκα ή έναν εργολάβο. Και έτσι όπως επιστρέφεις σταδιακά στην καθημερινότητά σου, η διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου σου δίνει απλά tips για να χάσεις το βάρος ή τα κιλά των γιορτών που σου έμειναν σαν ανεπιθύμητο δώρο.

Πριν σκεφτείς ότι η λύση βρίσκεται στην απόλυτη αποχή από τα πάντα και στη στέρηση τροφής, δες τι έχει να σου πει η ειδικός για το πώς να κάνεις ομαλή μετάβαση, χωρίς πείνες, αλλά μέσα από την ισορροπημένη διατροφή.

Πολλά γεύματα

Αρχικά πρέπει να γυρίσεις, χωρίς αυστηρότητα, στις καθημερινές συνήθειες. Αν δεν κατανάλωνες πριν 5 γεύματα ημερησίως(πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό), δεν είναι αργά να το κάνεις τώρα. Απόφυγε να τρως μόνο 2 κύρια που αποτελούνται από όγκο θερμίδων και αυξημένη ποσότητα λίπους.

Φρουτάκι κανείς;

Αν υπάρχει ένας τρόπος να ενεργποιήσεις τη λιποδιάλυση και να εφοδιαστείς με βιταμίνες, αυτός είναι τα φρουτάκια. Αύξησε την ποσότητα, μεταξύ των γευμάτων, και κάνε διπλό καλό στον οργανισμό σου.

Κάνε υπομονή και θα φύγουν τα κιλά των γιορτών

Ξέχνα τις αποτοξινώσεις που σε κάνουν να πεινάς και καταστρέφουν τον οργανισμό σου. Ακολούθησε τον μεσογειακό τρόπο διατροφής, που ξέρεις και εμπιστεύεσαι. Είναι προτιμότερο να χάσεις τα κιλά των γιορτών λίγο πιο αργά, από το να σοκάρεις τον οργανισμό σου και να νιώσεις ζαλάδες.

Πίσω στα μαγειρευτά

Αν, κατά τη διάρκεια των γιορτών, έφαγες ό,τι junk food υπάρχει στην πόλη και τίμησες το «βρώμικο» της Μαβίλη γιατί ήπιες, ώρα να επανέλθεις σε αυτά που ξέρεις. Φάε πιο υγεινά και προτίμησε λαδερά και όσπρια που συμβάλουν σημαντικά στην επανένταξη του μεταβολισμού.

Και λίγη άσκηση δε βλάπτει

Μπορείς να επανέλθεις στη γυμναστική που έκανες προ γιορτών. Σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να πραγματοποιηθεί αρνητικό ισοζύγιο και να δεις πιο γρήγορα την απώλεια των κιλών. Αν δεν ασκείσαι, είναι ένα καλό resolution τώρα που μπήκαμε στο 2020. Η Δήμητρα Ζαχοπούλου πάντως σου δείχνει πώς να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά με 4 απλές ασκήσεις. Είναι μια καλή αρχή!

Απόφυγε το αλκοόλ

Ήπιες ένα ποτηράκι παραπάνω, λόγω των ημερών και έχεις κατακράτηση. Απάλλαξε το σώμα σου από τις περιττές θερμίδες και κατά συνέπεια από τα κιλά των γιορτών, αποφεύγοντας το αλκοόλ εντελώς για μία εβδομάδα. Και φυσικά, φρόντισε να ενυδατώνεσαι περισσότερο από πριν.

*Ευχαριστούμε τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Δέσποινα Παπαδοπούλου