ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 καλοί λόγοι που θα σε πείσουν να τρως περισσότερο μπρόκολο

iStock

Το μπρόκολο είναι ένα ακόμα λαχανικό που επιβεβαιώνει τη μαμά σου, η οποία επέμενε ότι πρέπει να τρως τα λαχανικά σου. Παρακάτω θα δεις 6 λόγους για τους οποίους η Ελληνίδα μάνα δικαιώνεται.

Το μπρόκολο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Το μπρόκολο είναι ένα σταυρανθές λαχανικό το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια, με το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σέσκουλα, τα άγρια χόρτα (βρούβες ή σινάπι) και τα γογγύλια. Όπως τα «αδελφάκια» του, είναι χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο με σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο περιέχει:

 • 31 θερμίδες
 • 6 γρ. υδατάνθρακες
 • 5 γρ. πρωτεΐνης
 • 5 γρ. φυτικές ίνες
 • Βιταμίνη C (90% της ΣΗΠ)
 • Βιταμίνη Κ (77% της ΣΗΠ)
 • Βιταμίνη Β-6 (9% της ΣΗΠ)
 • Φολικό οξύ (14% της ΣΗΠ)

Όπως μπορείς να δεις, το μπρόκολο περιέχει μια εντυπωσιακή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνης C και K. Χαρακτηριστικά που το κάνουν ιδανική επιλογή στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

Είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά

6 καλοί λόγοι για να τρως περισσότερο μπρόκολο Pexels

Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου μπορεί να είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του για την υγεία σου. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που αναστέλλουν ή εξουδετερώνουν τη βλάβη των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη φλεγμονή και ένα γενικό προστατευτικό για την υγεία αποτέλεσμα. Το μπρόκολο περιέχει επίσης μετρήσιμες ποσότητες των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που μπορεί να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες και την κυτταρική βλάβη των ματιών.

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, μπορεί να σχετίζεται με την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου. Επιστημονική μελέτη, έδειξε σημαντικά μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, που κατανάλωναν μπρόκολο καθημερινά για ένα μήνα. Το μπρόκολο είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών, σχετίζεται με χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και βελτιωμένο έλεγχο του διαβήτη.

Το μπρόκολο συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής

Το μπρόκολο περιέχει διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή στους ιστούς του σώματος. Πολλές ενώσεις λειτουργούν «συνεργατικά» για να υποστηρίξουν αυτό το αποτέλεσμα, αν και μερικές φαίνεται να λειτουργούν και μεμονωμένα. Σχετική μελέτη μάλιστα σε καπνιστές αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση μπρόκολου οδήγησε σε σημαντική μείωση των δεικτών φλεγμονής.

Το μπρόκολο βοηθά στην πέψη και μειώνει τη δυσκοιλιότητα

Όπως είδαμε, το συγκεκριμένο λαχανικό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Και τα δύο αυτά συστατικά, μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Η φυσιολογική κατάσταση του εντέρου και μια ισχυρή κοινότητα υγιών βακτηρίων στο παχύ έντερο είναι δύο ζωτικής σημασίας συστατικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως το μπρόκολο, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου.

Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, περιέχουν διάφορες βιοδραστικές ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τη βλάβη των κυττάρων που προκαλούνται από ορισμένες χρόνιες ασθένειες. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους τύπους καρκίνου όπως:

 • Ο καρκίνους του μαστού
 • Ο καρκίνος του στομάχου
 • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
 • Ο καρκίνος των νεφρών
 • Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης