ΥΓΕΙΑ

6 καλοί λόγοι να πίνεις χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα. Θα συμφωνήσει και η μαμά σου

Unsplash

Από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου, πίνεις χυμό πορτοκάλι γιατί σε ανάγκαζε η μαμά σου. Ένα ποτήρι πριν το σχολείο γιατί τότε έχει οφέλη. «Το βράδυ δεν πίνουμε γιατί μας κάθεται μολύβι», έλεγε πάντα ο πατέρας μου και είναι αλήθεια. Το έχω τεστάρει.

Τώρα που μεγάλωσες, πίνεις τον χυμό πορτοκάλι σου κάθε πρωί; Παίρνεις την απαραίτητη δόση βιταμίνης C για να ξεκινήσει η μέρα με ενέργεια; Οι έρευνες κατέληξαν στο ότι τα οφέλη είναι αρκετά ώστε να το σκεφτεί και να το κάνεις μέρος του πρωινού σου.

Βιταμίνη C για γερό ανοσοποιητικό

Υπάρχει λόγος που πίνεις χυμό πορτοκάλι όταν αρρωσταίνεις. Η προτεινόμενη καθημερινή ποσότητα είναι 75-90 mg, οπότε μην ξεχνάς ότι ένα ποτήρι από φρέσκο φυσικό χυμό σου δίνει τη βιταμίνη C που ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και σε προστατεύει από λοιμώξεις.

Φουλ στα αντιοξειδωτικά

Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Έρευνα κατέληξε στο ότι το πορτοκάλι, μαζί με τα μούρα, το τσάι και το κρασί, είναι από τις πιο ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών. Σε προστατεύει από την οξειδωτική φθορά στα κύτταρα αλλά και από το γήρας. Στην υγειά μας.

Η καρδιά σου θα σε ευχαριστεί

Ένα από τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στον χυμό πορτοκάλι βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία. Αποτρέπει πιθανό φράξιμο, εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.

Κάνει καλό και στην εγκυμοσύνη

Ο χυμός πορτοκάλι είναι γεμάτος φολικό οξύ, ένα είδος βιταμίνη Β9 που παίρνουμε μέσα από τις τροφές και αποθηκεύεται στον οργανισμό. Είναι η ουσία που χρειάζεσαι για να παράξεις περισσότερο αίμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών προτρέπουν τις εγκύους να παίρνουν 400 μικρογραμμάρια φολικό οξύ την ημέρα, μέσα από τροφές και συμπληρώματα. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι δίνει το 15% των αναγκών σε φολικό οξύ.

Περνάει γρήγορα το κρύωμα

Δεν λέμε ότι είναι η θεραπεία, αλλά η βιταμίνη C προστατεύει το ανοσοποιητικό και είναι μία ωφέλιμη λύση σε ένα απλό κλασικό κρύωμα. Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, ένα ποτήρι τη μέρα είναι ένα καλό δώρο στον οργανισμό σου.

Δέρμα που ακτινοβολεί

Η βιταμίνη C που λέγαμε είναι βασικό κομμάτι του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που χρειάζεσαι για ένα λαμπερό και υγιές δέρμα. Ταυτόχρονα, καταπολεμά τις φλεγμονές και την εμφάνιση της ακμής. Η σωστή μέρα ξεκινά με την ενυδατική σου και χυμό πορτοκάλι λοιπόν.