ΣΧΕΣΕΙΣ

6 ενδείξεις που σου λένε ότι η σχέση σου (παρα)πηγαίνει γρήγορα

Unsplash

Το τι είναι γρήγορο και τι αργό, είναι καθαρά θέμα ανθρώπου. Κανείς δεν μπορεί να ορίσει το σωστό και το λάθος. Όλα εξαρτώνται από το πώς βιώνεις εσύ τη σχέση. Αν συνυπολογίσεις και τον αρχικό ενθουσιασμό που μάλλον τυφλώνει, είναι πιθανό να έχεις μία σχέση που τρέχει πιο γρήγορα κι από τον Carl Lewis.

«Οι άνθρωποι βιάζονται στις σχέσεις για διάφορους λόγους. Ένας βασικός είναι ο φόβος της μοναξιάς. Δεν είναι απαραίτητα κακό. Αλλά αν νιώθεις ότι δεν ακολουθείς τη ροή κι ότι κάτι δεν λειτουργεί, για ρίξε μια ματιά στις ενδείξεις. Μπορεί όντως η σχέση να πηγαίνει γρήγορα» σου λέει ο ειδικός σχέσεων Jonathan Bennett.

Όλα είναι τέλεια (ναι, πηγαίνει γρήγορα)

Αυτό από μόνο του αρκεί. Κανείς δεν είναι τέλειος. Αν δεν μπορείς να εντοπίσεις κάποιο στοιχείο πάνω του που σε ενοχλεί και όλα μοιάζουν σαν να έχουν βγει από παραμύθι, ίσως χρειάζεται να πας πιο αργά και να δεις τον άλλον για αυτό που πραγματικά είναι. Εξάλλου, μόνο έτσι έχεις μία ουσιαστική σχέση. Αν ακούς πολλές μη ρεαλιστικές υποσχέσεις στην αρχή, κάποιος βιάζεται υπερβολικά.

Τους έχεις γνωρίσει όλους

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο ένας το περιβάλλον του άλλου, αλλά με έναν νορμάλ ρυθμό. Αν ξέρεις τη μακρινή θεία του από τον πρώτο μήνα, κάτι δεν πάει καλά. Αντί να γνωρίζεστε μεταξύ σας, πηγαίνετε στους γύρω γύρω, λες και αυτό είναι που θα σας κρατήσει μαζί. Δεν είναι πολύ νωρίς, εκτός αν νιώθεις ότι είναι νωρίς. Μην αγνοείς τη φωνή μέσα σου. Το ένστικτο ξέρει καλύτερα.

Έχεις χάσει τον εαυτό σου

Φυσικά και μία σχέση έχει χαρά, διασκέδαση και κοινές δραστηριότητες. Αλλά αν νιώθεις ότι φθείρεσαι και ασχολείσαι μόνο με τις ανάγκες του άλλου, αν οι φίλοι σου παραπονιούνται για την απουσία σου, μήπως να επανεξετάσεις τη σχέση σου και τους ρυθμούς της;

Δεν υπάρχουν όρια (ειδικά αν πηγαίνει γρήγορα)

Είναι αυτές οι σχέσεις που αργά ή γρήγορα γίνονται τοξικές. Αφήνεσαι σε αυτό που θέλει ο άλλος και δεν συστήνεσαι πραγματικά. Δεν λες τι θέλεις, τι δεν θέλεις και τις επιτρέπεις. Μέχρι που περνάς το πρώτο στάδιο του ενθουσιασμού και το ταίρι σου νιώθει ότι βλέπει ένα άλλο πρόσωπο. Τα όρια πρέπει να μπαίνουν από την αρχή. Ανεξαρτήτως ταχύτητας.

Δεν έχεις ξεπεράσει την προηγούμενη σχέση

Και πάλι, όλα είναι σχετικά. Υπάρχουν άνθρωποι που αργούν να προχωρήσουν στην επόμενη σχέση ώστε να επουλωθούν πλήρως από την προηγούμενη. Υπάρχουν και εκείνοι που το κάνουν αλλά παίρνουν τον χρόνο τους. Το βασικότερο είναι να ξέρεις τον εαυτό σου, τι χρειάζεται και να μην βιάζεσαι με έναν σύντροφο επειδή θεωρείς ότι έτσι θα ξεπεράσεις τον πρώην.

Όλα για την καψούρα

Ο μεγάλος έρωτας και ο ενθουσιασμός είναι υπέροχα συναισθήματα. Αλλά δεν είναι το μόνο στοιχείο σε μία σχέση. Αν βιάζεσαι και τρέχεις επειδή νιώθεις έτσι, κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου τι άλλο παίρνεις. Υπάρχει επικοινωνία, κατανόηση, αποδοχή; Μπορείς να συνδεθείς και με άλλους τρόπους πέρα από τον ερωτικό;