ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 διατροφικοί μύθοι που οι ειδικοί θέλουν να σταματήσεις να πιστεύεις τώρα

Unsplash

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις καλές διατροφικές συμβουλές από τις λιγότερο καλές. Οι απόψεις -ακόμα και των ειδικών- διίστανται. Εάν όμως είσαι σε φάση να αλλάξεις τη διατροφή σου με σκοπό να τρέφεσαι πιο σωστά, να είσαι υγιής και να νιώθεις καλά, πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τι δεν πρέπει να κάνεις. Και ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι.

Και αυτό ναι, είναι πρόκληση. Γιατί εκεί έξω υπάρχουν αρκετοί μύθοι περί διατροφής που έχουμε μάθει να ακολουθούμε πιστά, ενώ στην πραγματικότητα ακολουθώντας τους, το μόνο που κάνουμε είναι να σαμποτάρουμε τους οργανισμούς μας -και τη διατροφή μας.

Όσο περισσότερες φυτικές ίνες, τόσο το καλύτερο

Ναι, οι φυτικές ίνες είναι πολύ καλές για τον οργανισμό σου. Και οι περισσότεροι ειδικοί θα σε προτρέψουν να τρως περισσότερα όσπρια και τροφές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ο Κλεόβουλος της Λίνδου το είπε πρώτος. «Μέτρον άριστον» σε όλα. Αν δεν θες να νιώσεις σούπερ άβολα. Για την ιστορία, το Dietary Guidelines for Americans συνιστά 25 με 28 γραμμάρια ινών την ημέρα για τις γυναίκες και 28 με 30 για τους άντρες, κάτι που εξαρτάται και από την ηλικία.

Κατανάλωσε λιγότερο λίπος για να μην αυξήσεις το λίπος στο σώμα σου

Το λίπος δεν είναι πλέον ο μεγάλος εχθρός. Και η αλήθεια είναι πως θα φανεί αρκετά ωφέλιμο να τρως αρκετά υγιή λίπη (από ακόρεστες πηγές και ωμέγα 3), αλλά και μία ποσότητα κορεσμένων λιπαρών για να διατηρήσεις την υγιή λειτουργία του σώματός σου.

«Κακέ υδατάνθρακα»

Όσες φορές έχω ακούσει ότι οι υδατάνθρακες δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στη διατροφή μου στην περίπτωση που θέλω να χάσω βάρος, εγώ ακούω απλά «μπλα, μπλα, μπλα». Και κάποιοι διατροφολόγοι είναι με το μέρος μου. Ορισμένοι υδατάνθρακες, όταν καταναλώνονται με μέτρο είναι αρκετά καλοί σύμμαχοι που θα σε χορτάσουν και θα σου χαρίσουν ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση έχε στο μυαλό σου τη λέξη- κλειδί, «ολική άλεση».

Μην τρως πολύ αργά το βράδυ

Να θυμάσαι ότι όλα έχουν να κάνουν με τις συνολικές θερμίδες και το είδος της τροφής. Ακόμα κι αν κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορείς να κάψεις τόσες θερμίδες, όσες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν σημαίνει ότι θα πάρεις βάρος αν τρως αργά το βράδυ. Είναι μύθος ότι όλα τα τρόφιμα μετατρέπονται σε λίπος μετά από μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Αν πεινάς πραγματικά θα πρέπει να φας. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να φας κάτι υγιεινό. Γιαούρτι, τυρί cottage, αβοκάντο και κράκερς ολικής άλεσης είναι μέσα στις επιλογές σου.

Αν γυμνάζεσαι μπορείς να φας ό,τι θες

Θυμάμαι μία περίοδο της ζωής μου που αυτό ήταν σημαία μου. «Εγώ κύριοι γυμνάζομαι. Θα την φάω την καρμπονάρα μου στις 12 το βράδυ. Τι;». Όχι. Το να ιδρώνεις καθημερινά μπορεί να ενδυναμώσει το σώμα σου και να κρατήσει τον αριθμό της ζυγαριάς σου σταθερό, αλλά δεν αρκεί για να είσαι υγιής. Θα πρέπει να τρέφεσαι και σωστά. Sorry.

Η αγαύη, η ζάχαρη καρύδας και το maple surup διαφέρουν από τη ζάχαρη

Δεν θέλω να σου το χαλάσω, αλλά η ζάχαρη είναι ζάχαρη. Και το σώμα σου δεν ενδιαφέρεται αν προέρχεται από το μέλι ή τη σόδα. Το μόνο που διαφέρει είναι ότι αυτές οι μορφές της θα σου προσφέρουν και βιταμίνες. Οι θερμίδες όμως παραμένουν. Για αυτό τον νου σου -και σε περίπτωση που θες να χάσεις βάρος δοκίμασε στέβια.