ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 απλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση

Pexels

Η αυτοπεποίθηση για κάποιους θεωρείται ότι είναι ένα έμφυτο χαρακτηριστικό και για άλλους κάτι επίκτητο. Είτε γεννιέσαι με αυτή, είτε την αποκτάς, θέλει δουλειά με τον εαυτό μας, για να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα. Ακριβώς επειδή ορίζεται ως η ικανότητα να εμπιστευόμαστε τις δυνατότητές μας, την αξία μας, την κρίση μας και τη δύναμη μας, μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες.

Και ενώ πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να την ενισχύσουν μέσα από τα επιτεύγματά τους ή την ψυχοθεραπεία, υπάρχουν 5 πράγματα επιπλέον που κάνουν πιστά οι άνθρωποι με πολλή αυτοπεποίθηση. Ποια είναι αυτά;

Κάνουν focus σε 3 μικρές νίκες

Κάνε μία παύση στο τέλος της ημέρας σου και σημείωσε σε ένα χαρτί, 3 πράγματα που κατάφερες μέσα στη μέρα σου. Ακόμα και το πιο «απλό» επίτευγμα. Με αυτό τον τρόπο θα μάθεις να εστιάζεις στα θετικά και όχι σε ότι δεν «λειτουργεί».

Μιλάνε πιο αργά

Οι περισσότεροι από εμάς βιαζόμαστε να μιλήσουμε, με αποτέλεσμα να προκαλούμε στους ίδιους μας τους εαυτούς στρες. Όταν ηρεμείς και μιλάς πιο αργά, η σκέψη σου είναι πιο καθαρή και οι άλλοι καταλαβαίνουν καλύτερα τι λες.

Unsplash

Δεν σκέφτονται την απόδοση

Όταν προσπαθείς πολύ για τα πράγματα και έχεις όλη σου την προσοχή στραμμένη στο αποτέλεσμα, ξεχνάς να απολαύσεις τη διαδικασία. Το κόλπο για πραγματική αυτοπεποίθηση είναι να δοκιμάζεις νέα πράγματα και να αντιμετωπίζεις τον φόβο της αποτυχίας ή μάλλον να μην σε ενδιαφέρει καν. 

Αφήνουν κάτω τους ώμους τους

Όταν ακούς τη φράση «χαλάρωσε», όσο δύσκολο και αν είναι να χαλαρώσεις ψυχικά, προσπάθησε να χαλαρώσεις σωματικά. «Ρίξε κάτω» τους σφιγμένους σου ώμους, μην καμπουριάζεις και πάρε μία βαθιά ανάσα. Η ψυχολογία σου πάει χέρι – χέρι με τη στάση του σώματος.

Βρίσκουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά σε άλλους

Όσοι αισθάνονται χαμηλή αυτοπεποίθηση γύρω από τους άλλους, θέλουν να τα κάνουν όλα τέλεια. Γι’ αυτό επικεντρώνονται σε αυτό που κάνουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να νιώθουν 2 φορές πιο αγχωμένοι. Για να έχεις αυτοπεποίθηση πρέπει να εστιάζεις και σε καλά στοιχεία των ανθρώπων τριγύρω σου.

Δεν τους νοιάζει να γνωρίζουν τα πάντα

Ο χειρότερος τρόπος για να καταστρέψεις μία στιγμή, είναι να εύχεσαι να ήξερες για το τι θα γίνει αργότερα. Κανένας δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει, οπότε στερείς στον εαυτό σου στιγμές χαράς, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Το να ζεις τη στιγμή είναι ο ορισμός της αυτοπεποίθησης, καθώς όταν το κάνεις, αποδεικνύεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στο οτιδήποτε και αν ακολουθήσει.