ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 περίεργες συνήθειες που έχουν οι πιο έξυπνοι άνθρωποι

iStock

Οι άνθρωποι με υψηλή ευφυΐα συχνά παρουσιάζουν ορισμένες συνήθειες και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην πνευματική τους ικανότητα και επιτυχία. Αν και η ευφυΐα μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί, η επιστήμη έχει συνδέσει μερικές περίεργες συνήθειες με υψηλότερα επίπεδα μάθησης, επίλυσης προβλημάτων και δημιουργικότητας.

Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι συχνά ακατάστατοι

5 περίεργες συνήθειες που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι iStock

Η νοημοσύνη είναι δύσκολο να οριστεί και οι ψυχολόγοι διαφωνούν για αυτήν εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Cornell Robert J. Sternberg, PhD, η νοημοσύνη είναι η ικανότητα «να μαθαίνει κανείς από την εμπειρία, να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις, να κατανοεί και να χειρίζεται αφηρημένες έννοιες και να χρησιμοποιεί τη γνώση για να χειραγωγεί το περιβάλλον του». Και μπορεί να νόμιζες ότι κάποιος που είναι έξυπνος θα είναι και οργανωμένος και τακτικός, αλλά μάλλον θα έπεφτες έξω.

Σε ένα πείραμα από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, οι άνθρωποι σε ένα ακατάστατο περιβάλλον βρήκαν πιο δημιουργικές ιδέες από εκείνους σε έναν προσεγμένο χώρο. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τα άτακτα περιβάλλοντα, φαίνεται να εμπνέουν την απελευθέρωση της απόδοσης, η οποία μπορεί να παράγει νέες ιδέες. Τα τακτοποιημένα περιβάλλοντα, αντίθετα, ενθαρρύνουν την ασφάλεια». Η δημιουργικότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που τείνουν να έχουν οι πιο έξυπνοι άνθρωποι. Κι αυτό το «δημιουργικό χάος» γύρω τους δεν είναι τυχαίο.

Οι έξυπνοι άνθρωποι ξενυχτάνε

Στις ταινίες, βλέπουμε συχνά μια δημιουργική ιδιοφυΐα να δουλεύει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ίσως όμως αυτό το στερεότυπο να έχει τις ρίζες του στην πραγματικότητα. Μια μελέτη από το London School of Economics and Political Science, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τείνουν να πάνε για ύπνο αργότερα έχουν υψηλότερο IQ. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η ρίζα του γιατί συμβαίνει αυτό, βρίσκεται στην εξέλιξή μας: επειδή η νύχτα ήταν το πιο επικίνδυνο μέρος της μέρας, οι πρόγονοί μας αντί να κοιμηθούν έπρεπε να είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους.

Επίσης, το να μένει κανείς ξάγρυπνος το βράδυ, είναι πιο ελκυστικό για τα φιλοπερίεργα μυαλά. Σήμερα, οι ποικίλοι κιρκάδιοι ρυθμοί μας, εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν αυτό. Ίσως οι έξυπνοι άνθρωποι ξενυχτούν επειδή τα εσωτερικά τους ρολόγια είναι απλά διαφορετικά. Ή, ίσως μένουν ξύπνιοι επειδή τείνουν να είναι πιο εσωστρεφείς και προτιμούν το βράδυ για να σκεφτούν και να λύσουν προβλήματα, χωρίς περισπασμούς.

Βρίζουν συχνά

Πολλοί θεωρούν τις βρισιές ως αντανάκλαση χαμηλής μόρφωσης και ευφυΐας. Αλλά μια μελέτη από τον διάσημο ειδικό Timothy Jay, PhD, και τους συνεργάτες του, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μπορούσαν να βρουν περισσότερες βρισιές, είχαν μεγαλύτερο λεξιλόγιο γενικά. Η ευχέρεια στις βρισιές έτσι, συσχετίζεται θετικά με τη συνολική λεκτική ευχέρεια. Η γλωσσική ικανότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλότερη νοημοσύνη. Επομένως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν περισσότερες βρισιές.

Απολαμβάνουν τα κρύα ντους

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι τα κρύα ντους κάνουν καλό στην επιδερμίδα και στο ανοσοποιητικό σου. Ωστόσο αυτό που ίσως δεν γνώριζες είναι ότι οι συγγραφείς μιας μελέτης από τη Φινλανδία, όπου η χειμερινή κολύμβηση είναι συνηθισμένη, σημειώνουν «η προσαρμογή στο κρύο νερό συσχετίστηκε με σημαντική μείωση της έντασης και της κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης και της μνήμης».

Όλα αυτά είναι πράγματα, που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία και την παραγωγικότητα του εγκεφάλου. Επιπλέον, το να βγαίνει κανείς από τη ζώνη άνεσής του, μπορεί να δώσει έμπνευση για το υπόλοιπο της ημέρας, σύμφωνα και με ένα σχετικό άρθρο των New York Times για τα κρύα ντους.

Οι έξυπνοι άνθρωποι ενοχλούνται από τον ήχο του μασήματος

Έχεις ποτέ εκνευριστεί πραγματικά όταν ακούς δίπλα σου κάποιον να μασάει δυνατά; Ή έχεις ευχηθεί το άτομο που κάθεται δίπλα σου στο λεωφορείο να σταματήσει να μασάει τόσο δυνατά την τσίχλα του; Λοιπόν, υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος πίσω από αυτό και μπορεί απλώς να σημαίνει ότι είσαι έξυπνη.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλά σκορ στη δημιουργική γνώση, έτειναν να έχουν αδυναμία να φιλτράρουν άσχετες αισθητηριακές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι τα αναλαμβάνονται όλα και μερικές φορές σε υπερβολικό βαθμό.