ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 αντηλιακές τροφές: Προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο με φυσικό τρόπο

Pexels

Όλοι ξέρουμε τη σημασία που έχει η κατάλληλη αντηλιακή προστασία για την προστασία της επιδερμίδας, από τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου. Ενώ όμως μπορεί να έχεις ήδη φροντίσει για το αντηλιακό που θα σε συνοδεύσει στις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις στην παραλία και στην πόλη, μπορεί να μη γνωρίζεις ότι για τον ίδιο σκοπό, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή σου.

Οι παρακάτω αντηλιακές τροφές λοιπόν, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος που μπορεί να λείπει από τη ρουτίνα της φυσικής προστασίας της επιδερμίδας σου.

Βατόμουρα

Τυχαίνει τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα να είναι και αυτά που μας προστατεύουν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το δέρμα λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Τα βατόμουρα είναι ακόμα πιο ισχυρή αντηλιακή τροφή  αν είναι άγριας ​​ποικιλίας. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ρυτίδων από μια μέρα στην παραλία.

Kαρπούζι

αντιηλιακές τροφές που προστατεύουν το δέρμα σου από τον ήλιο με φυσικό τρόπο Pexels

Οι ντομάτες είναι γνωστές ότι περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Αλλά τα καρπούζια στην πραγματικότητα περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα και αυτός είναι και ο λόγος που κερδίζουν μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες, αντηλιακές τροφές. Το λυκοπένιο απορροφά τόσο την UVA όσο και την UVB ακτινοβολία, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει το δέρμα πιο φωτοπροστατευτικό, λόγω του ρυθμού κύκλου εργασιών του.

Μετά από μερικές εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης καρπουζιού, το λυκοπένιο μπορεί τελικά να λειτουργήσει ως φυσικό αντηλιακό. Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι δεν αντικαθιστά απαραίτητα άλλα προστατευτικά μέτρα, έναντι των ηλιακών κηλίδων και των βλαβών του δέρματος. Αλλά όταν αν μιλάμε για προστασία της επιδερμίδας, αυτή η επιπλέον φυσική ενίσχυση σίγουρα δεν βλάπτει.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα καρύδια, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος, περιέχουν όλα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Τα ψάρια και τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικές πηγές αυτού του καθαρού λίπους που αγαπά η επιδερμίδα. Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του ωμέγα-3, επομένως είναι απαραίτητο να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Τι κάνουν τα ωμέγα-3 για το δέρμα σου; Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του και έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης το σώμα να αντιμετωπίσει φυσικά τις επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Καρότα και φυλλώδη χόρτα

Το σώμα μας μετατρέπει τη βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος. Επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι η βήτα καροτίνη παρείχε φυσική αντηλιακή προστασία, μετά από 10 εβδομάδες τακτικής λήψης συμπληρωμάτων. Η κατανάλωση τροφών όπως τα καρότα, το λάχανο και το σπανάκι, χαρίζει στην επιδερμίδα μια φυσική αντηλιακή προστασία.

Πράσινο τσάι

Σε σχετική επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού οδήγησε σε μικρότερο κίνδυνο για που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία σε ποντίκια. Αυτό οφειλόταν σε μια φλαβανόλη που περιέχεται τόσο στο πράσινο, όσο και στο μαύρο τσάι, γνωστή ως EGCG. Μια άλλη μελέτη σε ζώα για το πράσινο τσάι διαπίστωσε ότι μείωσε τη βλάβη του δέρματος από το φως UVA και προστατεύει από τη μείωση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη του σώματός μας. Δίνει στο δέρμα ακεραιότητα και σφριγηλότητα.

Κουνουπίδι

Ένας γενικός κανόνας που μπορείς να ακολουθείς για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι, ότι όσο πιο ζωηρά χρώματα, τόσο πιο θρεπτικά είναι. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αλλά μην αφήσεις τα χλωμά άνθη του κουνουπιδιού να σε ξεγελάσουν. Αυτό το σταυρανθές λαχανικό, είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το κουνουπίδι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Εκτός από αυτό το ισχυρό πλεονέκτημα, το κουνουπίδι είναι επίσης μια φυσική αντηλιακή τροφή, χάρη στην ιστιδίνη. Αυτό το άλφα αμινοξύ διεγείρει την παραγωγή ουροκανικού οξέος, το οποίο απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία.