ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι να μην πέσεις ψυχολογικά στη μίνι καραντίνα

Unsplash

Καλώς ή κακώς, η λέξη καραντίνα δεν μάς είναι καθόλου άγνωστη. Έγινε η πιο χρησιμοποιημένη λέξη της καθημερινότητας όλων μας. Ελπίζαμε ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναμπούμε σε κανονική καραντίνα ή ότι δεν θα βλέπαμε την εστίαση να κατεβάζει ρολά.

Αν και τα νέα μέτρα δεν είναι ίδια σε όλη τη χώρα, όλοι μας ξανακαλούμαστε να ζήσουμε μία μίνι καραντίνα. Ελπίζοντας ότι θα είναι μικρότερη σε διάρκεια αλλά και σε ψυχολογικό αντίκτυπο. Κάποιοι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά ενώ σε πολλές πόλεις κλείνει η εστίαση και λοιποί χώροι ψυχαγωγίας.

Αμέτρητες έρευνες που έγιναν τους τελευταίους μήνες, έδειξαν ότι η καραντίνα, αλλά κυρίως η αβεβαιότητα της κατάστασης, προκάλεσε όλα τα είδη των συναισθημάτων. Πολλοί ένιωσαν θυμό, άγχος, φόβο, λύπη, ακόμα και ενοχή. Υπήρξαν και εκείνοι που ένιωσαν ανακούφιση. Τα αρνητικά συναισθήματα έδειχναν να ελαττώνονται αισθητά μετά από μήνες. Συνεπώς, μία νέα παρόμοια κατάσταση μπορεί να μάς βάλει σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων. Τώρα όμως ξέρουμε πού μπαίνουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις φόβο ή μοναξιά.

Καθένας από εμάς διαχειρίζεται εντελώς διαφορετικά μία κατάσταση και είναι απολύτως σεβαστό. Είναι οκ να νιώθεις θυμό ή απογοήτευση και να χάνεις την αισιοδοξία σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία μίνι καραντίνα θα είναι ίδια με την προηγούμενη. Τώρα ξέρεις τι σε βοηθά και πού να στραφείς για βοήθεια.

Κοινωνικό δίκτυο

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καθημερινή επαφή με φίλους και ανθρώπους που αγαπάς, εμπιστεύεσαι και σου φτιάχνουν τη διάθεση. Να επικοινωνείς μαζί τους μέσω τηλεφώνου, βιντεοκλήσης και σωματικής επαφής, πάντα με όλα τα μέτρα προστασίας.

Διατροφή και άσκηση

Με αυτό δεν εννοώ να προσέξεις τι τρως για να μην παχύνεις, αλλά να φροντίζεις να τρέφεσαι ισορροπημένα, ώστε να έχεις ενέργεια και για να φροντίζεις τον εαυτό σου, έτσι όπως του αξίζει. Μπορεί σε κάποιες περιοχές να έκλεισαν τα γυμναστήρια, αλλά το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία και όλες οι μορφές άσκησης επιτρέπονται. Και σου δίνουν τις ενδορφίνες, που χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ.

Netflix and chill

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το γέλιο. Οι κωμικές σειρές βελτιώνουν αποδεδειγμένα τη διάθεση και το Netflix σου δίνει άπειρες επιλογές. Κουβερτούλα, καφέ και πάτα Play. Θα το έκανες ακόμα και αν δεν υπήρχε μίνι καραντίνα.

Ψυχολογική υποστήριξη

Τώρα ξέρεις τι έχεις να διαχειριστείς. Ο κορονοιός και η πανδημία δεν είναι ταμπού και είναι πολλοί εκεί έξω που νιώθουν όπως εσύ. Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης ή zoom call με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις ανισορροπία, ακόμα και αν δεν υπάρχει (φαινομενικά) κάποιο πρόβλημα.

Μην φοβάσαι τη μοναξιά

Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο στη θεωρία αλλά ο είναι πολύ σημαντικό να έχεις μία καλή σχέση με τον εαυτό σου. Να ξέρεις τι θέλει, πότε το θέλει και πώς να προσαρμόζεται σε δύσκολες καταστάσεις. Η μοναξιά γίνεται λιγότερο δύσκολη όταν περνάς πολύ καλά με εσένα την ίδια.