FITNESS

5 τρόποι για να γυμναστείς στις διακοπές και να το διασκεδάσεις

Pexels

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της σωματικής του κατάστασης και, σαν επακόλουθο, της υγείας του.

Η έναρξη των διακοπών σηματοδοτεί τη χαλάρωση και τη ξεκούραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Αφού, λοιπόν πάρουμε λίγο χρόνο και απολαύσουμε την ηρεμία της θάλασσας, θα πρέπει και πάλι να φροντίσουμε το σώμα μας. Για να χαρακτηρίζεται υγιής ένας οργανισμός θα πρέπει η ζωή του ατόμου να ταυτίζεται με την κίνηση.

Ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές υπάρχουν τρόποι να εκμεταλλευτούμε την θάλασσα και τον καιρό, ώστε να προφέρουμε στο σώμα ένα σταθερό ή αρνητικό ισοζύγιο. Ο πρακτικός ρόλος οποιασδήποτε μορφής άσκησης, είναι η ενδυνάμωση του οργανισμού και η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχει πληθώρα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το σωματικό βάρος. Το καλοκαίρι λοιπόν, ενδείκνυται για την έναρξη διαφόρων μορφών σωματικής δραστηριότητας είτε μέσα στη θάλασσα, είτε εκτός.

Καλοκαιρινές δραστηριότητες για να γυμναστείς στις διακοπές

Τρέξιμο στη θάλασσα

H καύση θερμίδων είναι 1,8 φορές μεγαλύτερη στην άμμο απ’ ό,τι σε επιφάνειες όπως το τσιμέντο. Το περπάτημα με ταχύτητα 4 μίλα/ώρα σε μια σταθερή επιφάνεια μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περίπου 328 θερμίδων ανά ώρα. Αντίθετα, το περπάτημα στην άμμο με την ίδια ταχύτητα οδηγεί στην απώλεια περίπου 590 θερμίδων ανά ώρα. Ο ρυθμός του τρεξίματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 130-140 σφυγμούς το λεπτό, τιμές που βοηθούν και στη καύση του σωματικού λίπους. Το τρέξιμο και το περπάτημα επικεντρώνεται κυρίως στο κάτω μέρος του σώματος.

Beach Volley

Το beach volley αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες, καλοκαιρινές δραστηριότητες, κυρίως για τους νέους. Πρόκειται για μια ιδανική μορφή αερόβιας άσκησης που γυμνάζει όλο το σώμα και ειδικά τα πόδια και τους γλουτούς και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μέχρι και 430 θερμίδες/ώρα.

Κολύμβηση

Το κολύμπι απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικής κατάστασης. Πρόκειται για μια μορφής άσκησης που ενεργοποιεί όλους τους μυς στο σώμα, καθώς γυμνάζει καθολικά το άτομο. Βασική προϋπόθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της κολύμβησης είναι η σωστή διαχείριση της αναπνοής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αντοχή. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται μόνο μόνο στα άτομα με άσθμα ή καρδιακά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Η κολύμβηση με ένα μέτριο ρυθμό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μέχρι και 386 θερμίδων/ώρα.

 

Stand-up paddleboarding (SUP)

Το SUP αποτελεί μια μορφή άσκησης που γυμνάζει όλο το σώμα. Οι κάτω μυς του σώματος χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση του σώματος στη σανίδα. Εμπλέκονται επίσης οι τρικέφαλοι και οι δικέφαλοι μύες, οι θωρακικοί και οι μύες της πλάτης. Εάν η διάρκεια της άσκησης φτάσει τη μία ώρα, οι αποδιδόμενες θερμίδες είναι περισσότερες από 324.

Θαλάσσια σπορ

Τα περισσότερο δυναμικά σπορ, όπως ιστιοπλοΐα ή windsurf, απαιτούν ειδικές, τεχνικές γνώσεις, αλλά και μία σχετικά καλή, φυσική κατάσταση. Πρόκειται για αθλήματα που γυμνάζουν αποτελεσματικά τόσο τα κάτω άκρα όσο και τα άνω, κυρίως τους μυς στην πλάτη και δικέφαλο βραχίονα, ενώ θεωρούνται πολύ καλή αερόβια, σωματική άσκηση.

Κατηγορία θαλάσσιου σπορ και καταναλισκόμενες θερμίδες
Ιστιοπλοΐα: 380 θερμίδες/ώρα
Windsurf: 450 θερμίδες/ώρα
Kiteboarding: 600 θερμίδες/ώρα
Jet skiing: 450 θερμίδες/ώρα

*Καλό είναι να μην πραγματοποιούμε άσκηση με άδειο στομάχι, διότι αν πέσουν τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό μας θα νιώσουμε δυσφορία και δεν θα μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε. Στο τέλος του προγράμματος δεν θα πρέπει να παραλείπονται διατάσεις που θα βοηθήσουν στην ευλυγισία, την πρόληψη τραυματισμών και τη σωστή στάση του σώματος.

Μαρία Σπυρίδωνος
MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος
nutriplace.gr