ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που βοηθούν στην παλινδρόμηση οξέος

Unsplash

Η παλινδρόμηση του οξέος είναι κάτι που μπορεί να τύχει στον καθένα, αφού αυτή προκύπτει όταν τα στομαχικά υγρά ανεβαίνουν στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα και δυσφορία.

Αναλυτικότερα, η παλινδρόμηση οξέος είναι η παλινδρόμηση του στομαχικού υγρού (με το οξύ που περιέχει) στον οισοφάγο, αντί να παραμένει στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (μια μυϊκή βαλβίδα στο κάτω μέρος του οισοφάγου) δεν κλείνει σωστά. Η παλινδρόμηση οξέος είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει καούρα, αλλά αν είναι συχνή, μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο (ΓΟΠΝ) και να προκαλέσει βλάβες στον οισοφάγο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος;

  • Καούρα: Μια αίσθηση καψίματος στο στήθος, συνήθως μετά από γεύμα.
  • Ξινίλα: Η αίσθηση όξινου υγρού στο πίσω μέρος του στόματος ή του φάρυγγα.
  • Δυσκολία στην κατάποση: Ο πόνος ή η δυσκολία στην κατάποση.
  • Αίσθηση ύπαρξης εξογκώματος στον λαιμό: Μια αίσθηση ξένου σώματος στον λαιμό.

Η διατροφή είναι εκείνη που μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ποιες τροφές συγκεκριμένα μπορούν να βοηθήσουν;

5 τροφές που βοηθούν στην παλινδρόμηση οξέος

Unsplash

Βρώμη

Η βρώμη είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, απορροφά τα οξέα στο στομάχι και μειώνει την καούρα. Είναι ιδανική για πρωινό, χωρίς προσθήκη λιπαρών ή ζάχαρης.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελεί φυσική θεραπεία για την καούρα και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορείς να προσθέσεις τριμμένη ή κομμένη ρίζα τζίντζερ σε συνταγές ή smoothies ή να πιεις τσάι τζίντζερ.

Ασπράδια αβγού

Τα ασπράδια αβγών είναι μια καλή επιλογή. Απόφυγε όμως τους κρόκους, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε λιπαρά και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παλινδρόμησης.

Μπανάνα

Οι μπανάνες θεωρούνται φυσικά αλκαλικές και μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου και στη μείωση της παλινδρόμησης, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πηκτίνη (διαλυτή ίνα). Προσφέρουν επίσης και γρήγορη ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι.

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα έχει χαμηλή οξύτητα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι μια πηγή ήπιων, βραδείας καύσης υδατανθράκων, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που προάγουν την υγεία του εντέρου και προσφέρουν μαλακτική υφή όταν μαγειρεύεται στον ατμό, βράζεται ή ψήνεται.

Σημείωση: Μικρά γεύματα, αργό μάσημα, και αποφυγή φαγητών με πολύ λίπος, πικάντικων ή όξινων (π.χ. ντομάτα, πορτοκάλι, λεμόνι) βοηθούν επίσης σημαντικά στην πρόληψη της παλινδρόμησης.