ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι. Φυσικό detox!

iStock/Unsplash+

Το ήπαρ, ή πιο απλά το συκώτι μας είναι ένα όργανο κλειδί που εκτελεί πολυάριθμες εργασίες ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού μας. Παίζει ρόλο στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών της διατροφής, παράζει ένζυμα, ορμόνες και πρωτεΐνες απαραίτητες για τον οργανισμό, ρυθμίζει τον όγκο του αίματος και το «φιλτράρει», απομακρύνοντας άχρηστες και ξένες ουσίες από αυτό.

Εύκολα μπορείς να καταλάβεις, ότι το να διατηρείς το συκώτι σου σε καλή κατάσταση, είναι σημαντικό για τη γενική υγεία. Με ποιες τροφές, λοιπόν, μπορείς να ενισχύσεις την υγιή λειτουργία του κάνοντας ένα φυσικό detox;

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υγιή λιπαρά, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σχετική έρευνα, έχει διαπιστώσει ότι τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, βοήθησαν στη μείωση του ηπατικού λίπους και των τριγλυκεριδίων σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος ή μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το λάχανο, τα σέσκουλα και το κουνουπίδι, είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και τη χαρακτηριστική γεύση τους. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα μπρόκολα, συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των ενζύμων αποτοξίνωσης και προστατεύουν το συκώτι από βλάβες.

Τροφές που κάνουν φυσική αποτοξίνωση στο συκώτι σου: Παντζάρια

5 τροφές που καθαρίζουν το συκώτι. Φυσικό detox! Victoria Romulo/Unsplash+

Τα παντζάρια κερδίζουν επίσης μια θέση ανάμεσα στις τροφές που καθαρίζουν το συκώτι με φυσικό τρόπο. Ο χυμός παντζαριού ειδικότερα, είναι πηγή νιτρικών αλάτων και αντιοξειδωτικών που ονομάζονται βεταλαΐνες, τα οποία μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή.

Είναι λογικό να υποθέσεις ότι η κατανάλωση παντζαριών θα είχε παρόμοια αποτελέσματα στην υγεία. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται συγκεκριμένα στα οφέλη του χυμού παντζαριού.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θρεπτικά συστατικά όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Αυτή η σύνθεση είναι υπεύθυνη για πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά για την υγεία της καρδιάς, αλλά και δυνητικά για το συκώτι.

Μύρτιλα και κράνμπερι για φυσική αποτοξίνωση στο συκώτι σου

Τα μύρτιλα και τα κράνμπερι περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που δίνουν στα μούρα αυτά, το χαρακτηριστικό τους χρώμα.

Έχουν επίσης συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Το να κάνεις αυτά τα μούρα τακτικό μέρος της διατροφής σου είναι ένας καλός τρόπος για να βεβαιωθείς ότι το συκώτι σου εφοδιάζεται με τα αντιοξειδωτικά, που χρειάζεται, για να παραμείνει υγιές.