ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σούπερ τροφές για καλύτερη μνήμη

Pexels

Οι τροφές που είναι ευεργετικές για τον εγκέφαλο, μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις μυαλό «ξυράφι» και μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά σου για συγκεκριμένες νοητικές εργασίες, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.

Ο εγκέφαλος είναι το πιο σημαντικό όργανό μας. Ως «κέντρο ελέγχου» του σώματος, είναι υπεύθυνος για κάθε λειτουργία του οργανισμού. Από την αναπνοή και τη λειτουργία της καρδιάς, μέχρι την κίνηση και τη σκέψη μας. Αυτός είναι και βασικός λόγος, για τον οποίο η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου σε φόρμα. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τις τροφές με τις οποίες μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου και να ενισχύσεις τη μνήμη σου.

5 σούπερ τροφές για καλύτερη μνήμη Pexels

Λιπαρά ψάρια

Όταν μιλάμε για τροφές που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση και τη μνήμη, τα λιπαρά ψάρια βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας. Μιλάμε για ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος, η ρέγγα και οι σαρδέλες, τα οποία εξασφαλίζουν στη διατροφή σου, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με ισχυρές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Είναι επίσης πολύ υψηλό σε βιταμίνη Κ η οποία σύμφωνα με σχετικές έρευνες, συνδέεται με καλύτερη μνήμη και καλύτερη γνωστική κατάσταση. Πέρα από τη βιταμίνη Κ, το μπρόκολο είναι μια πολύ καλή προσθήκη στη διατροφή σου και για έναν ακόμα λόγο. Περιέχει μια σειρά από ενώσεις με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν την προστασία του εγκεφάλου από διάφορες βλάβες.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα (blueberries) παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι ειδικά για τον εγκέφαλό σας. Τα μύρτιλα, όπως και άλλα μούρα με έντονο χρώμα, παρέχουν ανθοκυανίνες, μια ομάδα φυτικών ενώσεων με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Τα αντιοξειδωτικά δρουν τόσο κατά του οξειδωτικού στρες όσο και της φλεγμονής, καταστάσεις που μπορούν να συμβάλουν στη γήρανση του εγκεφάλου και στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ορισμένα από τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα έχει βρεθεί ότι συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και βοηθούν στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα μύρτιλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης και ορισμένων γνωστικών διεργασιών σε παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες. Δοκίμασέ τα μαζί με τα δημητριακά σου, πρόσθεσέ τα σε ένα smoothie ή ένα γιαούρτι, ή σκέτα ως σνακ.

Ξηροί καρποί

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας της καρδιάς, η οποία συνδέεται στενά, με έναν υγιή εγκέφαλο. Αρκετά θρεπτικά συστατικά στους ξηρούς καρπούς, όπως τα καλά λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε, δικαιολογούν γιατί οι ξηροί καρποί κερδίζουν μια θέση στη λίστα με τις σούπερ τροφές που ενισχύουν τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια πολύ καλή προσθήκη για τη διατροφή σου. Ο λόγος; Αποτελούν μια πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12, του φυλλικού οξέος και της χολίνης. Η χολίνη είναι ένα σημαντικό, μικροθρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και της μνήμης. Δύο παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη χολίνης συνδέθηκε με καλύτερη μνήμη και πνευματική λειτουργία.