ΥΓΕΙΑ

5 σωματικές δραστηριότητες που σε στέλνουν αμέσως για ύπνο

Unsplash

Δεν είσαι μόνη σου σε αυτό. Είμαστε πολλές που δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Νιώθεις την κούραση να σε κυριεύει, αλλά καταλήγεις να στριφογυρνάς όλη νύχτα και να κοιμηθείς γύρω στις 5 ώρες. Ας μη συζητήσουμε πώς νιώθεις την επόμενη μέρα στο γραφείο.

Αν έχεις δοκιμάσει καταπραυντικά ροφήματα, διαλογισμό ή να μειώσεις την καφείνη για να κερδίσεις λίγο ύπνο, έχεις πράξει πολύ σωστά. Υπάρχει όμως περίπτωση να χρειάζεσαι κάτι με περισσότερη κίνηση. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έρχεται να σου αποδείξει ότι υπάρχουν 5 γνωστά είδη άσκησης που σε βοηθούν να κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Τρέξιμο για ύπνο σε χρόνο dt

Έχεις δοκιμάσει τα πάντα. Μέχρι και ειδική κασέτα (πόσο old school) με χαλαρωτικούς ήχους από τον ωκεανό έβαλες. Αλλά δε λειτούργησε. Όταν νιώθεις αρκετά στρεσαρισμένη ή γεμάτη αρνητική ενέργεια, ένα 20λεπτο τρέξιμο θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Σε κουράζει, αλλά δε σε εξοντώνει. Και καθησυχάζει το μυαλό έτσι ώστε να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Περπάτημα

Oldie but goodie. Αν βαριέσαι και μόνο που ακούς τη λέξη τρέξιμο, το χαλαρό περπάτημα είναι η σωστή επιλογή για εσένα. Είναι επιλογή για όλους, για την ακρίβεια, γιατί δεν το έχεις συνδέσει με τη γυμναστική. Αν και δεν έχει την ίδια επίδραση με το τρέξιμο, ενισχύει τη ροή του αίματος, ειδικά κατά τη διάρκεια της πέψης. Όταν λοιπόν δεν μπορείς να κοιμηθείς επειδή νιώθεις βαριά, κάνε μία βόλτα. Και μετά καλό ύπνο.

Yoga

Υπάρχουν ορισμένα είδη της yoga που έχουν αγχολυτική δράση. Άλλες σε γυμνάζουν και σε βοηθούν να εκτονωθείς, και άλλα έχουν ως στόχο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις το άγχος και την ένταση. Μπορείς να ξεκινήσεις μαθήματα, αλλά μπορείς και μόνη στο σπίτι.

Βάρη

Οι άνθρωποι που γυμνάζονται με συνέπεια, ξέρουν ότι οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν βάρη, σου προκαλούν μία σωματική κούραση, που μάντεψε πού οδηγεί. Στον καλό και βαθύ ύπνο. Κανείς δε σου υπόσχεται ότι δε θα ξυπνήσεις πιασμένη. Αλλά τουλάχιστον θα έχεις κοιμηθεί καλά.

Κηπουρική για όμορφο μπαλκόνι και μπόλικο ύπνο

Σου άφησα το καλύτερο για το τέλος. Σύμφωνα με την έρευνα που προανέφερα, η κηπουρική μπορεί να θεωρηθεί κανονική γυμναστική ενδυνάμωσης (με το σκύψιμο και το σκάψιμο). Αυτό είναι κάτι που ξέραμε γενικά για τις δουλειές του σπιτιού και ο,τιδήποτε ενισχύει τη σωματική κίνηση. Μην ξεχνάς ότι η κηπουρική είναι και μία μορφή διαλογισμού. Και έχεις και ένα πανέμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.