ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 οδηγίες μιας συμβούλου διατροφής για να μην πάρεις κιλά στις διακοπές. Κι όμως, γίνεται

Unsplash

Οι λέξεις «δίαιτα» και «διακοπές» δεν μπορούν να υπάρχουν στην ίδια πρόταση. Η λέξη δίαιτα βέβαια δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου στο λεξιλόγιό μας καθώς συνδέεται με μία περιοριστική κατάσταση για το άτομο και με παλαιότερες και λανθασμένες αντιλήψεις για τον έλεγχο του βάρους μας. Είναι καιρός να χρησιμοποιούμε περισσότερο τις φράσεις «υγιεινές συνήθειες» και «αλλαγή τρόπου ζωής» που συμβαδίζουν καλύτερα με την έννοια της φροντίδας που προσφέρουμε στον εαυτό μας .

Συμβαίνει πολύ συχνά, ενώ βρισκόμαστε σε μία περίοδο που προσέχουμε παραπάνω το σώμα μας και ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ή έχουμε μόλις χάσει το περιττό βάρος, να προκύπτει η συνθήκη «διακοπές». Και εκεί, πίσω από τον ενθουσιασμό, κρύβεται η αγωνία ότι θα ξεφύγουμε τόσο από το πρόγραμμά μας που είναι πιθανό να πάρουμε κιλά στις διακοπές.

Ας δούμε τη λέξη διακοπές. Σημαίνει ακριβώς αυτό. Διακοπή από κάθε πρόγραμμα, καθημερινότητα και ρουτίνα. Και έτσι θα πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε. Σαν μία φροντίδα για τον εαυτό μας, ένα διάλειμμα που θα μας ανανεώσει και θα μας ξεκουράσει. Αυτό σημαίνει όσο το δυνατόν λιγότερες έννοιες. Και φυσικά θα μας επιτρέψουμε να απολαύσουμε το φαγητό που όλο τον χειμώνα καταναλώναμε βιαστικά μέσα από τα τάπερ. Όπως και τα φρούτα μας, σε οποιαδήποτε μορφή μας ευχαριστεί, που τόσες φορές παραλείψαμε όλο τον χρόνο.

Ωστόσο υπάρχουν πραγματάκια που εάν ακολουθήσουμε, θα ευχαριστηθούμε τις ημέρες διακοπών μας και τις διατροφικές παρασπονδίες, μας χωρίς να πάρουμε κιλά στις διακοπές.

Πιες πολύ νερό

Μόλις ξυπνάς, πριν φας οποιοδήποτε γεύμα, πριν το μπάνιο, πριν παραγγείλεις το επόμενο ποτό σου και πριν κοιμηθείς. Είναι ένας τρόπος να μην το ξεχνάς και να σου γίνει συνήθεια που θα κρατήσεις και μετά τις διακοπές. Φυσικά ρυθμίζεις την όρεξή σου, την ενυδάτωση του σώματος και την ποιότητα του ύπνου σου.

Φάε ήρεμα

Τώρα έχεις τον χρόνο να καταναλώσεις όσο πιο αργά γίνεται το γεύμα σου, να μασήσεις καλά κάθε μπουκιά, να μυρίσεις και να απολαύσεις το γεύμα σου με ηρεμία. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις τον χρόνο στον εγκέφαλο να καταλάβει το σημείο κορεσμού και να μην συνεχίσεις να τρως μηχανικά. Τώρα είναι η ευκαιρία να εκπαιδεύσεις το σώμα σου να γευματίζει σωστά.

Φάε πρωινό

Είτε μείνεις σε ξενοδοχείο με πρωινό, είτε σε εξοχικό σπίτι, είτε κάνεις κάμπινγκ, μην παραλείψεις το πρωινό γεύμα. Αυγά, γιαούρτι, ψωμί με μαρμελάδα ή μέλι, κουλούρι Θεσσαλονίκης και φρούτα είναι μόνο μερικές επιλογές που θα έχεις εύκολα πρόσβαση είτε σε ένα μπουφέ, είτε στο ψυγείο σου, ή στον κοντινότερο φούρνο.

Οργανώσου στην παραλία

Μην αφήνεις πολλές ώρες άδειο το στομάχι σου. Κάνε τους κατάλληλους συνδυασμούς στις επιλογές σου όσες ώρες βρίσκεσαι στην παραλία με ένα ή περισσότερα σνακ. Έτσι θα απολαύσεις το γεύμα σου αργότερα και δεν θα χρειαστεί να φύγεις νωρίτερα από το μπάνιο σου επειδή πεινάς πάρα πολύ.

Ξεκουράσου και μην σκέφτεσαι τα κιλά στις διακοπές

Η σωματική και πνευματική ξεκούραση είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο του βάρους σου. Το στρες επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και κατ’ επέκταση την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και τον μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονο πρήξιμο, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.