ΥΓΕΙΑ

6 υγιεινές πρωινές συνήθειες για να έχεις ενέργεια όλη μέρα

Unsplash

New year new me λέμε όλοι, αλλά πώς θα το εφαρμόσουμε στην πράξη; Επειδή τίποτα δεν αλλάζει ως δια μαγείας, οι αλλαγές ξεκινούν από εσένα και από τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας. Προτού φτάσεις στο σημείο να οραματιστείς τις μεγάλες αλλαγές, όπως η δουλειά και το πώς θα είσαι στις σχέσεις σου, κάνε την αρχή με αυτά που επηρεάζουν θετικά την υγεία σου. Και κρύβονται στις πρωινές συνήθειες.

Το πρωί είναι οι ώρες της ημέρας που έχεις την περισσότερη ενέργεια και που καθορίζει το πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη μέρα. Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου (και στην υγεία σου) και ξεκίνησε τη νέα δεκαετία με πιο υγιεινές πρωινές συνήθειες που κάνουν καλό στον οργανισμό και σου χαρίζουν την αναγκαία ενέργεια για να μην είσαι κουρέλι από το μεσημέρι.

Το σωστό πρωινό

Το ακούς ξανά και ξανά, αλλά δε λες να το πάρεις απόφαση. Πίνεις έναν καφέ στα γρήγορα κι έξω από την πόρτα. Δεν μπορείς όμως να φανταστείς τη διαφορά που νιώθεις όταν το σωστό πρωινό γίνεται καθημερινή συνήθεια. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cardiff έδειξε ότι το ισορροπημένο πρωινό συνδεόταν άμεσα με την ακαδημαϊκή επιτυχία των φοιτητών. Βρες αυτό που είναι περισσότερο γευστικό για εσένα.

Πιες κι ένα smoothie λαχανικών

Είναι ο ιδανικός τρόπος να αναπληρώσεις τα φρούτα και λαχανικά που ενδεχομένως δεν τρως. Μόνο 1 στους 10 ενήλικες καταναλώνει τις προτεινόμενες ποσότητες και αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα για smoothie. Κάνε εναλλαγές των λαχανικών για να μην βαριέσαι και πρόσθεσε φρούτα, νερό ή γιαούρτι. Πήγαινέ το στο επόμενο επίπεδο, προσθέτοντας λίγη κανέλα ή κουρκουμά. Και θα γίνει από τις αγαπημένες πρωινές συνήθειες, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

Βιταμίνη Β12

Τη χρειάζεται το σώμα σου για να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια, νεύρα και DNA. Αυτό μάς λέει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Μάς λέει επίσης ότι η έλλειψή της προκαλεί κούραση, αδυναμία, ακόμα και αναιμία. Μίλησε με τον γιατρό σου προτού πάρεις συμπληρώματα βιταμινών και φάε τις τροφές που σου τη δίνουν με φυσικό τρόπο.

Ξέχνα το κινητό σου

Η κίνηση που πλέον κάνεις αυτόματα. Ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και πιάνεις το κινητό σου για να κάνεις λίγο scrolling. Με αυτόν τον τρόπο όμως, απασχολείς το μυαλό σου με mail και μηνύματα και σαμποτάρεις ένα θετικό ξεκίνημα. Προσπάθησε να το αναβάλλεις όσο περισσότερο μπορείς.

Κάνε λίγο stretching

Παραδειγματίσου από τη γάτα σου. Δεν τη βλέπεις που παίρνει τον χρόνο της για να τεντωθεί; Βελτιώνεις τη στάση του σώματός σου, αυξάνεις την κυκλοφορία του αίματος και μειώνεις το στρες. Σιγά σιγά θα σου γίνει (καλή) πρωινή συνήθεια.

Διαλογισμός ή άσκηση

Ή και τα δύο; Ανάλογα με το πόσο χρόνο έχεις ή με το τι προτιμάς, αφιέρωσε 15 λεπτά στον εαυτό σου για να ξεκινήσεις τη μέρα με τον τρόπο που θέλεις. Ο διαλογισμός μειώνει αποδεδειγμένα το άγχος και βελτιώνει τη συγκέντρωση για το υπόλοιπο της ημέρας. Λίγο τρέξιμο στο τετράγωνο ή 10 λεπτά ασκήσεων με χορό σου δίνουν φουλ ενέργεια. Και φυσικά έχεις πιο καθαρό μυαλό.