ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

5 συμβουλές για ένα υγιεινό πασχαλινό τραπέζι χωρίς υπερβολές

Pexels

Το Πάσχα είναι μια γιορτή γεμάτη με παραδοσιακές λιχουδιές, που κάνουν την εμφάνισή τους μόνο μία φορά το χρόνο. Από το αρνί ή το κατσικάκι και τη μαγειρίτσα, μέχρι τα αφράτα τσουρέκια και τα μοσχοβολιστά πασχαλινά κουλούρια, είναι εύκολο να υπερβάλλουμε στο πασχαλινό τραπέζι. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο να βάλουμε το μέτρο και σε αυτή τη μέρα της ζωής μας.

Παρακάτω θα βρεις μερικές χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσεις το πασχαλινό τραπέζι χωρίς υπερβολές (και τις τύψεις που ακολουθούν), διατηρώντας την ισορροπία στη διατροφή σου.

«Όχι» στις υπερβολές

Το πιο συνηθισμένο λάθος που μπορούμε να κάνουμε και να φορτωθούμε περιττές θερμίδες στο πασχαλινό τραπέζι, είναι να τρώμε απλά επειδή υπάρχει φαγητό. Προσπάθησε να φας μια λογική μερίδα και να μασάς αρκετές φορές τις μπουκιές σου. Μια χρήσιμη επίσης συμβουλή είναι να ξεκινήσεις με τη σαλάτα που θα βρίσκεται στο πασχαλινό τραπέζι. Τα λαχανικά με τις φυτικές τους ίνες, θα βοηθήσουν να αποκτήσεις αυτό το αίσθημα πληρότητας νωρίτερα, λειτουργώντας σαν φυσικό «εμπόδιο» στην κατανάλωση άλλων θερμιδοφόρων επιλογών.

«Όχι» στη στέρηση

Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να αποτελείται από αρκετές θερμιδικές «βόμβες», αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να το στερηθείς. Συνήθως πάντα υπάρχει κάποια σούπα και σαλάτα, οπότε μπορείς εύκολα να αποφύγεις τα έξτρα λιπαρά.

Γλυκά με μέτρο

Σοκολατένια αυγά, κουλουράκια, τσουρέκια παραδοσιακά, με σοκολάτα και κάθε είδους γλυκό, βρίσκονται συνήθως σε αφθονία στο πασχαλινό τραπέζι. Και επειδή προφανώς δεν θα πούμε «όχι» σε τίποτα από όλα αυτά, προσέχουμε απλά την ποσότητά τους.

Πες «ναι» στο περπάτημα μετά το πασχαλινό τραπέζι

Μπορεί το γυμναστήριο να είναι κλειστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις στην άκρη κάθε είδους σωματική άσκηση. Αν δεν θέλεις να γυμναστείς στο σπίτι, μπορείς να δοκιμάσεις μια βόλτα για χαλαρό περπάτημα. Αφενός θα σε βοηθήσει να κάψεις θερμίδες, αφετέρου θα επιταχύνει και τη διαδικασία της χώνεψης. Το λες και win-win.

Ελαφριές επιλογές μετά το πασχαλινό τραπέζι

Τις επόμενες ημέρες από το πασχαλινό τραπέζι, περιόρισε τις θερμίδες που καταναλώνεις, εστιάζοντας σε πιο υγιεινές και πιο ελαφριές τροφές. Για παράδειγμα, ένα αυγό για πρωινό και ένα ελαφρύ δείπνο με πρωταγωνιστή πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι ιδανικές επιλογές για να επανέλθει ο οργανισμός σου από οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία.