ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημαντικοί λόγοι για να περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια

Unsplash

Θα φαντάζεσαι ήδη ότι είναι καλό να περνάς χρόνο με την οικογένεια και να μοιράζεσαι όμορφες ποιοτικές στιγμές, που κάποια στιγμή θα γίνουν αναμνήσεις.

Και αφού μιλάμε για ποιότητα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά επηρεάζονται θετικά από τον χρόνο που περνούν με την οικογένεια, και η ποσότητα δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτό. Ωστόσο, η εφηβεία γίνεται πιο πολύπλοκη και το παιδί χρειάζεται περισσότερο την παρουσία του γονέα. Όποια και αν είναι η ηλικία, η ποιότητα υπερτερεί της ποσότητας και οι παρακάτω λόγοι θα σου δείξουν την τεράστια σημασία αυτών των στιγμών. Και οι γιορτές είναι το καλύτερο timing.

Η οικογένεια που ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία

Όταν υπάρχει χώρος για ανοιχτό διάλογο και δεν υπάρχει απλά σαν φυσική παρουσία, το παιδί νιώθει ασφάλεια και ότι όλο σου το ενδιαφέρον είναι εκεί και όχι στο κινητό ή τη δουλειά σου. Νιώθετε όλοι την ανάγκη να μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα και δεν υπάρχει κάτι που να έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό.

Αποκαλύπτει τις δυναμικές της οικογένειας

Όταν περνάς ποιοτικό χρόνο με όλη την οικογένεια, παρατηρείς και τις σχέσεις που δημιουργούνται. Πώς σχετίζονται μεταξύ τους τα αδέρφια, κάθε γονιός με κάθε παιδί. Τα παιδιά παραδειγματίζονται από το πώς συνδέεσαι εσύ με τον σύντροφό σου και μπορεί να εντοπίσεις άσχημα μοτίβα που ίσως πρέπει να τερματίσεις. Για το καλό όλων.

Έρχεσαι σε επαφή με το συναίσθημα

Όταν η ζωή είναι χαοτική και προσπαθείς να βάλεις σε πρόγραμμα τις δουλειές του σπιτιού, τη δουλειά σου, τις οικονομικές εκκρεμότητες και τι δώρο θα πάρεις στους αγαπημένους σου, έρχεται η στιγμή όπου τα υλικά μπαίνουν στην άκρη. Επικεντρώνεσαι σε αυτά που νιώθεις και η οικογένεια σου υπενθυμίζει γιατί πρέπει να κάνεις πιο συχνές παύσεις από τον έξω κόσμο.

Η οικογένεια βελτιώνει την ψυχική υγεία

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Public Health, οι μικρές ρουτίνες και ιεροτελεστίες σε μία οικογένεια συνδέονται άρρηκτα με τη βελτιωμένη ψυχική υγεία και το μικρότερο ποσοστό εγκληματικότητας στους εφήβους.

Χτίζει την αυτοεκτίμηση

Οι σχέσεις γίνονται πολύ πιο δυνατές και ουσιώδεις και τα παιδιά αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν νιώθουν ότι συμμετέχουν σε συζητήσεις. Όταν αυτές ολοκληρώνονται από ένα ζεστό και όμορφο σκηνικό, το παιδί νιώθει ασφάλεια, αγάπη και προστασία.