ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που θα ήθελαν οι ψυχολόγοι να ξέρουμε πριν ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία

Unsplash

Η απόφαση να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία είναι σημαντική και μπορεί να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που οι ψυχολόγοι θα ήθελαν να ξέρουμε πριν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδρομή.

Η ψυχοθεραπεία είναι διαδικασία, όχι μαγικό φίλτρο

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και δέσμευση. Οι αλλαγές δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, και είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τη θεραπεία με ανοιχτό μυαλό και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η ειλικρίνεια είναι κλειδί

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από το πόσο ειλικρινείς είμαστε με τον θεραπευτή μας. Το να κρατάμε πίσω πληροφορίες ή να προσπαθούμε να δείξουμε καλύτεροι από ό,τι είμαστε, μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο.

Το να βρεις τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή μπορεί να πάρει χρόνο

Δεν είναι όλοι οι θεραπευτές κατάλληλοι για όλους τους ασθενείς. Είναι σημαντικό να βρούμε κάποιον με τον οποίο νιώθουμε άνετα και μπορούμε να εμπιστευτούμε. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουμε περισσότερους από έναν θεραπευτές, πριν βρούμε τον κατάλληλο.

Η ψυχοθεραπεία δεν αφορά μόνο το παρελθόν

Πολλοί πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία εστιάζει μόνο σε γεγονότα του παρελθόντος, αλλά μπορεί να αφορά και την αντιμετώπιση τρεχόντων προβλημάτων και την ανάπτυξη στρατηγικών για το μέλλον. Είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που βοηθά στην κατανόηση και την επίλυση προβλημάτων.

Η δέσμευση εκτός της συνεδρίας είναι εξίσου σημαντική

Η ψυχοθεραπεία δεν σταματά με τη λήξη της συνεδρίας. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν ό,τι μαθαίνουν στην καθημερινή τους ζωή και να είναι ενεργοί στη διαδικασία της αλλαγής.

Σημάδια που δείχνουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει

Σύμφωνα με τους ειδικούς ορισμένα από τα σημάδια που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια είναι:

  1. Συνεχής αίσθηση θλίψης ή απόγνωσης
  2. Αδυναμία διαχείρισης καθημερινών δραστηριοτήτων
  3. Απομόνωση από φίλους και οικογένεια
  4. Υπερβολικό άγχος ή φοβίες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής
  5. Διαταραχές ύπνου ή όρεξης

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είτε πρόκειται για παρελθοντικά τραύματα, είτε για τρέχοντα προβλήματα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο υγιούς και ισορροπημένης ζωής.