ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 από τις πιο περίεργες φοβίες που υπάρχουν

Pexels

Όλοι φοβούνται ένα ή περισσότερα πράγματα. Αλλά ο φόβος δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια φοβία. Μια φοβία αποτελείται από έναν επίμονο φόβο ή αποφυγή ενός συγκεκριμένου ερεθίσματος. Συνήθως το ερέθισμα είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα ή μια κατάσταση, όπως οι κλειστοί χώροι ή τα ύψη.

Αλλά υπάρχει ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο στις φοβίες όσο περίεργες ή σπάνιες κι αν είναι αυτές. Μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αγωνία ή με κάποιο τρόπο να βλάψουν πρακτικά τη ζωή ενός ατόμου. Ο φόβος σου για τα φίδια π.χ, μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της φοβίας, εάν δεν μπορείς να δεις φίδια στην τηλεόραση χωρίς να χάσεις τον ύπνο σου ή σκέφτεσαι ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου, επειδή για να φτάσεις στο γραφείο σου, πρέπει να μπεις σε ένα στενό ασανσέρ.

Από πού προέρχονται αυτές οι φοβίες;

Το DNA μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος. Ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει φοβίες. Αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρχουν αυτά τα γονίδια φοβίας, μπορούν να αναπτυχθούν, μέσω της μάθησης ή της εμπειρίας. Για παράδειγμα, αν οι γονείς σου, πάντα σου έλεγαν να φοβάσαι τις αράχνες, αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε φοβία. Ειδικά αν είχες επίσης μια αρνητική εμπειρία με μια αράχνη.

Αποφεύγοντας αυτό που μας τρομάζει, μπορεί επίσης να αυξήσει τη δύναμή του πάνω μας. Η αποφυγή, ενισχύει το άγχος και το διατηρεί. Κάτι που λειτουργεί ως ιδανική συνταγή για την ανάπτυξη μιας φοβίας. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να φοβάται σχεδόν οτιδήποτε. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα, γύρω από 10 από τις πιο περίεργες φοβίες που υπάρχουν.

10 από τις πιο περίεργες φοβίες που υπάρχουν Pexels

Οι πιο περίεργες φοβίες

Ταφοφοβία

Είναι ο φόβος του να σε θαφτείς ζωντανός. Η έρευνα δείχνει ότι εμφανίστηκε (και πιθανότατα κορυφώθηκε) κατά τη διάρκεια του 1700 σε μια εποχή που η πανώλη άφηνε εκατομμύρια θύματα πίσω της. Οι άνθρωποι φοβούνταν ότι οι γιατροί ή οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, θα τους ανακοίνωναν κατά λάθος νεκρούς. Η ταφοφοβία έγινε ένα τέτοιο φαινόμενο που τα «φέρετρα ασφαλείας» που μπορούσαν να δραπετεύσουν, ήταν actually a thing και τα πτώματα αποθηκεύονταν συχνά για μεγάλες περιόδους, πριν από την ταφή τους προς αποφυγή του μοιραίου λάθους.

Φασματοφοβία

Είναι ο φόβος για τους καθρέφτες ή, πιο συγκεκριμένα, του να δεις την αντανάκλαση σου σε έναν καθρέφτη. Το κοίταγμα στον καθρέφτη μπορεί να προκαλέσει ντροπή ή αγωνία σε άτομα με φασματοφοβία και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Ομβροφοβία

Είναι ο φόβος της βροχής. Εμπίπτει στην κατηγορία που οι ερευνητές ονομάζουν «φοβίες για το φυσικό περιβάλλον», στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης φοβίες για τυφώνες, για χιόνια, κρύο και ανέμους. Τα άτομα με αυτές τις φοβίες, μπορεί να έχουν συχνά κάποιο είδος επίσημης εκπαίδευσης που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, η οποία τους παρέχει «μια μεγαλύτερη κατανόηση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Φωνοφοβία

Η φωνοφοβία είναι ένας αδικαιολόγητος φόβος του ήχου. Οι ερευνητές λένε ότι οι ήχοι αυτοί είναι συχνά φυσιολογικοί, καθημερινοί ήχοι που δεν μπορούν να βλάψουν την ακοή ενός ατόμου ή να προκαλέσουν πόνο. Σκέψου το κλείσιμο μιας πόρτας ή μια συνομιλία. Η φωνοφοβία μερικές φορές συγχέεται με την «υπερακουσία», η οποία χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα απαιτητική, ακουστική υπερευαισθησία και προέρχεται από το τμήμα του εγκεφάλου, που επεξεργάζεται τον θόρυβο.

Αριθμοφοβία

Η αριθμοφοβία είναι ο φόβος των αριθμών, αν και όχι με την έννοια ότι ένα άτομο πιστεύει ότι γιγαντιαία 1 ή 0 κρύβονται κάτω από το κρεβάτι. Αντίθετα, εμφανίζεται συνήθως ως φόβος να κάνεις μαθηματικές πράξεις ή να ασχοληθείς γενικά με αριθμούς.

Θαλασσοφοβία

Η θαλασσοφοβία είναι ένας φόβος για τον ωκεανό ή τα βαθιά, ανοιχτά νερά. Τα άτομα με θαλασσοφοβία, μπορεί να μην μπορούν να κολυμπήσουν, να επισκεφθούν την παραλία ή να απολαύσουν διακοπές σε παραλιακά μέρη. Είναι πιθανό να αναπτυχθεί μετά από δυσάρεστες εμπειρίες προσωπικές ή άλλων.

Εφηβοφοβία

Τα άτομα με εφηβοφοβία, φοβούνται τους εφήβους ή νεαρά άτομα. Οι πολιτιστικοί και δημογραφικοί ερευνητές, έχουν από καιρό κατανοήσει ότι σχεδόν κάθε γενιά ενηλίκων φιλοξενεί ήπιες μορφές αυτής της φοβίας. Πράγμα που σημαίνει ότι θεωρούν τους εφήβους ως «εκτός ελέγχου» άτομα ή με κάποιο τρόπο τους αντιμετωπίζουν με οπισθοδρομικό τρόπο.

Αλεκτοροφοβία

Η αλεκτοροφοβία αν και σπάνια, χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο για τα κοτόπουλα. Μια μελέτη αφηγείται την ιστορία μιας 18χρονης γυναίκας που είχε μια τρομακτική συνάντηση με μια κότα όταν ήταν παιδί. Αργότερα, όποτε έβλεπε μια κότα ή ένα κοτόπουλο, ανησυχούσε μήπως της επιτεθεί. Άρχισε μάλιστα να νιώθει έντονο άγχος όταν έτρωγε έξω και έβλεπε πιάτα που περιείχαν κοτόπουλο.

Σφαιροφοβία

Η σφαιροφοβία (globophobia) είναι ο φόβος των μπαλονιών. Δημιουργείται συνήθως στην παιδική ηλικία και τα άτομα, τείνουν να αποφεύγουν την άμεση ή έμμεση επαφή με μπαλόνια. Τα άτομα αυτά, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν έχουν παιδιά και έρχονται αντιμέτωποι με μπαλόνια σε πάρτι γενεθλίων άλλων παιδιών.

Νομοφοβία

Η νομοφοβία (nomophobia) είναι ο φόβος του να είσαι χωρίς smartphone. Φυσικά, πρόκειται για ένα σχετικά νέο είδος. Το άγχος αποχωρισμού τηλεφώνου (PSA) ή νομοφοβία (όταν δεν έχεις κινητό) είναι ο φόβος να διαχωριστείς από το κινητό σου τηλέφωνο, το άγχος το να μην το έχεις στο χέρι ή να μην έχεις τη δυνατότητα να απαντήσεις σε κλήσεις και μηνύματα, λόγω κακού σήματος ή νεκρής μπαταρίας.