ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν πίνεις πολύ αλκοόλ

Pexels

Όταν ξυπνάς με hangover, ξέρεις ότι εκείνα τα σφηνάκια δεν σου έκαναν και πολύ καλό. Πράγματι, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σώμα σου, από μια μόνο μέρα με πονοκέφαλο.

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από σαφή. Πριν από μερικά χρόνια, οι σωρευτικές επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ αποκαλύφθηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη σε σχεδόν 600.000 συμμετέχοντες, σε 19 χώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπιναν περίπου 14 έως 25 ποτά την εβδομάδα, είχαν μέση διάρκεια ζωής έως και 2 χρόνια μικρότερη από τα άτομα που έπιναν το πολύ περίπου 7 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα. Τα ευρήματα, της ίδιας έρευνας αποκάλυψαν επίσης ότι καθώς η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ αυξανόταν, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου από υπέρταση ή αορτικό ανεύρυσμα.

Πόσο αλκοόλ είναι πολύ;

Aλκοόλ: 5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα όταν πίνεις πολύ iStock

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ορίζει ως υπερβολική την κατανάλωση αλκοόλ από 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 15 ή περισσότερα για τους άνδρες. Αντίστοιχα, ως μέτρια κατανάλωση, ορίζονται τα 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

Οι  επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αλκοόλ στον οργανισμό σου

Εκτός από το να αφαιρείς χρόνια από τη ζωή σου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει και άλλες σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό σου.

1. Το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει το DNA σου

Τόσο η υπερβολική κατανάλωση, όσο και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τη γενετική σου σύνθεση και να σε κάνουν να θέλεις ακόμα πιο συχνά και περισσότερο αλκοόλ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι τόσο ισχυρή και επηρεάζει τόσους πολλούς.

2. Αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το στόμα, το λαιμό, το συκώτι και το στήθος. Σχετική μελέτη, σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων, καθώς και καρκίνου του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

3. Το αλκοόλ βλάπτει το έντερο και το ανοσοποιητικό σου

Έρευνα που επικεντρώνεται στην ευαίσθητη ισορροπία των μικροοργανισμών που κατοικούν στο γαστρεντερικό σωλήνα έχει βρει ότι οι διαταραχές σε αυτές τις αποικίες βακτηρίων, μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την πέψη, αλλά και άλλες πτυχές της υγείας, ιδιαίτερα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Το αλκοόλ επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη μνήμη και τη δομή του εγκεφάλου

Μια νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, μπορεί να εξαφανίσει τις μνήμες βασικών γεγονότων και λεπτομερειών. Αντίστοιχα, η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που πίνουν πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα διατρέχουν κίνδυνο απώλειας μνήμης, σύγχυσης, άνοιας και μαθησιακών προβλημάτων, μεταξύ άλλων γνωστικών προβλημάτων. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατάθλιψης. Η επιστημονική έρευνα, έχει επίσης δείξει ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μειώνει τη φαιά και λευκή ουσία του εγκεφάλου. Τα ευρήματα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, όταν μιλάμε για την υγεία του εγκεφάλου.

5. Προκαλεί ορμονικές διαταραχές

Η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, μπορεί επίσης να καταστρέψει το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως μία από τις κύριες γραμμές επικοινωνίας του σώματος μεταξύ οργάνων και άλλων συστημάτων, όπως το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες αναφέρουν ότι οι διαταραχές που μπορεί να προκύψουν, μπορεί να προκαλέσουν αναπαραγωγική δυσλειτουργία, προβλήματα θυρεοειδούς, ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και ψυχολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurobiology of Stress διαπίστωσε επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστή και ως η ορμόνη του στρες.