ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 «υγιεινές» τροφές που σε παχαίνουν

iStock

Ενώ δεν υπάρχει ένας απόλυτος ορισμός για το τι συνιστά υγιεινή τροφή, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν τα περισσότερα υγιεινά τρόφιμα. Για παράδειγμα, οι υγιεινές τροφές γενικά παρέχουν βιταμίνες και μέταλλα, αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιεινών λιπών και έχουν ελάχιστες «κενές» θερμίδες.

Η προστιθέμενη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά, είναι τα κατεξοχήν ένοχα συστατικά που φορτώνουν τον οργανισμό μας με «κενές» θερμίδες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλές τροφές, που συχνά θεωρούμε υγιεινές, μπορεί να μας παχαίνουν και να έχουν ελάχιστη (ή μηδενική) θρεπτική αξία. Παρακάτω, θα βρεις 9 τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στιγμιαίες σούπες

Για όσους αναζητούν μια γρήγορη, υγιεινή επιλογή γεύματος, οι στιγμιαίες σούπες μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό γεύμα. Ωστόσο, οι στιγμιαίες σούπες ή οι κονσερβοποιημένες σούπες μπορεί μερικές φορές να είναι λιγότερο υγιεινές από όσο νομίζεις. Αυτό συμβαίνει, καθώς πολλές έτοιμες σούπες είναι πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη. Υπάρχουν πολλές υγιεινές σούπες εκεί έξω, οπότε αναζήτησε επιλογές που παρέχουν τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 0 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

Μπάρες Granola

9 «υγιεινές» τροφές που σε παχαίνουν Pexels

Οι μπάρες granola, είναι από τις πιο βολικές επιλογές σνακ. Ωστόσο, αυτή η ευκολία δεν χωρά πάντα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Συχνά, οι μπάρες granola συνοδεύονται από απροσδόκητα υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης. Μαζί με την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτές οι μπάρες έχουν μόνο 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας τες μια λιγότερο υγιεινή επιλογή. Προτίμησε επιλογές με τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης. Όσο πιο χαμηλά τόσο το καλύτερο!

Στιγμιαία βρώμη

Από μόνο του, το πλιγούρι βρώμης είναι μια υγιεινή τροφή, που περιέχει φυτικές ίνες και μερικά γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, πολλά αρωματισμένα στιγμιαία πλιγούρια βρώμης είναι γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα. Προτίμησε, λοιπόν, επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη.

Υγιεινές τροφές που σε παχαίνουν -Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σημαίνει λιγότερες θερμίδες από το λίπος, σε σύγκριση με το πλήρες γιαούρτι, αλλά πολλές επιλογές ανταλλάσσουν γραμμάρια λιπαρών με πρόσθετη ζάχαρη. Προτίμησε επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ποικιλίες με λιγότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη επιλογή για πρωινό. Αλλά η ζάχαρη που μπορεί να κρύβεται σε αυτά, τους χαρίζει μια θέση ανάμεσα στις «υγιεινές» τροφές που παχαίνουν. Υπάρχουν πολλές επιλογές δημητριακών με ελάχιστη έως καθόλου προσθήκη ζάχαρης, γι’ αυτό μην ξεχνάς να συγκρίνεις την περιεκτικότητα σε ζάχαρη μεταξύ των επωνυμιών.

Μπισκότα χωρίς γλουτένη

Ενώ πολλοί άνθρωποι επιλέγουν προϊόντα χωρίς γλουτένη λόγω αλλεργιών, άλλοι απλώς επιλέγουν αυτά τα προϊόντα νομίζοντας ότι είναι πιο υγιεινά. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα μπισκότα χωρίς γλουτένη, για παράδειγμα, μπορούν να προσφέρουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης με τις κανονικές επιλογές. Τα περισσότερα μπισκότα περιέχουν ζάχαρη, επομένως διάλεξε την καλύτερη επιλογή, συγκρίνοντας ετικέτες.

Μπάρες πρωτεΐνης

Για να είσαι σίγουρη ότι οι αγαπημένες σου μπάρες πρωτεΐνης δεν σαμποτάρουν το διατροφικό σου πλάνο προτίμησε επιλογές με τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα είναι μια υγιεινή τροφή που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν συχνά «ύπουλα» πρόσθετα σάκχαρα. Έτσι ακόμα κι ένα αθώο σνακ, ή ένα υγιεινό γεύμα μπορεί να μετατραπεί σε θερμιδική «βόμβα». Και σε αυτή την περίπτωση, φρόντισε να συγκρίνεις τις διατροφικές ετικέτες και δώσε ιδιαίτερη προσοχή και στην ποσότητα αποξηραμένων φρούτων που θα καταναλώσεις.

Φυτικό γάλα

Ενώ πολλοί επιλέγουν μη ζωικό γάλα λόγω της ευαισθησίας τους στην λακτόζη, άλλοι απλώς προτιμούν γάλατα φυτικής προέλευσης, ως μια πιο υγιεινή επιλογή. Το γάλα βρώμης, συγκεκριμένα, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλούσιο σε πρόσθετη ζάχαρη. Γενικά προτίμησε άγλυκα, φυτικά γάλατα για να περιορίσεις τις θερμίδες στην καθημερινή σου διατροφή.