ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που (μάλλον) δεν ήξερες για την τσίχλα

Pexels

«Έχεις τσίχλα;». Μια ερώτηση που όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή σε φίλους, συναδέλφους, συγγενείς κλπ, κλπ. Είτε θέλεις να φρεσκάρεις την αναπνοή σου, είτε μόλις έχεις κόψει το κάπνισμα, είτε απλά επειδή τη λαχτάρησες, οι τσίχλες κερδίζουν συχνά τη δική τους ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα απαραίτητα της τσάντας σου.

Τα οφέλη που χαρίζει η τσίχλα 

Εκείνο που πιθανώς να μην ήξερες, ωστόσο, είναι ότι η τσίχλα, στην πραγματικότητα σού χαρίζει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα πιστεύεις. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε 5 πράγματα που μάλλον δεν ήξερες για την αγαπημένη σου συνήθεια.

Τσίχλα Pexels

Κι όμως η τσίχλα δεν κάνει τόσο κακό στα δόντια σου

Δεν μιλάμε φυσικά για τις τσίχλες με ζάχαρη, αλλά, η μετάβαση σε επιλογές χωρίς ζάχαρη, μπορεί να κάνει στην πραγματικότητα καλό στα δόντια σου. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τσίχλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τερηδόνας. Ιδιαίτερα μετά τα γεύματα. Το μάσημα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να «ξεπλύνει» πιθανούς ενόχους, παρέχοντας στα δόντια περισσότερο ασβέστιο, πιθανώς με αποτέλεσμα πιο δυνατά δόντια.

Η τσίχλα μπορεί να περιορίσει τις μολύνσεις στο αυτί

Για τα παιδιά που είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις του αυτιού, το μάσημα τσίχλας με ξυλιτόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής τους. Η ξυλιτόλη είναι μια φυσική αλκοόλη ζάχαρης που βρίσκεται συνήθως σε φυτά, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων και λαχανικών. Η γλυκιά της γεύση χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο ζάχαρης, γι’ αυτό μπορείς να τη βρεις στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Η ξυλιτόλη μπορεί να δράσει ενάντια σε ορισμένα βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις στο αυτί, και να μειώσει τα επίπεδα των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα στο σάλιο.

Μπορεί να ενεργοποιήσει το έντερό σου

Οι κινήσεις του εντέρου μπορεί να γίνουν πιο σταθερές με το να μασάς τσίχλα, ιδιαίτερα μετά από μια γαστρεντερική χειρουργική επέμβαση ή μια επέμβαση που περιλαμβάνει αυτή την περιοχή του σώματος, όπως η καισαρική.

Μπορεί να περιορίσει τις λιγούρες για γλυκά

Αν ψάχνεις πάντα για κάτι γλυκό, είτε είναι μετά από ένα γεύμα, είτε ως μεσημεριανό σνακ, η τσίχλα μπορεί να είναι η λύση για τις λιγούρες σου για ζάχαρη. Στοιχεία δείχνουν ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να ικανοποιήσει τους «γλυκατζήδες» να καταστείλουν την όρεξή τους.

Η τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Πολλοί βασίζονται στην τσίχλα για την απώλεια βάρους. Κάποιοι λένε ότι τους βοηθά να ελέγξουν τις λιγούρες τους. Για άλλους, τους εμποδίζει να καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά, αποφεύγοντας περιττές θερμίδες. Το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μειώνοντας τις λιγούρες και την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων, αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και μειώνοντας τα επίπεδα στρες.