ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να κερδίσεις χρόνο μέσα στη μέρα σου

Pexels

Μπορεί το multitasking να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και ορισμένες από εμάς να το έχουμε κάνει σχεδόν επάγγελμα – παρ’ όλ’ αυτά ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός για να κάνεις όλα όσα θα ήθελες.

Πότε κυκλοφορείς με άβαφτα νύχια, πότε με άλουστα μαλλιά (να ‘ναι καλά τα dry shampoos), πότε δεν σου φτάνει ο χρόνος να ξυριστείς ή ξενυχτάς για να τελειώσεις τη δουλειά σου ή να μαγειρέψεις. Το 24ωρο ήταν μια λανθασμένη πρόβλεψη για εκείνον τον ολιγαρκή που το όρισε σαν μία μέρα κι έτσι εμείς τώρα έχουμε μείνει πίσω να πελαγώνουμε κάθε που το ρολόι δείχνει να κυλάει επικίνδυνα γρήγορα και εναντίον μας. 

Ακολουθούν 5 tips που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ότι η μέρα είναι λίγο πιο άνετη, πιο αεράτη, πιο oversized απ’ ό,τι σου την έφεραν.

1. Φέρσου σαν γάτα

Αυτό θα πει να μην δίνεις σημασία και σπαταλάς χρόνο σε καταστάσεις που δεν σε ενδιαφέρουν ή δεν έχουν να σου προσφέρουν κάτι. (Θυμήσου πώς αποχωρούν τα γατιά όταν απλά δεν έχουν κάτι να κάνουν: Κουνώντας επιδεικτικά την ουρά τους.) Προσπάθησε να αποφεύγεις (όποτε μπορείς) οποιαδήποτε πιθανότατα άχρηστη ή προβληματική αλληλεπίδραση με κάποιον. Ειδικά όταν γνωρίζεις ότι το να ασχοληθείς με κάτι θα σου φάει απλά χρόνο χωρίς κανένα αποτέλεσμα, δεν έχεις καμια δικαιολογία με το να αποφασίσεις να αναλωθείς σε αυτό.

2. Ζήτα συστάσεις

Το να θες να φας ό,τι καλύτερο, προϋποθέτει να διαβάσεις λεπτομερώς το μενού. Αντ’ αυτού ζήτα από τον σερβιτόρο να σου προτείνει κάτι. Αν θες να πάρεις ένα νέο κινητό, αντί να ψάχνεις όλα τα forums και τα καταστήματα, ρώτα κάποια φίλη που εμπιστεύεσαι ποιο κινητό αγαπάει εκείνη. Γενικά όταν περιορίζεις τις επιλογές σου είναι πολύ πιο γρήγορο να καταλήξεις στην απόφασή σου.

3. Απόφυγε τα meetings

Παρόλο που μπορεί να σκεφτείς ότι αυτό δεν είναι και τόσο επαγγελματικό, καλό θα ήταν πριν κανονίσεις ένα meeting να διαπραγματευτείς για το αν μπορείς να το αντικαταστήσεις με κάποιο τηλέφωνο ή mail. Σύμφωνα με το inc.com, τα meetings μπορούν να μειώσουν τη δημιουργικότητά σου, οπότε προσπάθησε διακριτικά να μη χάνεις χρόνο σε ομαδικά brainstormings και συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων.

4. Σημείωσε ένα ραντεβού για τον ελεύθερο χρόνο σου

Αντί να σημειώνεις το επόμενό σου ραντεβού για δουλειά ή για κομμωτήριο, σημείωσε μία ώρα στην οποία δεν θα κάνεις τίποτα. Απλά βρες κάποια στιγμή μέσα σε κάποια μέρα που θα μπορείς, αν θες, να κοιτάζεις το ταβάνι. Θα δεις ότι ακόμα κι αν ακούγεται παράξενο, θα σε βοηθήσει πολύ στο να εκτιμήσεις τον ελεύθερό σου χρόνο.

5. Κάνε το 7 το αγαπημένο σου νούμερο

Αντί να βάζεις 10 στόχους στη λίστα της κάθε σου ημέρας, προτίμησε το νούμερο 7 (σαν τις 7 θανάσιμες αμαρτίες ή τις πεθερές, ναι). Προσπάθησε να πετύχεις 7 πράγματα αντί για 10 και θα δεις πόσο ευκολότερο θα σου φανεί να νιώσεις ότι είχες όντως μια καλή και παραγωγική μέρα.