ΥΓΕΙΑ

5 αναπάντεχες καθημερινές συνήθειες που προκαλούν κούραση

iStock

Αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις πάντα εξαντλημένη; Μπορεί να έχει έρθει η ώρα να κόψεις μερικές από τις παρακάτω καθημερινές συνήθειες για να αυξήσεις την ενέργεια σου.

Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην κούραση που νιώθεις, είναι πολλοί. Δεν είσαι σίγουρη για το τι μπορεί να σε εξαντλεί; Εδώ είναι πέντε μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορείς να αλλάξεις εύκολα για να αυξήσεις την ενέργειά σου.

4 καθημερινές συνήθειες που σού προκαλούν κούραση Pexels

Αναπάντεχες συνήθειες που προκαλούν κούραση:

Πρωινό χωρίς υδατάνθρακες

Είναι ένας κοινός μύθος ότι αν τρως υδατάνθρακες, μπορεί να καταστρέψεις την ενέργειά σου αργότερα. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας χρειάζεται υδατάνθρακες για να παράγει καύσιμα. Μια μελέτη στο Journal of the American Dietetic Association, διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αισθάνονταν μεγαλύτερη κόπωση και απροθυμία να ασκηθούν από όσους έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες. Ερευνητές στην Mayo Clinic βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα.

Το κλειδί εδώ είναι το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνεις. Τα ζαχαρούχα δημητριακά και το λευκό ψωμί τοστ δεν είναι τόσο καλές επιλογές. Φυσικοί, μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές.

Ακαταστασία

Σωροί από πράγματα παντού; Χαρτιά που καλύπτουν το γραφείο σου; Αυτή η ακαταστασία μπορεί να ρίξει σημαντικά την ενέργειά σου. Όταν υπάρχει ακαταστασία γύρω σου, ο εγκέφαλός σου μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Πράγμα που φυσικά με τη σειρά του, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη.

Η καλύτερη λύση; Ξεκαθάρισε το περιβάλλον σου από περιττά αντικείμενα και δες πώς αλλάζει η διάθεση και το επίπεδο ενέργειάς σου. Μόλις διαπιστώσεις τα εκπληκτικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια μικρή τάξη γύρω σου, μπορείς να συνεχίσεις με το υπόλοιπο χάος.

Υπερβολική άσκηση

Ναι, όλοι σου λένε να ασκείσαι για να νιώσεις καλύτερα. Αλλά η υπερβολική άσκηση, μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά τα επινεφρίδια, αναγκάζοντας το σώμα σου να απελευθερώσει πάρα πολύ κορτιζόλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, η οποία μπορεί να μειώσει την ενέργειά σου για μέρες.

Περνάς υπερβολικά πολλές ώρες σε οθόνες

Εάν είσαι ο άνθρωπος που μπορεί να κάθεται μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή για ώρες, τότε μάλλον μπορεί να νιώθεις υπερβολικά κουρασμένη. Η παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν οπτικό σύνδρομο υπολογιστών ή ψηφιακή κόπωση των ματιών. Εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών από την επανειλημμένη και παρατεταμένη έκθεση, περισσότερο από 2-3 ώρες καθημερινά, στις οθόνες του υπολογιστή, των τάμπλετ, των κινητών ή και της τηλεόρασης.

Πώς να λύσεις το πρόβλημα; Οι ειδικοί προτείνουν για κάθε 20 λεπτά ανάγνωσης σε οθόνες, να κοιτάς μακριά για 20 δευτερόλεπτα και να εστιάζεις σε ένα αντικείμενο 6 μέτρα μακριά. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι ο υπολογιστής σου βρίσκεται στο σωστό επίπεδο για τα μάτια σου.

Δεν τρως τα λαχανικά σου

Με απλά λόγια, τα μικροθρεπτικά συστατικά βιταμίνες, μέταλλα και φυτικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα λαχανικά προστατεύουν το σώμα μας από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν, από επιτάχυνση της γήρανσης, έως σημαντική κόπωση. Φρόντισε λοιπόν να βάλεις στη διατροφή σου λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο και μπρόκολο και δες την «μπαταρία» σου να πρασινίζει.