ΥΓΕΙΑ

5 πολύ καλοί λόγοι να πίνεις ζεστό νερό κάθε μέρα (αλλά όχι τη νύχτα)

Unsplash

Το ότι πρέπει να πίνεις πολύ νερό, το ξέρεις. Το χρειάζεσαι στη ζωή σου για ποικίλους λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι αποτελείσαι κυρίως από νερό. Αυτό όμως που ίσως δεν ήξερες είναι ότι η θερμοκρασία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα.

Εγώ μέχρι σήμερα έπινα μόνο κρύο νερό. Κι όταν λέμε κρύο, εννοούμε μόνο από το ψυγείο. Αδυνατώ να γευτώ τη χαμηλή θερμοκρασία της βρύσης, ενώ ο μόνος λόγος για να πιω ζεστό νερό είναι όταν του προσθέτω τσάι του βουνού. Αλλιώς δεν βλέπω το γιατί. Τώρα όμως που ανακάλυψα όλα αυτά τα οφέλη που κερδίζω με το ζεστό νερό. Κάτι ήξερα οι αρχαίοι Κινέζοι και Ινδοί.

Λιγότερο άγχος

Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει το άγχος μας, και μάλιστα με φυσικό τρόπο, έχει την ψήφο μας. Το ζεστό νερό ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ευθύνεται για το πώς ανταποκρίνεσαι στο στρες. Όσο δεν πίνεις νερό, αγχώνεσαι και όσο περισσότερο αγχώνεσαι, δεν πίνεις νερό. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Μειώνονται οι πόνοι

Δεν είναι ότι εξαφανίζονται εντελώς, αλλά σίγουρα καταπραΰνονται. Σε ενυδατώνει όσο πρέπει και μειώνει τις κράμπες, εφόσον το νερό πηγαίνει κατευθείαν στο νευρικό σύστημα. Έρευνα του 2012 έδειξε ότι συγκριτικά με το κρύο νερό, νιώθεις μεγαλύτερη άνεση όταν τρως και χαλαρώνουν οι μύες του οισοφάγου. Αντίο δυσπεψία.

Επιβραδύνεις το γήρας

Αυτό το «διατηρούμαι νέα γιατί πίνω νερό» μπορεί να έχει μία βάση. Το νερό διώχνει τις τοξίνες. Όταν πίνεις πολύ ζεστό νερό, ιδρώνεις, καθαρίζουν οι πόροι του δέρματος και νιώθεις πιο φρέσκια. Τα κύτταρα αναδομούνται και έχεις μεγαλύτερη ελαστικότητα. Στην υγειά σου.

Καλύτερο αναπνευστικό

Οι αλλεργίες και οι ιοί φράζουν το αναπνευστικό και δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς σαν άνθρωπος. Αντί να κάθεσαι πάνω από τους ατμούς της κατσαρόλας, γέμισε ένα ποτήρι με πολύ ζεστό νερό. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, βοηθάει στη συμφόρηση της μύτης  και καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα. Σε ανάλογη περίπτωση, το κρύο νερό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Προστατεύει τα δόντια

Αυτό δεν το φανταζόσουν μάλλον. Αν έχεις θέματα με τα δόντια σου, είναι καλύτερο να μένεις μακριά από το κρύο νερό. Ειδικά σε περίπτωση που έχεις ευαισθησίες, το ζεστό νερό σε ενυδατώνει χωρίς να σου προκαλεί έξτρα ενόχληση.

Γιατί να μην πίνεις νερό τη νύχτα;

Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, πρέπει να πίνεις 4 ποτήρια ζεστό νερό το πρωί, πριν καν βουρτσίσεις τα δόντια σου. Αν σου φαίνεται too much, δεν πειράζει να το μοιράζεις μέσα στη μέρα. Αλλά καλό είναι να το αποφεύγεις πριν πας για ύπνο, ειδικά σε ποσότητες. Έτσι θα σηκώνεσαι μέσα στο βράδυ για τουαλέτα πιο συχνά και θα αλλάξει εντελώς ο βιολογικός ρυθμός του ύπνου σου. Και όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητας για προβλήματα υγείας.