ΠΕΡΙΟΔΟΣ

5 (περίεργα) συμπτώματα περιόδου που πρέπει να προσέξεις

Pexels

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν πολύ δύσκολα την περίοδο τους και διπλώνονται από τους πόνους και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι αν δεν έχουν εξοπλιστεί με αρκετές σερβιέτες και ταμπόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα σοβαρά συμπτώματα από αυτά που έχουμε σχεδόν κάθε μήνα.

Τα τυπικά συμπτώματα της περιόδου είναι οι έντονες κράμπες, οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και ορισμένες φορές η διάρροια και η αίσθηση κόπωσης. Υπάρχουν όμως κάποια συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις καθώς μπορεί να δείχνουν ότι τρέχει κάτι πιο σοβαρό.

1. Έχεις υπερβολική αιμορραγία

Αν η ροή σου είναι διαφορετική κάποιον μήνα θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για να τσεκάρεις ότι όλα είναι καλά. Μια φυσιολογική ροή είναι 2 με 3 κουταλάκια της σούπας αίμα, αλλά αν εσύ έχεις μεγαλύτερη ή μικρότερη ροή από ό,τι συνήθως καλό είναι να μην το αφήσεις να περάσει έτσι.

2. Έχεις έντονες κράμπες

Οι κράμπες, όσο ενοχλητικές και αν είναι, βοηθάνε τον κόλπο σου να αποβάλλει το αίμα για αυτό κάθε φορά που έχεις μια σύσπαση και εύχεσαι να είχες γεννηθεί χωρίς μήτρα σκέψου ότι έτσι καθαρίζει το μέσα σου. Αν ωστόσο οι πόνοι είναι πολύ πιο έντονοι τότε ενδέχεται να βιώνεις από το πιο απλό κρύωμα μέχρι ενδομητρίωση ή χλαμύδια. Για αυτό πρέπει και πάλι να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

3. Έχεις σταγόνες αίμα όταν δεν έχεις περίοδο

Αυτό είναι ένα συχνό σύμπτωμα στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, ωστόσο αν παρατηρήσεις ότι επαναλαμβάνεται πρέπει να το πεις αμέσως στο γιατρό γιατί ενδέχεται να χρειάζεται να αλλάξεις θεραπεία.

4. Βγάζεις μεγάλα κομμάτια αίμα

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα, το οποίο δεν εμφανίζεται για πολύ- κυρίως στην πρώτη και δεύτερη μέρα της περιόδου. Αν όμως παρατηρήσεις ότι συνεχίζεις να βγάζεις τέτοια κομμάτια, πρέπει να ενημερώσεις αμέσως το γιατρό σου και να κάνεις εξετάσεις.

5. Έχεις φριχτούς πόνους στη μέση

Οι πόνοι στη μέση είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό (και φοβερά κουραστικό, ειδικά όταν σου έρχεται περίοδος στη δουλειά) ωστόσο αν βιώνεις έντονους πόνους που δεν σου επιτρέπουν να κουνηθείς ιδιαίτερα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου.