5 όσπρια με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
- 16 ΙΟΥΝ 2025
H πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Χτίζει και επισκευάζει τους ιστούς, συμβάλλει στη δημιουργία μυών, οργάνων και ορμονών, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα.
Για να προσλάβεις περισσότερη πρωτεΐνη στον οργανισμό σου, μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψή της μέσα από τις τροφές που καταναλώνεις. Και ποια είναι η πιο γνωστή τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτήν; Το αυγό.
Πράγματι το αυγό έχει 6-7 γραμμάρια πρωτεΐνης, διατηρείται στο ψυγείο για έως και 5 εβδομάδες, ενώ εμπεριέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και σίδηρο. Ωστόσο, αν θέλεις να ακολουθήσεις μια φυτική διατροφή, τα όσπρια προσφέρουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση που μπορεί στην πραγματικότητα να ξεπεράσει τα αυγά σε ποσότητα πρωτεΐνης.
5 όσπρια με περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Σόγια (Edamame)
Η σόγια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Παρέχει 16,5 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι και περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας την μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης. Πέρα από την πρωτεΐνη, η σόγια είναι επίσης πλούσια σε ισοφλαβόνες – φυτικές ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Η σόγια παρέχει επίσης φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.
Φακές
Οι φακές είναι μια φυτική πηγή πρωτεΐνης που μαγειρεύεται γρήγορα και δεν απαιτεί μούλιασμα. Είναι ιδανικές για γρήγορα γεύματα τις καθημερινές. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με 7,5 γραμμάρια φυτικών ινών και σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και σιδήρου. Αυτά τα μικρά αλλά ισχυρά όσπρια διατίθενται σε διάφορα χρώματα – κόκκινο, πράσινο, καφέ και μαύρο – το καθένα με ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις και υφές.
Κόκκινα φασόλια
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα κόκκινα φασόλια, παρέχουν 7,5 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και κάλιο. Τα κόκκινα φασόλια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, ενώ παράλληλα βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μαύρα φασόλια
Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και παρέχουν επίσης φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια παρέχουν 7,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην προώθηση του κορεσμού και υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.
Ρεβίθια
Τα ρεβίθια είναι όσπρια που χαρίζουν στον οργανισμό φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και μαγγάνιο. Και βέβαια μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιλαμβάνει 7,5 γραμμάτια πρωτεΐνης. Τα ρεβίθια υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες.