TIPS

5 μυστικά για να μην αρρωστήσεις στις διακοπές

123rf

Έχεις κλείσει τα εισιτήρια για τον καλοκαιρινό σου προορισμό εδώ και μήνες. Μετράς τις μέρες στην δουλειά σαν κατάδικος και ξαφνικά βρίσκεσαι στο νησί να ψήνεσαι στον πυρετό ή να νιώθεις το στομάχι σου χάλια. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Οι ειδικοί τονίζουν πως η συνήθεια να... καταστρατηγούμε τις καλές μας συνήθειες στις διακοπές, τα γεμάτα μικρόβια μέσα μεταφοράς και δωμάτια ξενοδοχείων και ίσως κάποια αλλεργία ή αδυναμία που σε ταλαιπωρεί χρόνια μπορούν να σε ρίξουν στο κρεβάτι τις ημέρες των διακοπών. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου.

Έλεγξε καλά τη θέση που ταξιδεύεις

Καλό είναι να αφήσεις τον κόσμο να περάσει στο αεροπλάνο ή το ΚΤΕΛ πριν μπεις και εσύ για το ταξίδι και να «σκανάρεις» τους συνεπιβάτες σου. Προσπάθησε να αποφύγεις την γειτνίαση με όσους μπορεί να βήχουν ή να φτερνίζονται. Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγεις τα μικρά παιδιά, που συχνά αμελούν να βάλουν το χέρι στο στόμα πριν βήξουν ή φτερνιστούν. Αν πάλι ταξιδεύεις με πλοίο, μήπως να σκεφτείς την επιλογή να ταξιδέψεις στην κουπαστή, στον ανοιχτό αέρα της θάλασσας και όχι να περάσεις όλη τη διαδρομή στο σαλόνι;

Πάρε μαζί σου ένα αποστειρωτικό διάλυμα για τα χέρια και απολύμανε καλά μετά τη χρήση χειρολαβών, φορέων μικροβίων δεκάδων ανθρώπων που χρησιμοποιούν επίσης τα μέσα μεταφοράς.

Ενυδάτωση, τώρα

Κι όμως φαίνεται πως το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι τόσο εύκολο, όσο ένα μπουκαλάκι νερό. Η σωστή ενυδάτωση φαίνεται πως παίζει καταλυτικό ρόλο στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Προτίμησε το εμφιαλωμένο, ειδικά αν ταξιδεύεις σε νησί και σε κάθε περίπτωση ζήτησε τη συμβουλή κάποιου ντόπιου, που θα μπορέσει να σε κατατοπίσει για το κατά πόσο το νερό της βρύσης είναι πόσιμο ή όχι.

Κοιμήσου όσο πρέπει

Είναι αλήθεια πως την περίοδο των διακοπών έχουμε την τάση να κάνουμε τη νύχτα μέρα, να θέλουμε να τα ζήσουμε όλα σε μια εβδομάδα. Γενικότερα να μην κοιμόμαστε σωστά και όσο πρέπει. Ο ύπνος όμως είναι η διαδικασία που συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων πριν εκείνες εκδηλωθούν. Ως γνωστόν, ένας ενήλικας θα πρέπει να κοιμάται περί τις 8 ώρες κάθε βράδυ, προκειμένου να προσφέρει στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται.

Μην υποκύπτεις στον πειρασμό του junk food

Είναι επίσης σύνηθες την περίοδο των διακοπών να πέφτεις με τα μούτρα στα λιπαρά, τα έτοιμα φαγητά και τις δεκάδες θερμίδες. Κι όμως, η σωστή διατροφή, δεν θα σε γλιτώσει από δυσάρεστες συναντήσεις με τη ζυγαριά σου, θα προστατεύσει και την υγεία σου. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης των ασθενειών που καραδοκούν. Αν και οι γνώμες των ειδικών δεν συμπίπτουν στο κατά πόσο η βιταμίνη C προστατεύει το ανοσοποιητικό, είναι βέβαιο πως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα κάνουν το θαύμα τους.

Για σένα νοιάσου και γυμνάσου

Εντάξει, η ιδέα πως πρέπει να κάνεις γυμναστική και στις διακοπές ίσως δεν είναι ελκυστική. Τα πάντα όμως είναι θέμα οπτικής. Στην παραλία βρίσκεσαι καθημερινά, έξω στη φύση κατά πάσα πιθανότητα, πόσο δύσκολο είναι να βρεις χρόνο για λίγη φυσική δραστηριότητα. Περπάτησε στην ακροθαλασσιά, κολύμπησε λίγο περισσότερο ή παίξε ρακέτες με την παρέα (μακριά από άλλους λουόμενους πάντα, δεν είναι υποχρεωμένοι να αποφεύγουν τις χαμένες μπαλιές). Η άσκηση προσφέρει ενέργεια και τονώνει το ανοσοποιητικό, με τρόπο που να καθίσταται απαραίτητο «αξεσουάρ» στη βαλίτσα των διακοπών.

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!