TIPS

5 μικρά καθημερινά μυστικά μακροζωίας σύμφωνα με τους ειδικούς

Το 1000 είναι μία εξόφθαλμη υπερβολή. Και με 100 παράπονο δεν θα 'χεις. Όσο πιο γρήγορα υιοθετήσεις συνήθειες που επιστημονικά επιβεβαιωμένα οδηγούν στη μακροζωία αλλά και στην ευτυχία- γιατί τι είναι το ένα χωρίς το άλλο αλήθεια;- τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Επιστήμης το προσδόκιμο ζωής οδεύει προς τα 80 έτη, οπότε technically μας χωρίζουν 20 χρόνια από τον αιώνα. Δεν είναι κι ακατόρθωτο. 

Μην λες «όχι» στην κίνηση

Η κίνηση είναι ευεργετική για το σώμα, ακόμα κι αν δεν έχει τη μορφή της κλασικής γυμναστικής. Οτιδήποτε διακόπτει την πολύωρη καθιστική ζωή, ένα περπάτημα μέχρι την τουαλέτα του πάνω ορόφου, ένα διάλειμμα για να πάρεις καφέ από τη γωνία, 10 αναπηδήσεις (ξέρω είναι δύσκολο στη δουλειά, αλλά μπορείς να τις κάνεις και στο σπίτι). Η καθιστική ζωή συνδέεται με αρκετές παθήσεις. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις και λάβεις δράση, τόσο πιο αργά… (ξέρεις τι).

Να νιώθεις ευγνωμοσύνη

Όπως ακριβώς σου το λέω. Αν θες να ζήσεις πολλά χρόνια πρέπει να μάθεις να εκτιμάς την κάθε σου στιγμή. Αλλιώς, αν βαριέσαι που ζεις ή όλο μεμψιμοιρείς, για τι ακριβώς εύχεσαι να μας θάψεις όλους; Η life coach Susan Rose συστήνει κάθε πρωί να γράφεις μία λίστα με όλα εκείνα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Κι αν δεν προλαβαίνεις να πιάσεις χαρτί και μολύβι (ή κινητό), μπορείς απλά να τα σκεφτείς. Και μην πας μακριά. Πρέπει να είσαι ευγνώμων και μόνο για το ότι ζεις κι αναπνέεις, επειδή είσαι υγιής κι έχεις ανθρώπους που αγαπάς και σ’ αγαπούν κοντά σου.

Γέλα πουλί μου γέλα

Το γέλιο μειώνει την πίεση του αίματος και φέρνει τον καρδιακό ρυθμό στο επίπεδο. Μακροπρόθεσμα αυτό έχει οφέλη ευεργετικά για την υγεία, όπως και το γεγονός ότι το γέλιο, δηλαδή η χαρά γεννάει ενδορφίνες που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και να φέρεσαι επίσης (όμορφα). Οι άνθρωποι με χιούμορ έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολύ σε σχέση μ’ εκείνους που το παίζουν σοβαρούληδες ή δεν κάνουν κάτι για να ευθυμήσουν.

Χρησιμοποιείς αντηλιακό

Μια πολύ απλή συμβουλή από την οποία έχει μαλλιάσει η γλώσσα των ειδικών. Το αντηλιακό είναι πολύ πιο απαραίτητο απ’ όσο νομίζουμε, κι όχι μόνο στην παραλία. Μεγάλο μέρος της αθροιστικής έκθεσής μας στην υπεριώδη ακτινοβολία γίνεται στις καθημερινές μας δραστηριότητες, κάτω από τον ήλιο. Μάθε να χρησιμοποιείς το αντηλιακό όπως την οδοντόβουρτσα.

Πέρνα χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα

Ω ναι, ο ποιοτικός χρόνος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Γιατί αν είσαι κοντά στους ανθρώπους που αγαπάς και περνάς καλά, θα είσαι μακριά από διάφορα τοξικά άτομα που είναι πολύ ικανά να σου κρατσανίσουν τη ζωή. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Τομέα του Harvard, η απουσία δυνατών, στενών προσωπικών σχέσεων αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 50%.