ΥΓΕΙΑ

5 λόγοι που αξίζει να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με μελάσα

iStock

Η μελάσα ανήκει στις φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως το μέλι και είναι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές, αν θέλεις να αντικαταστήσεις ή να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου.

Η μελάσα είναι ο παχύρευστος χυμός, σαν σιρόπι, που προκύπτει από τα ζαχαροκάλαμα ή ζαχαρότευτλα. Υπάρχουν διαφορετικά είδη, τα οποία διαφέρουν ως προς την ποιότητα των ζαχαροκάλαμων, τον τρόπο συγκομιδής τους και τη μέθοδο παραγωγής. Παρακάτω σού παρουσιάζουμε 5 λόγους για τους οποίους αξίζει να δοκιμάσεις να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με τη μελάσα.

 5 λόγοι που αξίζει να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με μελάσα Pexels

1. Η μελάσα είναι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Σε αντίθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία δεν έχει θρεπτική αξία, η μελάσα περιέχει άφθονο σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Στην πραγματικότητα, η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο από τα αυγά, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Επιπλέον, παρέχει 18 αμινοξέα. Συγκεκριμένα, μόλις μια κουταλιά της σούπας (15 mL) μελάσας παρέχει:

  • Θερμίδες: 60
  • Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Σίδηρος: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΠ)
  • Ασβέστιο: 10% της ΣΗΠ
  • Μαγνήσιο: 10% της ΣΗΠ
  • Κάλιο: 9% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Β6: 8% της ΣΗΠ

2. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας

Η μελάσα είναι μια φυτική τροφή που είναι πλούσια σε σίδηρο. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας, μια κατάσταση που προκαλείται από την κακή απορρόφηση ή την ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου.

Επιπλέον, αν και η μελάσα είναι πηγή μη αιμικού σιδήρου, τον οποίο το σώμα συνήθως δεν απορροφά τόσο καλά όσο το σίδηρο από το κρέας, η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου είναι περίπου 85%, η οποία θεωρείται υψηλή.

Η βιοδιαθεσιμότητα ενός θρεπτικού συστατικού αντιπροσωπεύει το ποσοστό που μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, έχοντας ενεργό αποτέλεσμα. Η μελάσα έτσι, συνιστάται συχνά μαζί με άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, όπως τα φυλλώδη πράσινα, τα προϊόντα σόγιας και τα όσπρια.

3. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η μελάσα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες, είναι μόρια που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα. Με τη σειρά της, η παρουσία πάρα πολλών ελεύθερων ριζών, μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και σε πολλές σχετικές ασθένειες.

Η μελάσα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες. Η έρευνα συσχετίζει τις πολυφαινόλες με την πρόληψη, την καθυστέρηση ή τη μείωση των επιπτώσεων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και του καρκίνου.

4. Προάγει την υγεία των οστών

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στο σώμα, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της δομής των οστών. Τα οστά αναδομούνται συνεχώς μέσω μιας διαδικασίας, που απαιτεί την τακτική απελευθέρωση και απορρόφηση του ασβεστίου.

Ωστόσο, η κακή πρόσληψη ασβεστίου με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωσης.

Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επειδή η μελάσα παρέχει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ασβέστιο, είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί μπορεί να προάγει την υγεία των οστών.

5. Η μελάσα μπορεί να ενισχύσει την υγεία των μαλλιών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο της μελάσας, όμως πέρα από την υγεία του σώματος μπορεί να είναι ιδανική και για την υγεία των μαλλιών σου.

Η τριχόπτωση συχνά συνδέεται με ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή σε γυναίκες με τριχόπτωση.

Επιπλέον, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να παίζει ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών κατά την παιδική ηλικία και την πρώιμη, ενήλικη ζωή. Έτσι, λίγη έξτρα μελάσα στην καθημερινή σου διατροφή, μπορεί να βελτιώσει τα σημάδια πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών.