ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 gourmet χορτοφαγικές συνταγές που έχουν φουλ πρωτεΐνη (για να μην τρως μόνο φακές)

unsplash

Ευτυχώς έχει περάσει αυτή η τάση που σε θέλει να ψάχνεις ποικίλες χορτοφαγικές συνταγές, επειδή ανήκεις στους ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας.

Πλέον όμως, χορτοφάγοι και μη, επιλέγουμε συχνά τις συνταγές που δεν περιέχουν κρέας ή ψάρι γιατί έχουμε καταλάβει καλά ότι μάς προσφέρουν άπειρα οφέλη και είναι ικανά να μάς δώσουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές.

Πάμε να ξεφύγουμε για λίγο από το σπανακόρυζο, το μπριάμ και τις φακές (που φυσικά λατρεύουμε) και ας βρούμε gourmet συνταγές που είναι πεντανόστιμες, μάς δίνουν μπόλικη πρωτεΐνη και ξεφεύγουν από τα κλασικά, βαρετά και τετριμμένα.

Ρεβίθια με μπρόκολο και ρικότα

Ένα τρίο που μπορεί να γίνει τρομερά λαχταριστό αν συναντηθεί. Θα χρειαστείς 1 ματσάκι μπρόκολο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδου, 1μιση φλιτζάνι βρασμένα ρεβίθια, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, χοντρό αλάτι και 1 φλιτζάνι ρικότα.

Βράσε στην κατσαρόλα το μπρόκολο για 2 λεπτά για να μαλακώσει και σούρωσέ το για να φύγει το νερό. Σόταρε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, μετά το μπρόκολο και τέλος τα ρεβίθια με το λεμόνι. Σέρβιρε με ρικότα από πάνω. Υπέροχο.

Noodles με σος φιστικιού

Για ένα ασιατικό πιάτο με noodles, θα χρειαστείς: 3/4 φλιτζάνι φιστικοβούτυρο, 2 κουταλιές σησαμέλαιο, 3 κουταλιές σόγια σος, 1/4 φλιτζάνι ξίδι, 1/3 φλιτζάνι νερό, χυμό από 1 lime, 1 κουταλιά αγαύη, 2 κουταλιές τζίντζερ, 2 σκελίδες σκόρδο και λίγο αλάτι. Για τα noodles, θα χρειαστείς 2 μέρη από soba noodles, 2 φλιτζάνια τριμμένα ρεβίθια, 1 κουταλιά μαύρο σουσάμι και 3 κουταλιές κόλιανδρο.

Για να φτιάξεις τη σάλτσα, βάλε στο blender όλα τα υλικά της. Αν βγει πηχτή, πρόσθεσε λίγο νερό. Βράσε τα noodles για 5 λεπτά περίπου. Σέρβιρε με τη σος, τα ρεβίθια, το κόλιανδρο και το σουσάμι.

Φασόλια με καραμελωμένα κρεμμύδια και δενδρολίβανο

Υλικά:

μισό κιλό άσπρα φασόλια

1 μικρό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

3 ματσάκια δενδρολίβανο

1 ματσάκι φασκόμηλο

1 ματσάκι δάφνη

αλατοπίπερο

ελαιόλαδο

Οδηγίες:

Βάλε τα φασόλια σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ και βράσε τα για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, μαζί με όλα τα βότανα, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια, σόταρέ τα γύρω στα 25 λεπτά με ελαιόλαδο. Βγάλε τα βότανα από τα φασόλια και σέρβιρέ τα με τα κρεμμύδια.

Fiesta taco μπολ για gourmet πρωτεΐνη

Πάμε να φτιάξουμε ένα τούρμπο μπολ με ατελείωτες γεύσεις. Για τη θεϊκή πράσινη σάλτσα, θα χρειαστείς μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόλιανδρο, 1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1/4 φλιτζάνι χυμό lime, 2 κουταλιές αγαύη,  1 πιπεριά χαλαπένιο, λίγο αλατοπίπερο. Για την ξινόκρεμα, θέλουμε 1 φλιτζάνι τόφου, 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουταλιές χυμό lime και λίγο χοντρό αλάτι. Πάμε να φτιάξουμε το κυρίως μπολ. 2 μικρά μαρούλια, 1 φλιτζάνι κινόα, 1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια, 1 φλιτζάνι καλαμπόκι, 1 φλιτζάνι τοματίνια, 1 λιωμένο αβοκάντο, φέτες lime και τορτίγιες.

Χρησιμοποίησε το blender για να φτιάξεις τη σάλτσα και την ξινόκρεμα και συνόδευσε το μπολ σου ιδανικά.

Quesadillas με πορτομπέλο και αβοκάντο

Πάρε έτοιμες τορτίγιες, αβοκάντο, γιαούρτι, τσένταρ, μαύρα φασόλια και ό,τι άλλο σου αρέσει. Το μυστικό κρύβεται στην πράσινη σάλτσα. Πάμε να τη φτιάξουμε

Υλικά:

1 ματσάκι με διάφορα βότανα, όπως μέντα, κόλιανδρο και μαϊντανό

μισό αβοκάντο

φέτες χαλαπένιο

1 σκελίδα σκόρδο

χυμό lime και ελαιόλαδο

αλάτι και μηλόξιδο

λίγο σιρόπι σφενδάμου

Βάλε όλα τα υλικά στο blender και σταμάτα όταν είσαι ικανοποιημένη με την υφή.