ΣΧΕΣΕΙΣ

5 επιστημονικές συμβουλές για να βελτιώσεις τη σχέση σου

Pexels

Οι έρευνες δείχνουν πως ένας ευτυχισμένος γάμος, ανεβάζει τη συνολική ποιότητα της ζωής σου, αλλά και ότι το να έχεις μια υγιή σχέση, όχι μόνο βελτιώνει την καθημερινότητα και την δική σου υγεία στην παρούσα φάση, αλλά ωφελεί τη ζωή σου και μελλοντικά.

Οι ερωτικές μας σχέσεις είναι πράγματι πολύ σημαντικές, ακόμα κι αν τείνουμε να τις μειώνουμε και να τις υποβαθμίζουμε όταν δεν πάνε ακριβώς όπως θα θέλαμε. Όταν όμως βρεθείς με έναν άνθρωπο που βάζει τικ σε όλα τα σωστά κουτάκια, τότε καλό είναι να επενδύσουμε σε μια σχέση που θα κρατήσει σε βάθος χρόνου. Ακολουθούν μερικές επιστημονικές συμβουλές, που θα βοηθήσουν να κρατήσετε αυτό που έχετε αλλώβητο στον χρόνο.

5 επιστημονικές συμβουλές για να βελτιώσεις τη σχέση σου

Χακούνα Ματάτα

Κι ό,τι θέλει ας βγει. Αποδέξου δηλαδή το πώς νιώθεις και μην λειτουργείς αμυντικά. Όταν είσαι πιο ευέλικτος ψυχολογικά, η έρευνα λέει πως η ποιότητα της σχέσης είναι υψηλότερη, εν μέρει επειδή βιώνεις περισσότερα θετικά και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα. Αφήστε την νοοτροπία του «πρέπει» στην άκρη, γίνετε πιο προσαρμοστικοί κι έτσι η αρμονία θα έρθει γρηγορότερα στη σχέση σας.

Αισιοδοξία

Σύμφωνα με μια έρευνα, το να κοιτάζεις τη θετική πλευρά της ζωής, σου επιτρέπει να αντιμετωπίσεις τυχόν συγκρούσεις μέσα στη σχέση, πιο αποτελεσματικά, απ’ ό,τι εκείνοι που βλέπουν αισιόδοξα μόνο την ίδια τη σχέση. Όταν κανείς επικεντρώνεται στις υψηλές προσδοκίες που έχει από τον σύντροφό του, τότε ξαφνικά μεγεθύνονται τυχόν αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να έχει με αυτόν. Δεδομένου ότι ακόμα και στις ιδανικότερες σχέσεις, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, το συναίσθημα που κυριαρχεί, είναι η απογοήτευση.

Χάδια και φιλιά

Άγγιξε πιο πολύ τον σύντροφό σου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 115 συμμετέχοντες σε μια περίοδο 10 ημερών και διαπίστωσαν ότι το να ξεκινάς ή να λαμβάνεις χάδια και αγγίγματα – όπως το να σου κρατήσει το χέρι, η αγκαλιά, το φιλί- συσχετίστηκαν τόσο με την ενίσχυση της εγγύτητας όσο και με την ποιότητα της σχέσης. Επίσης το να σε αγγίζει ο άνθρωπός σου, ενισχύει και το αίσθημα κατανόησης και ασφάλειας.

Μην είσαι τόσο απαιτητική από σένα

Σύμφωνα με τις έρευνες, μάλλον δεν έχουμε και την απόλυτα σωστή εικόνα για το πώς θέλει ο σύντροφός μας να είμαστε εμφανισιακά. Συνήθως υπερβάλλουμε στο πόσο αδύνατες πιστεύουμε ότι θέλουν να μας βλέπουν. Αντίστοιχα, οι άντρες πιστεύουν ότι τους θέλουμε πιο μυώδεις από αυτό που όντως εμείς προτιμάμε. Και στις δύο περιπτώσεις, είμαστε σκληροί, επικριτικοί και παραπάνω απαιτητικοί με τους εαυτούς μας απ’ όσο χρειάζεται. Αυτό πηγάζει κυρίως από την απόλυτα λανθασμένη ανάγνωση του τι πραγματικά θέλει ο σύντροφός μας. Άκου τον όταν λέει ότι είσαι κούκλα – δεν το κάνει μόνο για να νιώσεις καλύτερα.

Ρύθμισε την επιτυχία της σχέσης σας

Προσάρμοσε τη νοοτροπία σου, ώστε να βλέπεις τη σχέση σας ως βασική πηγή θετικών εμπειριών. Αντί να προσπαθείς απλά να αποφύγεις προβλήματα σχέσης, δες τα θετικά και χρησιμοποίησέ τα για να βοηθήσεις τη σχέση. Οι καλές δονήσεις του ενός συντρόφου μεταδίδονται στον άλλο, ωφελώντας τελικά και τους δύο. Όταν μιλάς με τον σύντροφό σου, εστίασε στα θετικά κι έτσι κι εκείνος θα βλέπει την ανταπόκριση και θα στην επιστρέφει. Ένας κύκλος θετικότητας δεν μπορεί να είναι ποτέ φαύλος.