ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 απροσδόκητα σημάδια που μαρτυρούν μια κρίση πανικού

Unsplash

Μια κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά και να είναι ιδιαίτερα τρομακτική. Τουλάχιστον 1 στους 10, θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του μία κρίση πανικού, η οποία συνήθως προκαλείται από κάποιο αγχωτικό γεγονός.

Τι είναι η κρίση πανικού;

Πρόκειται για ξαφνικές, έντονες εκρήξεις φόβου, πανικού ή άγχους και έχουν σωματικά, καθώς και συναισθηματικά συμπτώματα. Οι περισσότερες διαρκούν από 5 λεπτά έως μισή ώρα.

Αν και δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, μπορεί να είναι τρομακτικές και να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Κατά τη διάρκειά τους, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, να ιδρώνεις πολύ και να τρέμεις ή/και να νιώσεις την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης πόνο στο στήθος και ένα αίσθημα απομάκρυνσης από την πραγματικότητα ή τον εαυτό τους, ενώ μπορεί να νομίζουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή.

Εάν είναι συχνές, με έντονο φόβο και ανησυχία για το πότε θα έρθει η επόμενη, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού και όχι για μεμονωμένη κρίση.

5 απροσδόκητα σημάδια κρίσης πανικού

5 σημάδια κρίση πανικού Pexels

Συνήθως ξεκινούν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή. Όταν οδηγείς, όταν κοιμάσαι ή στη μέση μιας επαγγελματικής συνάντησης. Ορισμένα συμπτώματα, όπως το τρέμουλο και η δύσπνοια, είναι πιο γνωστά. Άλλα είναι πιο απροσδόκητα, αλλά εξίσου συνηθισμένα.

Μπορεί να αισθάνεσαι ότι παθαίνεις καρδιακή προσβολή

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια κρίση πανικού για πρώτη φορά, πιστεύουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή επειδή ο πόνος στο στήθος, είναι τόσο έντονος.

Και συνεχίζουν να το πιστεύουν μέχρι να κάνουν εξετάσεις και να διαπιστώσουν ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κρίση πανικού.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείς την υγεία της καρδιάς σου. Φρόντιζε για έναν ιατρικό έλεγχο για να αποκλείσεις τυχόν καρδιακά προβλήματα.

Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπίζεις κάποιο καρδιακό πρόβλημα και συνεχίζεις να έχεις την ίδια αίσθηση, τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις κρίσεις πανικού.

Νιώθεις ότι πεθαίνεις

Πολλοί αισθάνονται τόσο φοβισμένοι με την εκδήλωση των σωματικών συμπτωμάτων μιας τέτοιας κρίσης, που νιώθουν ότι παθαίνουν.

Οι κρίσεις πανικού δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά σίγουρα μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις έτσι.

Έχεις μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως ένα τσίμπημα μέδουσας, μια επιληπτική κρίση ή μια καρδιακή προσβολή, βιώνουν μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής πριν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα.

Μπορούν δηλαδή να νιώσουν ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί. Αυτό ισχύει και για μερικούς ανθρώπους που παθαίνουν κρίσεις πανικού.

Πριν εμφανιστούν τα σωματικά συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, μπορεί να αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Νιώθεις αποκομμένη από την πραγματικότητα

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται εντελώς αποκομμένοι ή αποσυνδεδεμένοι από τον κόσμο γύρω τους, ενώ παθαίνουν κρίση πανικού.

Μπορεί να έχεις μια παραμορφωμένη αίσθηση του χώρου, του χρόνου ή του μεγέθους. Το περιβάλλον γύρω σου μπορεί να μοιάζει θολό και ασαφές. Μπορεί ακόμα και να νιώθεις σαν να είσαι παγιδευμένη σε ένα όνειρο (ή έναν εφιάλτη).

Φοβάσαι ότι τρελαίνεσαι

Οι κρίσεις αυτές, μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ότι τρελαίνεσαι, ειδικά επειδή πολλές φορές εμφανίζονται χωρίς εμφανές έναυσμα.

Όταν το σώμα αρχίζει να αντιδρά και δεν μπορείς να καταλάβεις τι πυροδοτεί συμπτώματα όπως τρέμουλο, εφίδρωση και ταχυκαρδία, είναι εύκολο να αρχίσεις να ανησυχείς ότι «χάνεις το μυαλό σου».

Εάν αντιμετωπίζεις κρίσεις πανικού, είναι σημαντικό να ζητήσεις άμεσα επαγγελματική συμβουλή, ώστε να μάθεις να τις διαχειρίζεσαι.