ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ένα τρικ για να συνέλθεις αν νιώσεις ότι παθαίνεις κρίση πανικού

Pexels

Αν έχεις βιώσει κρίση πανικού, τότε ξέρεις πόσο τρομακτική είναι σαν κατάσταση. Τα συμπτώματα ποικίλουν, από δύσπνοια, σε ταχυπαλμία, ή να νιώθεις ότι πνίγεσαι. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι συμβαίνει εκεί που δεν το περιμένεις, οπότε είναι ακόμα πιο τρομακτικό.

Το ουσιαστικό πρόβλημα πίσω από την κρίση πανικού, το άγχος, την ένταση της στιγμής, είναι η αδρεναλίνη. Η ορμόνη αυτή εκείνη τη στιγμή αυξάνεται και ό,τι σύμπτωμα κι αν νιώσεις, οφείλεται σε αυτή την απότομη αλλαγή στον οργανισμό σου.

Όταν παθαίνεις κρίση πανικού, ο προμετωπιαίος φλοιός γεμίζει με αδρεναλίνη όλο σου το σώμα, παρόλο που αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει κάποιος φυσικός κίνδυνος. Αν, λοιπόν, δεν κινδυνεύεις κι άρα δε χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, αλλά παρόλ’ αυτά νιώθεις πανικό, θα αισθάνεσαι πως χάνεις τον έλεγχο. Ακριβώς αυτή η αδυναμία ελέγχου της κατάστασης, κάνει τον πανικό ακόμα χειρότερο, αυξάνει την αδρεναλίνη και ο κύκλος συνεχίζεται.

Πώς να αντιμετωπίσεις την κρίση πανικού

Ξέροντας ότι η αδρεναλίνη είναι η ρίζα του προβλήματος, πρέπει πρακτικά να πείσουμε τον εαυτό μας να πάψει να πανικοβάλλεται, χρησιμοποιώντας τη λογική μας με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεγελάσει τον εγκέφαλό μας. Ουσιαστικά, συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχει κανένας φυσικός κίνδυνος γύρω σου, πρέπει να πεις στον εαυτό σου ότι είσαι ασφαλής, κι ότι αυτό το συναίσθημα είναι μόνο ορμόνες. Η κρίση πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας το μυαλό σου.

«Θα φύγει αν θυμάμαι ότι είμαι ασφαλής», να επαναλαμβάνεις μια τέτοια πρόταση στο κεφάλι σου. Ο πανικός μπορεί να καθυστερήσει την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, αλλά στο τέλος, αυτό είναι που θα σε ηρεμήσει.