ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 απλές συνήθειες για να αντιμετωπίσεις το άγχος

Pexels

Οτιδήποτε σου προκαλεί άγχος θες να το αποβάλλεις από τη ζωή σου, γιατί αυτό το συναίσθημα πολλές φορές μπορεί να γίνει τόσο ανυπόφορο, που να σε «παραλύει» και να μην σου επιτρέπει να κάνεις απλά πράγματα στην καθημερινότητά σου, όπως ακόμα και το να σηκωθείς από το κρεβάτι ή να φας.

Αντί όμως να αποφεύγεις στην ουσία την ίδια τη ζωή, μήπως να αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα και στο πώς διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις; Μπορεί να σου είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά υπάρχουν ορισμένες απλές συνήθειες, τις οποίες αν ακολουθήσεις, θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό το άγχος σου. Άλλωστε υπάρχουν άνθρωποι που ήδη τις ακολουθούν. Τι είναι αυτό όμως που κάνουν;

Οι αναπνοές που ανακουφίζουν από το άγχος

Κάνε ένα διάλειμμα 5-10 λεπτών, μερικές φορές την ημέρα, για να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου. Εισέπνευσε αργά από τη μύτη και νιώσε την αναπνοή να μπαίνει στους πνεύμονές σου και να επεκτείνει τον θώρακά σου. Στη συνέχεια, κράτησε την για ένα δευτερόλεπτο και εξέπνευσε αργά, από το στόμα. Μέτρησε μέχρι το 4 καθώς εισπνέεις και κράτα την αναπνοή σου για 4 δευτερόλεπτα. Έπειτα μέτρα μέχρι το 6 καθώς εκπνέεις και πριν την επόμενη εισπνοή κράτα την αναπνοή σου για 4 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε 5 φορές. Αυτό θα ηρεμήσει αυτόματα το νευρικό σου σύστημα και θα χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα.

Pexels

Κάνε διαλογισμό

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να δοκιμάσεις τον διαλογισμό. Μπορείς να δοκιμάσεις να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου, στις κινήσεις σου ή απλών να κάνεις μια βόλτα στη φύση. Γενικότερα ο διαλογισμός θεωρείται μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας.

Γυμνάσου

 «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγε το αρχαίο γνωμικό και μόνο τυχαίο δε φαίνεται να είναι. Όσο δύσκολο και αν είναι να εντάξεις τη σωματική άσκηση στη ζωή σου, αν σε ενδιαφέρει ο ψυχικός σου κόσμος, πρέπει να αποδεχτείς ότι πηγαίνει χέρι – χέρι με τη σωματική ευεξία. Λίγη yoga, χορός και περπάτημα στην καθημερινότητα σου, θα μειώσει σημαντικά το άγχος σου.

Άκου μουσική για να μειωθεί το άγχος

Η μουσική έχει τη δύναμη να προκαλεί συγκίνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούγοντας κανείς μουσική, αρχίζει και νιώθει ευχαρίστηση. Ο λόγος; Η απελευθέρωση ντοπαμίνης. Σου προτείνουμε να βάλεις ξυπνητήρι με την αγαπημένη σου μουσική, για να ξεκινήσεις ευχάριστα τη μέρα σου. Επιπλέον, το να ακούσεις χαλαρωτική μουσική, μπορεί να σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος. Είναι ιδανική στο να σε αποπροσανατολίζει από τα προβλήματά σου.

Επικοινώνησε με άλλους ανθρώπους

Και δεν εννοούμε μέσα από τα social media. Το άκουσμα της φωνής ενός αγαπημένου προσώπου, ενεργοποιεί τo συναίσθημα της φροντίδας και του ενδιαφέροντος, κάτι που μπορεί να μειώσει τη θλίψη και το άγχος. Μην μένεις στα μηνύματα, αλλά πάρε ένα τηλέφωνο κάποιο δικό σου άτομο και πρότεινε του να πάτε μία βόλτα. Σίγουρα έστω και λίγος ποιοτικός χρόνος με κάποιον που αγαπάς, θα μειώσει τη δύναμη του θέματος που σε αγχώνει.