ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 συνήθειες που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τον εαυτό σου περισσότερο

iStock

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και να φροντίζουμε το σώμα και το πνεύμα μας καθημερινά. Ακόμα και οι πιο απλές πράξεις μπορούν να κάνουν μια τεράστια διαφορά στην ψυχοσωματική μας ευεξία.

Στην πορεία της ζωής, οι υποχρεώσεις, οι πιέσεις και ο ρυθμός της καθημερινότητάς μας μπορεί να μας κρατούν απασχολημένους, ξεχνώντας πολλές φορές να φροντίσουμε τον πιο σημαντικό μας σύντροφο: τον εαυτό μας. Μέσα, λοιπόν, σε αυτούς του αγχώδεις και κουραστικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε καθημερινές συνήθειες που θα υποστηρίζουν την ευεξία και την αγάπη προς τον εαυτό μας. Στις παρακάτω γραμμές ανακαλύπτουμε 7 καθημερινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να αγαπήσεις  περισσότερο τον εαυτό σου.

Πρωινή συνάντηση με τον εαυτό σου

7 συνήθειες για να αγαπήσεις τον εαυτό σου περισσότερο iStock

Ξεκίνησε την ημέρα σου με μια στιγμή αφιερωμένη στον εαυτό σου. Μόλις μερικά λεπτά αφιερωμένα αποκλειστικά σ’ εσένα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, η καθημερινή πρακτική της ευγνωμοσύνης συνδέεται με σημαντικά ψυχολογικά οφέλη. Μπορείς για παράδειγμα να κρατήσεις το δικό σου ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, σημειώνοντας πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη κάθε πρωί. Αυτή η άσκηση ευγνωμοσύνης δίνει μια θετική νότα στην ημέρα σου.

Φρόντισε τον ύπνο σου

Ο σωστός και επαρκής ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής ευεξίας. Αφιέρωσε λοιπόν στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός σου για ανανέωση. Σχετικές επιστημονικές έρευνες άλλωστε, επιβεβαιώνουν ότι ο καλός ύπνος συνδέεται με τη μείωση του στρες και την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας. Φρόντισε λοιπόν να διατηρείς μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, αποφεύγοντας τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο.

Καθημερινή γυμναστική

Αφιέρωσε έστω και λίγα λεπτά κάθε μέρα σε άσκηση. Μια βόλτα για περπάτημα, μια προπόνηση γιόγκα ή ακόμα και μερικές απλές ασκήσεις στο σπίτι μπορούν να αυξήσουν την ενέργειά σου και να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.

Υγιεινή διατροφή

Η διατροφή επηρεάζει άμεσα την ψυχοσωματική μας κατάσταση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και υγιεινών πρωτεΐνών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η συνήθεια που έγινε λατρεία: Στιγμές αυτοφροντίδας

Κεφάλαιο self care: Αφιέρωσε χρόνο καθημερινά για αυτοφροντίδα. Ένα ζεστό μπάνιο, μια μάσκα προσώπου ή ακόμα και η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου μπορούν να σε χαλαρώσουν.

Κάνε ένα διάλειμμα από τα κοινωνικά δίκτυα

Κάνε μια παύση από τα κοινωνικά δίκτυα καθημερινά. Η συνεχής έκθεση σε πληροφορίες μπορεί να προκαλέσει στρες. Από την άλλη, η κοινωνική συνδεσιμότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Cardiff, αποδεικνύει ότι η επικοινωνία με αγαπημένα άτομα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αφιέρωσε, λοιπόν, χρόνο για ουσιαστική επαφή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Η συνήθεια της συνεισφοράς:

Κάντε κάτι καλό καθημερινά. Μια μικρή πράξη καλοσύνης, όπως η βοήθεια σε κάποιον ή η δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πιο ευτυχισμένη και πιο συνδεδεμένη με τους γύρω σου.

Εφαρμόζοντας έστω και μερικές από αυτές τις καθημερινές συνήθειες, θα ανακαλύψεις πως ο εαυτός σου μπορεί να εκφραστεί πλήρως και ότι μπορείς να ζήσεις με περισσότερη αγάπη και ευγνωμοσύνη. Αφιέρωσε χρόνο στην ευεξία σου, γιατί αξίζεις την καλύτερη έκδοχη του εαυτού σου.