ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 «απαγορευτικές» τροφές που χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν. Φάε ελεύθερα

Pexels

Πολλές τροφές παρότι χαμηλές σε θερμίδες, δεν ικανοποιούν το αίσθημα πείνας. Γεγονός το οποίο κακά τα ψέματα, κάνει πολύ πιο δελεαστική την υπερκατανάλωση τροφής και τα διατροφικά ολισθήματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές που μπορείς να εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα, οι οποίες είναι και χορταστικές και χαμηλές σε θερμίδες. Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις για να βρεις τις 5 καλύτερες τροφές που σε χορταίνουν, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες.

Αυγά

5 τροφές που σε χορταίνουν χωρίς να σε παχαίνουν. Φάε ελεύθερα Pexels

Τα αυγά είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά γεμάτα με πολλά ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 72 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και μια μεγάλη ποικιλία από βιταμίνες και μέταλλα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το να ξεκινάς τη μέρα σου με μια μερίδα αυγών μπορεί να μειώσει την πείνα και να ικανοποιήσει το αίσθημα πληρότητας.

Όσπρια

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, όσπρια όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές, κερδίζουν επάξια μια θέση ανάμεσα στις τροφές που σε χορταίνουν, χωρίς να παχαίνουν, παρά το γεγονός ότι πολλά είναι πλούσια και σε υδατάνθρακες. Ένα φλιτζάνι (198 γραμμάρια) μαγειρεμένες φακές παρέχει περίπου 230 θερμίδες, καθώς και 15,6 γραμμάρια φυτικών ινών και σχεδόν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα όσπρια έχουν ισχυρή επίδραση στην πείνα και την όρεξη.

Σούπες

Μια σούπα, μπορεί να είναι ένας εύκολος, γρήγορος και νόστιμος τρόπος για να προσθέσεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη καθημερινή σου διατροφή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι σούπες μπορεί να είναι πιο χορταστικές από τις στερεές τροφές, ακόμα κι αν έχουν τα ίδια συστατικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συστατικά (όπως το αλάτι και τα επιπλέον σάκχαρα) που πρέπει να προσέξεις, καθώς μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες και να τη μετατρέψουν σε ένα ανθυγιεινό και γεμάτο θερμίδες γεύμα.

Πατάτες

Οι πατάτες συχνά απορρίπτονται ως ανθυγιεινές και επιβλαβείς λόγω της συσχέτισής τους με τις πιο ανθυγιεινές εκδοχές τους, όπως π.χ. οι τηγανητές πατάτες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι πατάτες κερδίζουν μια θέση ανάμεσα στις τροφές που χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν, καθώς είναι μια χορταστική και θρεπτική επιλογή, στο πλαίσο μιας υγιεινής διατροφής. Μια μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα περιέχει 161 θερμίδες, αλλά παρέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Ποπ κορν

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, το ποπ κορν θεωρείται ένα από τα πιο χορταστικά σνακ με λίγες θερμίδες.1 φλιτζάνι (8 γραμμάρια) ποπ κορν, έχει 31 θερμίδες και 1,2 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Γεγονός που καλύπτει το  5% των ημερήσιων αναγκών σου σε φυτικές ίνες. Όχι μόνο οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και προάγουν το αίσθημα πληρότητας, αλλά μπορούν επίσης να σταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα για να αποτρέψουν την πείνα και τις λιγούρες. Απόφυγε τυποποιημένα ποπ κορν που μπορεί να περιέχουν ανθυγιεινά λιπαρά, τεχνητά αρώματα και πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.