ΣΧΕΣΕΙΣ

5 αναπάντεχα οφέλη που χαρίζει ο οργασμός

Pexels

Ο οργασμός, πέρα από τη μεγάλη απόλαυση που προσφέρει, όταν έρχεται η πολυπόθητη κορύφωση, έχει και πολυάριθμα οφέλη, τα οποία συσχετίζονται με την ψυχική και σωματική υγεία.

Έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι, όταν οι γυναίκες βιώνουν οργασμό, η αμυγδαλή, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το φόβο και το άγχος, χαλαρώνουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα αναπάντεχα οφέλη. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε ακόμη 5 που χαρίζει ο οργασμός.

Ο οργασμός κάνει πιο δυνατές τις σχέσεις

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016, διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των οργασμών έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση των προτιμήσεων του συντρόφου και στη δημιουργία σχέσεων. Η ποσότητα των διεγερτικών νευροδιαβιβαστών (π.χ ντοπαμίνη) και οι αντιδράσεις με άλλους «ταιριαστούς» νευροδιαβιβαστές, αυξάνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού, στο σώμα και στην κυκλοφορία του αίματος. Σύμφωνα με τη μελέτη, το γεγονός προκαλεί έναν «δεσμό» ανάμεσα στην κορύφωση και τον σύντροφο.

5 αναπάντεχα οφέλη που χαρίζει ο οργασμός

Οι οργασμός μπορεί να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας και να προσθέσει λάμψη

Οι ισορροπημένες ορμόνες είναι το κλειδί για υγιές δέρμα και οι συχνοί οργασμοί παίζουν ρόλο στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας. Η απελευθέρωση της ωκυτικίνης, της «ορμόνης της αγάπης», κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της κορτιζόλης. Σε περίσσεια, η κορτιζόλη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος, το οποίο μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε φλεγμονή και εξάρσεις. Όταν η κορτιζόλη και άλλες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη ρυθμίζονται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα ξεσπάσματα, βελτιωμένη ελαστικότητα του δέρματος και μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ενισχύει τη γονιμότητα

Η απογείωση στον έρωτα σε κάνει πιο γόνιμη. Κατά τον οργασμό η μήτρα συσπάται και κινείται με τρόπο που διευκολύνει το σπέρμα να φτάσει σε αυτήν. Οι συσπάσεις μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν τα σπερματοζωάρια να φτάσουν στις σάλπιγγες.

Ανακουφίζει από τους πόνους

Κατά τον οργασμό, εκλύεται στο σώμα η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση της έντασης της ημικρανίας ή των χρόνιων πόνων. Επιπλέον, οι επιστήμονες λένε ότι οι οργασμοί μπορούν να ανακουφίσουν από κάθε πόνο, συμπεριλαμβανομένου του πόνου από αρθριτικά, του μετεγχειρητικού πόνου αλλά και του πόνου τοκετού. Οι μηχανισμοί «ανακούφισης» έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση από τον οργανισμό της ορμόνης οξυτοκίνης, η οποία ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο, τη χαλάρωση και άλλα θετικά συναισθήματα.

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Όταν έχεις μια καλή σχέση με τον εαυτό σου και έχεις και οργασμούς, αυτό σε βοηθά να έχεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όταν κατανοείς καλύτερα το σώμα σου, αναγνωρίζεις πιο σωστά και τις ανάγκες σου και επομένως τις επικοινωνείς καλύτερα με το ταίρι σου.