ΣΧΕΣΕΙΣ

4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Pexels

Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να ασκήσουν σημαντική επίδραση στην ευημερία κάποιου, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αναγνωρίζοντας τα πρώιμα σημάδια μιας τοξικής σχέσης, μπορείς να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψεις τον εαυτό σου και να αναζητήσεις υγιείς τρόπους για να προχωρήσεις στη ζωή σου. Πώς μπορείς να διακρίνεις όμως ότι βρίσκεσαι σε μια τέτοια τοξική σχέση; Παρακάτω εξετάζουμε 4 κοινά σημάδια τα οποία λειτουργούν ως χαρακτηριστικά red flags.

Οι υγιείς σχέσεις σε κάνουν να νιώθεις ικανοποιημένη και γεμάτη ενέργεια, ενώ οι τοξικές σχέσεις σε εξαντλούν. Και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική σου υγεία. Σε μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολούθησε περισσότερα από 10.000 άτομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τοξικές σχέσεις, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα. Ενώ καμία σχέση δεν μπορεί να είναι χωρίς συγκρούσεις, πώς θα καταλάβεις αν εσύ βρίσκεσαι μέσα σε μια σχέση που σου κάνει κακό;

Σε μια τοξική σχέση δεν νιώθεις ο εαυτός σου

4 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση Pexels

Μια υγιής σχέση πρέπει να αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό σου. Όταν βγαίνετε έξω μαζί, θα πρέπει να νιώθεις γεμάτη με αυτοπεποίθηση, πανέμορφη και ανέμελη. Όχι ζήλια, ή ανασφάλεια. Εάν αισθάνεσαι χειρότερα από τότε που είστε μαζί, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι τοξικοί λόγοι που αυτό συμβαίνει.

Σε μια τοξική σχέση τα πάντα μοιάζουν με ένα συναισθηματικό roller coaster

Τοξική αγάπη σημαίνει συχνά ταλάντευση μεταξύ ισχυρών «υψηλών» όπως ο ενθουσιασμός και το πάθος, αλλά και έντονων «χαμηλών» όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Απολαμβάνεις τα «ψηλά», αλλά κυρίως βιώνεις τα «χαμηλά». Με έναν διεστραμμένο τρόπο, είναι αυτό το απρόβλεπτο των έντονων συναισθημάτων, που κρατά ένα άτομο κολλημένο. Αναγνώρισε αυτό το μοτίβο και κατέβα από αυτό το συναισθηματικό roller coaster, το συντομότερο δυνατόν.

Δεν ικανοποιείσαι συναισθηματικά

Δεν εννοούμε υλικά πράγματα και μεγαλειώδεις χειρονομίες. Το συγκεκριμένο red flag αφορά περισσότερο μικρά πράγματα, όπως μια τρυφερή κίνηση χωρίς να τη ζητήσεις, ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο μέσα στην ημέρα για να ακούσει τη φωνή σου, ή λίγο χρόνο για να σε ρωτήσει για την ημέρα σου. Εάν είσαι η μόνη που προσπαθείς να κάνεις ιδιαίτερα πράγματα για τον σύντροφό σου και αυτός δεν ανταποδίδει, ειδικά αν έχεις ήδη δηλώσει, ότι αυτό είναι κάτι που θα ήθελες, ίσως είναι καιρός να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στη σχέση σας.

Σε μια τοξική σχέση υπάρχει έλλειψη σεβασμού

Η έλλειψη σεβασμού μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, όπως η υποτίμηση, οι συχνές επικρίσεις, η περιφρόνηση των απόψεων ή των συναισθημάτων σου, και η παραβίαση των προσωπικών σου ορίων. Και όπως πολύ σωστά μάντεψες, είναι τυπικότατο χαρακτηριστικό μιας τοξικής σχέσης.

Αν λοιπόν έχεις εντοπίσει περισσότερα από ένα από τα παραπάνω σημάδια, πώς μπορείς να βγεις από αυτή την τοξική σχέση; Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις ότι η σχέση και όχι εσύ, είναι ελαττωματική. Στη συνέχεια, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας. Το να βγεις από μια τοξική σχέση είναι δύσκολο και το να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τον καλύτερο τρόπο να απομακρυνθείς και πώς να ξαναχτίσεις τη ζωή σου. Φρόντισε επίσης να έχεις κοντά σου θετικούς ανθρώπους και βάλε τη φροντίδα του εαυτού σου, σε προτεραιότητα.